Utama Penyakit kulit Jangan terkeliru, kenali perbezaan antara sariawan dan herpes biasa di dalam mulut
Jangan terkeliru, kenali perbezaan antara sariawan dan herpes biasa di dalam mulut

Jangan terkeliru, kenali perbezaan antara sariawan dan herpes biasa di dalam mulut

Anonim

Apabila bibir atau bahagian dalam mulut terasa sakit, anda akan segera mengesyaki bahawa ia adalah penyakit kangkung. Tetapi berhati-hati, keadaan ini juga boleh menjadi salah satu gejala herpes, anda tahu. Ya, bentuk luka canker dan herpes di mulut cenderung sama kerana kedua-duanya berasa sakit. Jadi, bagaimana untuk membezakan keduanya? Lihat maklumat berikut.

Image

Perbezaan gejala mulut dan herpes mulut

Penampilan lepuh putih kecil di dalam mulut berasa sakit dan mengganggu. Sebelum anda merawatnya, mula-mula pastikan bahawa lepuh adalah luka kusyen benar atau sebenarnya gejala herpes mulut.

Agar tidak dapat dikelirukan, perbezaan berikut dalam kudis dan herpes berikut dapat dilihat dengan mudah.

1. Punca lepuh

Image

Thrush dan herpes berasal dari sebab yang berbeza. Disebutkan dari WebMD, para pakar kesihatan belum mengetahui punca yang pasti dari thrush. Tetapi biasanya, ini berlaku kerana lidah atau bibir anda secara tidak sengaja digigit semasa mengunyah makanan.

Sprue juga boleh muncul selepas anda makan makanan yang rasa masam, seperti lemon, oren, nenas, tomato, epal, atau strawberi. Malah, jika anda sedang menggunakan kancing gigi atau gigi palsu, kudis tumbuhan ini sering muncul.

Berbeza dengan sariawan biasa, herpes di mulut atau herpes mulut disebabkan oleh herpes simplex virus 1 (HSV-1). Keadaan ini boleh menjadi lebih buruk jika anda tertekan, sering panas di bawah matahari, letih, atau mempunyai jangkitan lain seperti selsema. Semakin lemah sistem imun anda, semakin terdedah anda akan mendapat luka herpes.

2. Gejala

Image

Selesema dan herpes yang berbeza di dalam mulut boleh dilihat dari gejala. Walaupun kedua-duanya menyebabkan lepuh di mulut, ternyata ada gejala tipikal yang membedakan antara sariawan dengan herpes mulut.

Ciri-ciri yang anda dapatkan ialah:

 • Sensasi tingling atau haba muncul sebelum muncul luka kusyen
 • Lengkung kecil, bulat, putih dikelilingi oleh garis merah, cetek
 • Ia sering muncul di atas bumbung mulut, di pipi, atau di permukaan lidah
 • Ia menyakitkan untuk membuat anda malas untuk makan atau hanya bercakap

Sementara itu, gejala herpes mulut juga kelihatan seperti lepuh kecil. Perbezaannya adalah, lepuh-lepuhan ini dipenuhi dengan cecair dan boleh pecah apabila tercalar. Tidak seperti serangga biasa, luka herpes biasanya muncul di bawah hidung, di sudut bibir, atau di bawah dagu.

3. Penghantaran

Image

Luka dan herpes yang berbeza juga boleh dilihat dari penghantaran. Seperti yang anda sudah tahu, sariawan biasa pada lidah dan mulut tidak akan menular. Sebabnya, keadaan ini tidak disebabkan oleh virus atau bakteria yang dapat bergerak dari satu orang ke orang lain.

Sebaliknya, serangga kerana herpes sebenarnya sangat menular, walaupun gejala belum muncul. Apabila virus HSV-1 memasuki badan, ia akan memasuki sistem saraf dan tinggal di sana sehingga ada pencetus.

Apabila anda mengalami tekanan atau keletihan, virus HSV-1 akan mula bergerak secara aktif dan menjangkiti mulut anda. Lama kelamaan, lepuh kecil dan gejala lain herpes mulut muncul.

Kerana herpes mulut berjangkit, adalah yang terbaik untuk mengelakkan menggunakan jerami, kaca, gincu atau lipbalm yang sama seperti orang lain. Ini bertujuan untuk mengelakkan keluarga atau orang yang paling dekat dengan anda tidak terjejas oleh penyakit yang sama.

4. Tempoh penyembuhan

Image

Nah, apabila bercakap tentang rawatan, luka dan herpes canker juga jauh berbeza. Biasanya, lepuh thrush akan pecah dan sembuh sendiri dalam masa 3-7 hari.

Gejala herpes di dalam mulut sebenarnya boleh hilang dengan sendirinya, dan juga serangga biasa. Perbezaannya ialah, tempoh penyembuhan cenderung lebih lama sekitar 7-10 hari.

5. Bagaimana untuk merawat

Image

Kerana sebab dan gejala berbeza, rawatan untuk herpes dan herpes juga berbeza. Sebenarnya, sariawan akan menyembuhkan dirinya sendiri tanpa perlu diberi ubat khas. Jika anda ingin mencuba cara yang lebih semula jadi, anda boleh membilas mulut anda dengan air garam untuk membantu melegakan kesakitan.

Walau bagaimanapun, jika luka paru-paru tidak sembuh, anda boleh mengambil paracetamol atau menggunakan benzocaine ubat yang digunakan untuk kawasan lepuh dada. Elakkan mengambil ibuprofen atau ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAID) yang lain, kerana ini sebenarnya boleh memicu luka paru-paru yang lebih teruk pada sesetengah orang.

Juga Baca:

 • Agar tidak disalahartikan, perhatikan gejala psoriasis mulut yang sering dianggap sebagai spekulasi biasa
 • Cara Cepat Segar untuk Menghilangkan Rangsangan di Lidah dengan Ubat Perubatan dan Bahan Semulajadi
 • Tuntutan Kecil timbul, Adakah Herpes Genital Atau Jerawat Pada Orang Awam, Ya?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Kesihatan Pergigian dan Sakit Canker. https://www.webmd.com/oral-health/guide/canker-sores#1. Diakses pada 11/22/2018.

Adakah Ia Petang Canker atau Sore Malam Suhu - dan Bagaimana Anda Dapat Menyingkirkannya? https://www.health.com/oral-health/canker-sore-vs-cold-sore-difference. Diakses pada 11/22/2018.

Sorely Confused: Perbezaan Antara Luka-luka Dingin, Canker Sores, dan Chancres. https://www.verywellhealth.com/cold-or-canker-sore-chancre-3133227.