Utama Penyakit kulit Mengubati Nyeri Kerana Jerawat (Ayam Pox)
Mengubati Nyeri Kerana Jerawat (Ayam Pox)

Mengubati Nyeri Kerana Jerawat (Ayam Pox)

Anonim

Adakah anda pernah mempunyai sirap atau lebih dikenali sebagai cacar ular atau cacar air? Kayap adalah penyakit yang timbul daripada pengaktifan semula virus cacar air atau varicella zoster. Sekiranya anda mempunyai cacar air, maka mungkin anda boleh mengalami sirap atau cacar air di kemudian hari.

Image

Dalam sirap, penghidap biasanya mengalami kemerahan yang berwarna merah (diisi dengan air) di satu bahagian badan. Tidak seperti cacar ayam yang menyebabkan kegatalan, sirap di pinggang biasanya berasa menyakitkan.

Kayap boleh menyebabkan sakit walaupun selepas pemulihan

Post neuralgia herpetic adalah salah satu komplikasi yang boleh timbul pada orang yang telah menyerang. Keadaan ini berlaku apabila saraf pesakit menjadi rosak akibat penampilan shingles. Saraf yang rosak ini tidak dapat menghantar isyarat dari kulit ke otak, dan menyebabkan 'kekeliruan' dalam penyampaian impuls yang menghasilkan kesakitan kronik yang teruk yang boleh bertahan setiap bulan atau bahkan tahun.

Gejala dan tanda yang sering dijumpai termasuk:

 • Kesakitan teruk yang berlanjutan selama lebih dari 1 hingga 3 bulan bersama dengan terjadinya sirap. Sakit terus walaupun selepas ruam merah hilang.
 • Sensasi panas pada kulit yang dirasakan walaupun hanya ditekan ringan.
 • Kepekaan tinggi kepada suhu dan sentuhan perubahan.

Siapa yang berisiko mengalami kesakitan dari cacar air?

Umur adalah faktor risiko terbesar untuk kayap dan post neuralgia herpetic. Pesakit yang berumur 60 tahun ke atas mempunyai risiko yang tinggi, manakala pada usia 70 tahun ke atas, risiko akan lebih tinggi.

Pesakit yang mengalami kesakitan dan ruam yang teruk semasa kayap juga mempunyai risiko tinggi untuk mengalami post neuralgia herpetic. Di samping itu, pesakit yang mempunyai imuniti yang rendah, seperti orang yang mempunyai jangkitan HIV dan limfoma Hodgkin juga mempunyai risiko yang tinggi untuk menderita kayap. Satu kajian dari American Academy of Family Physicians (AAFP) menunjukkan bahawa kejadian herpes zoster adalah 15 kali lebih besar dalam penghidap HIV berbanding dengan populasi normal.

Bagaimana untuk merawat sakit dan sakit yang disebabkan oleh sirap?

Kebanyakan doktor akan dapat mendiagnosis post neuralgia herpetik berdasarkan tempoh kesakitan sejak bermulanya rahang. Oleh itu, biasanya tidak diperlukan pemeriksaan sokongan.

Rawatan untuk meletakkan neuralgia herpetic bertujuan untuk mengawal dan mengurangkan kesakitan sehingga keadaannya hilang sepenuhnya. Rawatan untuk kesakitan boleh menggunakan pilihan berikut:

1. Analgesik

Relievers atau relievers sakit juga dipanggil analgesik. Analgesik yang sering digunakan untuk neuralgia post-herpetic termasuk:

 • Krim Capsaicin: analgesik yang diperoleh daripada ekstrak cabai.
 • Lidocaine: biasanya digunakan sebagai tampalan, adalah ubat untuk memberi kebas.
 • Ubat yang boleh anda beli di farmasi seperti acetaminophen atau ibuprofen.
 • Dadah yang mesti dibeli oleh preskripsi doktor seperti kodin, hidrokodon, atau oksikodon.

2. antidepresan Tricyclic

Jenis ubat ini biasanya ditetapkan untuk merawat kemurungan, tetapi antidepresan ini juga boleh digunakan untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh neuralgia post herpetic. Perlu diingat, ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti mulut kering dan penglihatan kabur. Jenis ubat ini tidak berfungsi secepat pelega kesakitan yang lain. Tricyclic anti-deperesan yang biasa digunakan ialah:

 • amitriptyline
 • desipramine
 • imipramine
 • nortriptyline

3. Anti-sawan

Jenis ubat ini biasanya digunakan untuk pesakit dengan sawan, tetapi banyak kajian telah menunjukkan bahawa dos yang lebih rendah boleh digunakan untuk merawat sakit dari post neuralgia herpetic. Anti-konvoi yang sering digunakan ialah:

 • carbamazepine
 • pregabalin
 • gabapentin
 • phenytoin

Bolehkah kita mencegah sirap?

Sekarang, ada vaksin yang boleh digunakan untuk mengelakkan kayap dan melindungi terhadap post neuralgia herpetic. Vaksin itu dinamakan Zostavax. Keberkesanan vaksin ini untuk mengelakkan kayap pada seseorang adalah sekitar 50%.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan bahawa vaksin ini diberikan kepada orang dewasa yang berusia lebih dari 60 tahun, kecuali mereka yang mempunyai kekurangan sistem imun - kumpulan ini tidak disyorkan untuk menerima vaksin ini kerana ia mengandungi virus hidup.

Zostavax adalah berbeza daripada vaksin cacar yang biasanya diberikan kepada kanak-kanak. Vaksin ini mengandungi sekurang-kurangnya 14 kali lebih banyak virus cacar hidup berbanding dengan virus cacar pada kanak-kanak. Vaksin ini tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak.

Kesimpulannya

Nyeri di post neuralgia herpetic boleh disembuhkan dan dicegah. Dalam kebanyakan kes, kesakitan boleh hilang dalam tempoh satu hingga dua bulan, manakala dalam kes-kes yang jarang berlaku, kesakitan dapat bertahan lebih dari satu tahun.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Stankus, SJ, Dlugopolski, M., Packer, D. 2000. Pengurusan Herpes Zoster (Shingles) dan Neuralgia Postherpetic. Pakar Keluarga Amerika. 61 (8) 2437-44. http://www.aafp.org/afp/2000/0415/p2437.html [diakses pada 17 November 2016]

Cafasso J. 2016. Neuralgia Postherpetic. http://www.healthline.com/health/postherpetic-neuralgia - Overview1 [diakses pada 17 November 2016]

Neuralgia postherpetic. 2010. Klinik Mayo. http://www.mayoclinic.com/health/postherpetic-neuralgia/DS00277 [diakses pada 17 November 2016]

Neuralgia postherpetic. Perpustakaan Negara Perubatan - Institut Kesihatan Nasional.http: //www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007423.htm [diakses pada 17 November 2016]

Herpes Zoster Vaksinasi untuk Profesional Penjagaan Kesihatan. 2011. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/shingles/hcp-vaccination.htm [diakses pada 17 November 2016]