Utama Maklumat kesihatan Penyelidikan terkini: Kanser Otak Boleh Dicegah Dengan Minyak Zaitun
Penyelidikan terkini: Kanser Otak Boleh Dicegah Dengan Minyak Zaitun

Penyelidikan terkini: Kanser Otak Boleh Dicegah Dengan Minyak Zaitun

Anonim

Tidak ada keraguan bahawa minyak zaitun mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sesetengah penyelidik telah mengaitkan kandungan lemak dalam minyak zaitun dengan risiko penurunan obesiti dan penyakit jantung, serta peningkatan kebolehan kognitif seseorang. Kini, penyelidikan baru menunjukkan bahawa minyak zaitun juga dapat membantu mencegah kanser otak.

Image

Apakah kanser otak?

Kanser otak adalah pertumbuhan tumor malignan atau berbahaya di dalam otak. Sila ambil perhatian, bukan semua tumor otak yang ganas dan boleh dikategorikan sebagai kanser. Sebabnya, terdapat juga tumor otak yang tidak baik.

Nah, tumor otak itu sendiri adalah pertumbuhan sel-sel otak yang tidak normal dan tidak terkawal di dalam otak. Tumor ini boleh berkembang dari sel yang membentuk tisu otak, dari saraf yang masuk dan keluar dari otak, dan dari membran pelindung otak dan saraf tunjang.

Kanser otak terbahagi kepada dua jenis. Terdiri daripada kanser otak primer (kira-kira 75% daripada semua kes tumor otak) yang menyebabkannya berasal dari otak, dan kanser otak sekunder (25% daripada semua kes kanser otak) yang timbul dari bahagian lain badan dan menyebar ke otak. Kanser otak tidak boleh dielakkan tetapi kebanyakannya boleh dirawat jika dikesan awal.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa minyak zaitun dapat mencegah kanser otak

Satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari University of Edinburgh di England mendapati bahawa asid oleik - asid lemak tak jenuh tunggal dalam minyak zaitun, mampu menghentikan aktiviti protein yang mencetuskan pembentukan kanser dalam sel-sel otak.

Walaupun belum dapat mengatakan bahawa minyak zaitun dalam makanan membantu mencegah kanser otak, penemuan menunjukkan bahawa asid oleik dapat menyokong pengeluaran molekul penindas tumor dalam sel yang tumbuh di makmal.

Para penyelidik juga menambah, kajian lanjut diperlukan untuk memperdalam penemuan ini berkaitan dengan manfaat minyak zaitun pada kesihatan otak. Penemuan mereka, yang diterbitkan dalam Journal of Molecular Biology, mencadangkan kemungkinan terapi dengan memakan minyak zaitun untuk mencegah pertumbuhan sel otak

Asid oleik dalam minyak zaitun menghentikan pembentukan tumor otak

Asid oleik adalah sekumpulan nutrien yang dikenali sebagai asid lemak yang merangsang pengeluaran molekul sel. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa asid oleik dapat menghalang aktiviti penyakit penyebab protein tertentu.

Dengan ini, penyelidik juga menyiasat bagaimana sebatian minyak zaitun menjejaskan aktiviti protein miR-7, sebuah mikroRNA yang memainkan peranan dalam menindas proses pembentukan tumor. Pengeluaran microRNA ini dihalang oleh protein lain yang dipanggil MSI2. Jika ini berlaku berpanjangan, tidak mungkin tumor itu terbentuk.

Untuk mencapai penemuan mereka, para penyelidik menguji kesan asid oleik pada ekstrak sel manusia dan hidup di makmal. Akibatnya, mereka mendapati bahawa asid oleik menghalang aktiviti MSI2. Oleh itu, pengeluaran miR-7 boleh berlaku dan pertumbuhan tumor dapat ditekan.

Kesimpulannya

Juga Baca:

  • Bukan Hanya Melembapkan Kulit, Manfaat Minyak Zaitun untuk Tubuh ini
  • Benarkah Minyak Zaitun Boleh Mencegah Kanser Payudara?
  • Manfaat Minyak Zaitun untuk Mengekalkan Kesihatan Jantung Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Nutrien Olive Oik Boleh Membantu Mencegah Kanser Otak - http://www.ed.ac.uk/news/2017/olive-oil-nutrient-may-help-prevent-brain-cancer diakses pada 7 Julai 2017

Kanser Otak Dapat Dihalang Dengan Kompaun Minyak Zaitun - http://www.medicalnewstoday.com/articles/317778.php diakses pada 7 Julai 2017

Zaitun dan Minyak Zaitun dalam Pencegahan Kanser - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554560 yang diakses pada 7 Julai 2017

Pusat Kesihatan Kanser Otak - http://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/default.htm diakses pada 7 Julai 2017