Utama Maklumat kesihatan 6 Cara Berkesan untuk Mengajar Kanak-kanak untuk Menggoda Gigi mereka
6 Cara Berkesan untuk Mengajar Kanak-kanak untuk Menggoda Gigi mereka

6 Cara Berkesan untuk Mengajar Kanak-kanak untuk Menggoda Gigi mereka

Anonim

Kesihatan mulut adalah salah satu aspek penting yang perlu kita jaga. Bukan sahaja untuk orang dewasa, malah dari kanak-kanak usia dini mesti diajar untuk menjaga kesihatan mulut mereka. Mengajar kanak-kanak untuk sentiasa menjaga kesihatan pergigian mereka adalah sukar dan sukar. Kanak-kanak sering menolak apabila diberitahu untuk memberus gigi mereka. Jadi, bagaimana untuk mengajar anak-anak berus gigi? Baca terus untuk mengetahui.

Image

Bilakah masa terbaik untuk mengajar kanak-kanak berus gigi?

Sebelum menerangkan cara mengajar kanak-kanak untuk menggosok gigi, anda perlu tahu kapan masa terbaik untuk mengajar mereka. Penjagaan pergigian mesti diajar kerana kanak-kanak boleh memegang berus gigi sendiri dan sudah tentu sudah mempunyai gigi.

Bilakah mereka mula menyikat gigi? Sebaik-baiknya, kanak-kanak harus terbiasa menyikat gigi dua kali sehari: pada waktu pagi sekitar 10 hingga 15 minit selepas sarapan pagi dan pada waktu malam sebelum tidur. Jadi, kanak-kanak akan merasakan ada yang hilang jika mereka tidak menyikat gigi, terutamanya malam sebelum tidur.

Petua untuk mengajar kanak-kanak berus gigi

Mengajar perkara baru untuk kanak-kanak agak rumit, jadi anda perlu melakukan cara khas untuk membina kebiasaan menyikat gigi anda. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengajar kanak-kanak berus gigi.

1. Biarkan kanak-kanak memilih berus gigi dan ubat gigi mereka sendiri

Untuk mengajar kanak-kanak kebiasaan menyikat gigi mereka, langkah pertama yang perlu anda ambil ialah memilih peralatan memberus gigi yang betul untuk kanak-kanak. Berus gigi kanak-kanak biasanya mempunyai bulu berus yang lembut dan lembut. Pemilihan pelbagai bentuk dan warna sikat gigi yang comel dan menarik juga banyak terdapat di pasaran.

Bukan itu sahaja, ubat gigi istimewa kanak-kanak juga biasanya mempunyai rasa buah yang lazat. Nah, biarkan kanak-kanak memilih bentuk berus gigi dan rasa ubat gigi yang dia suka supaya rutin memberus gigi anda lebih menyeronokkan untuk kanak-kanak.

2. Bersihkan gigi anda bersama-sama

Untuk gigi yang sihat dan putih yang cemerlang, anda juga harus menunjukkan bahawa anda juga rajin memberus gigi anda. Apabila masa mandi, jemput anak anda untuk menyikat gigi bersama. Ramai kanak-kanak meniru tabiat ibu bapa. Sekiranya dia mengikuti apa yang anda lakukan, ajar anak anda untuk menyikat gigi dengan cara yang betul.

Selain menyikat gigi semasa mandi, anda juga boleh mengajar anak anda berus gigi sebelum tidur. Oleh itu, kebiasaan memberus gigi sebelum tidur lebih menyenangkan untuk kanak-kanak, membuat peluang ini sebagai satu masa untuk menyikat gigi bersama keluarga.

3. Berus gigi di depan cermin

Cara yang berkesan untuk mengajar anak-anak berus gigi adalah di hadapan cermin, supaya kanak-kanak dapat melihat cara yang betul untuk menyikat gigi mereka. Langkah-langkah untuk mengajar kanak-kanak untuk berus gigi dengan betul adalah untuk memoles seluruh permukaan gigi dengan menggerakkan berus pada gigi depan yang dilakukan dengan gerakan menyapu ke atas dan ke bawah. Semasa di luar gigi kiri dan kanan dengan pergerakan pekeliling. Tidak melupakan gigi di dalam dan mengunyah permukaan gigi juga dibersihkan.

4. Jangan terlalu prihatin dengan memberus gigi anda

Walaupun ia telah diajar banyak kali, kadang-kadang kanak-kanak masih menyikat gigi dengan cara yang cuai dan sewenang-wenangnya. Nah, jika ini berlaku, jangan risau. Kerana kebiasaan memberus gigi anda adalah perkara yang sangat baru untuk kanak-kanak.

Apa yang anda perlukan untuk mengajar anak anda adalah bagaimana membina tabiat berus biasa. Selepas tabiat mula terbentuk, anda boleh mengajar teknik memberus gigi secara beransur-ansur. Semakin banyak amalan memberus gigi, teknik memberus dapat berkembang dari masa ke masa.

5. Ajarkan berus gigi melalui cerita

Tuliskan kisah tentang kesihatan mulut sebelum tidur. Sebagai contoh cerita dongeng gigi yang memberi hadiah kepada kanak-kanak dengan gigi bersih. Semakin menyeronokkan anda menceritakan kisah, semakin mudah bagi anak anda menyerap maklumat mengenai kesihatan pergigian.

Sekiranya perlu, anda juga boleh menyediakan visualisasi dari video atau imej kerana tidak secara rutin memberus gigi anda. Sebagai contoh, gambar gigi yang rosak, rongga dan gusi bengkak. Dengan helah ini, anak anda secara tidak langsung akan mempunyai ketakutan sendiri dan berfikir dua kali untuk tidak memberus gigi.

6. Memuji kebersihan gigi anak anda

Juga Baca:

  • Konsekuensi ini dalam Kesihatan Pergigian Kanak-Kanak Apabila Sentiasa Makan Gula-Gula (Bukan Hanya Gigi)
  • Perbezaan dalam Fungsi Berus Gigi Berdasarkan Bentuknya
  • Kenali kandungan ubat gigi dan fungsinya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Tips untuk Mengajar Kanak-kanak untuk Menggoda Gigi Mereka - http://health.howstuffworks.com/wellness/oral-care/kids/how-to-teach-children-to-brush-teeth1.htm diakses pada 5 Julai 2017

Gigi Childern - http://www.nhs.uk/Livewell/dentalhealth/Pages/Careofkidsteeth.aspx diakses pada 5 Julai 2017

Bagaimanakah Kami Boleh Mendapatkan Toodler Kami Membiarkan Kita Memberus gigi Gigi? - https://www.babycenter.com/400_how-can-we-get-our-toddler-to-let-us-brush-his-teeth_500318_0.bc diakses pada 5 Julai 2017

Merawat Gigi Bayi Anda - http://www.webmd.com/parenting/baby/caring-babies-teeth#1 yang diakses pada 5 Julai 2017

http://www.webmd.com/oral-health/tc/brushing-and-flossing-a-childs-teeth-topic-overview#1