Utama Maklumat kesihatan Menu Sarapan untuk Wanita Hamil yang Tasty, Sihat, dan Mudah Membuat
Menu Sarapan untuk Wanita Hamil yang Tasty, Sihat, dan Mudah Membuat

Menu Sarapan untuk Wanita Hamil yang Tasty, Sihat, dan Mudah Membuat

Anonim

Memilih menu sarapan semasa mengandung tidak boleh sewenang-wenangnya. Semua makanan dan minuman yang anda makan akan memberi kesan pada janin dalam rahim. Oleh itu, ibu perlu memberi perhatian kepada setiap makanan yang dimakan, termasuk semasa sarapan pagi. Bermula dengan menu sarapan pagi yang sihat membantu melancarkan aktiviti anda sepanjang hari. Berikut adalah pelbagai cadangan menu sarapan pagi untuk wanita mengandung yang sihat dan lazat.

Image

Pemakanan yang diperlukan oleh wanita hamil semasa sarapan

Image

Apa-apa makanan yang anda makan semasa sarapan, pastikan anda memenuhi nutrien penting berikut, iaitu:

Serat

Makan makanan serat tinggi semasa sarapan membantu penguraian yang sihat dan membuatkan anda berasa kenyang lagi. Dengan cara itu, ibu mengelakkan pelbagai masalah pencernaan dan juga berat badan yang melonjak secara dramatik kerana sentiasa berasa lapar sepanjang masa. Makanan yang kaya dengan serat yang boleh dimakan seperti oatmeal, biji chia, bayam, dan buah-buahan seperti jambu biji.

Protein

Apabila mengandung, anda perlu mengambil kira 75 gram protein setiap hari. Bayi memerlukan asid amino (sejenis protein) untuk tumbuh sihat dan kuat. Bagi pelbagai makanan sihat yang kaya dengan protein, iaitu tauhu, telur, dan mentega kacang.

Kalsium

Jangan terlepas makanan dan minuman yang kaya kalsium dalam menu sarapan anda. Semasa kehamilan anda memerlukan 1, 000 mg kalsium setiap hari. Kalsium membantu memastikan tulang bayi anda dalam rahim berkembang kuat. Anda boleh mencuba pelbagai makanan dan minuman kaya kalsium seperti yoghurt, keju, bayam, jus oren, dan badam.

Bijirin penuh

Biji utuh mengandungi vitamin B yang penting untuk pertumbuhan bayi dalam rahim. Di samping itu, biji-bijian juga mengandungi serat, besi, dan mineral lain yang diperlukan oleh badan. Pelbagai makanan yang termasuk dalam biji-bijian adalah oat, granola, dan beras perang.

Besi

Wanita hamil memerlukan pengambilan sebanyak dua kali lebih banyak daripada yang anda hamil. Kerana, besi adalah salah satu komponen utama dalam sel darah merah. Sel darah merah yang sihat diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim. Terutama untuk membekalkan oksigen yang mencukupi kepada janin. Untuk itu, makan makanan yang kaya dengan besi semasa sarapan seperti oatmeal, hati daging lembu, bayam, telur, tauhu, dan bijirin yang diperkayakan besi.

Senarai menu sarapan untuk wanita hamil

Selepas mengetahui pelbagai nutrien yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk anda menyusun dan menentukan menu sarapan pagi. Untuk memenuhi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda, berikut adalah menu sarapan untuk wanita hamil yang boleh anda cuba buat di rumah:

1. Telur dadar dan beras merah

Image

Bayam dan telur adalah dua makanan yang sihat yang sangat baik untuk perkembangan janin. Apabila digabungkan, kedua-duanya sangat kaya dengan nutrien dan pasti sihat. Bayam kaya dengan folat, besi, vitamin A, dan juga kalsium.

Folat adalah salah satu nutrien penting semasa kehamilan yang mesti dipenuhi. Folat diperlukan untuk wanita mengandung untuk mencegah bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang rendah, menular, dan mencegah kecacatan kongenital.

Sementara itu, telur adalah makanan sihat yang mengandungi vitamin A, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B12, fosforus, selenium, vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, kalsium, dan zink. Telur membantu mengoptimumkan pembangunan otak janin dan juga mengurangkan tahap kolesterol jahat dalam badan anda.

Walaupun beras perang adalah satu lagi makanan yang sihat yang termasuk dalam kategori bijirin keseluruhan. Dengan beras perang, anda boleh menjadi lebih lama untuk mencegah anda makan makanan ringan yang tidak sihat.

2. Bakar oat dengan kandungan telur dan alpukat

Image

Menu sarapan untuk wanita mengandung ini mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh ibu dan bayi. Telur mengandungi choline yang penting untuk meningkatkan fungsi otak anak anda Bukan hanya itu, kepingan telur rebus yang dimasukkan ke dalam roti juga membantu untuk memenuhi protein yang diperlukan oleh badan supaya ia menjadikan anda lebih bertenaga.

Walaupun roti gandum keseluruhan mengandungi serat yang membantu membuat anda kenyang dan penghadaman semula jadi yang sihat. Penambahan alpukat yang dihancurkan juga menjadikan menu sarapan lebih kaya.

Alpukat mengandungi folat, kalium, vitamin C dan vitamin B6 yang membantu pertumbuhan tisu dan otak yang sihat dan mengurangkan sakit pagi.

3. Oat dengan buah-buahan

Image

Tidak mempunyai banyak masa untuk menyediakan sarapan pagi? Menu sarapan untuk wanita hamil yang sangat praktikal untuk membuatnya. Oatmeal mengandungi serat yang diperlukan oleh badan dan buah-buahan membantu menambah pengambilan vitamin yang diperlukan oleh tubuh.

Anda boleh membuat menu ini dengan mencampurkan ½ cawan oat dengan ½ cawan susu rendah lemak. Kemudian, taburkan dengan walnut dan buah-buahan yang dicincang seperti epal atau strawberi di atas.

4. Telur dengan kacang dan keju

Image

Makan telur, kacang, dan keju membantu anda mendapatkan 25 gram protein harian tambahan yang diperlukan oleh badan. Kacang mengandungi banyak mineral penting yang diperlukan oleh tubuh seperti mangan, magnesium, selenium, zink, kalium, dan vitamin E.

Cara membuatnya mudah, goreng satu telur sambil kacau, kemudian tambah kacang secukup rasa mengikut rasa bersama dengan keju parut. Kemudian, tambahkan garam dan lada secukup rasa.

5. Smoothies dengan susu badam, yogurt, kiwi, bayam, dan biji chia

Image

Bukan sahaja makanan, anda boleh makan smoothies untuk sarapan pagi. Mencampurkan susu badam, yogurt, kiwi, bayam, dan biji chia membantu anda mendapatkan cukup pemakanan pada waktu pagi. Vitamin C, protein, kalsium, folat, dan juga omega 3 semuanya terkandung dalam minuman ini.

Juga Baca:

 • Bolehkah Wanita Hamil Minum UHT Susu?
 • 3 Masalah Kesihatan dan Komplikasi Jika Wanita Hamil Malas dalam Gerakan
 • Suka Memakan Manis Apabila Hamil? Berhati-hati, Dapat Menyebabkan Gangguan Otak pada Kanak-kanak
 • Bolehkah saya Mempunyai Diet Keto Walaupun Hamil? Apa kesannya?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 1 November, 2018 | Terakhir Edited: November 1, 2018

Sumber

Sarapan Semasa Kehamilan

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/eating-well/breakfast-during-pregnancy.aspx diakses pada 30 Oktober 2018

Resipi Sarapan Sihat yang Memberi Manfaat Bayi Anda

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/nutrition/best-healthy-breakfasts-pregnancy/?slideId=slide_47810b02-c1ef-4c94-ae67-a11269373f67#slide_47810b02-c1ef-4c94ae67367767 30 Oktober 2018

11 Makanan Terbaik Untuk Makan Walaupun Hamil

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/eating-well/week-11/big-nutrition-small-packages.aspx diakses pada 30 Oktober 2018