Utama Penyakit kulit 3 Prinsip Utama Untuk Mencegah Kurang Upaya Disebabkan Kusta Sebelum Ia Terlambat
3 Prinsip Utama Untuk Mencegah Kurang Upaya Disebabkan Kusta Sebelum Ia Terlambat

3 Prinsip Utama Untuk Mencegah Kurang Upaya Disebabkan Kusta Sebelum Ia Terlambat

Anonim

Kusta adalah penyakit yang ditakuti kerana ia boleh menyebabkan ketidakupayaan fizikal kekal. Pada masa ini, Indonesia menduduki tempat ketiga selepas India dan Brazil sebagai negara yang mempunyai kusta paling baru pada tahun 2015. Risiko komplikasi kusta dapat dicegah dengan diagnosis awal dan rawatan yang tepat. Inilah yang boleh anda lakukan.

Image

Petua bebas untuk mencegah komplikasi kusta yang disebabkan oleh kusta

Sehingga kini tiada vaksin untuk mencegah kusta. Diagnosis awal dan rawatan yang sesuai adalah pencegahan yang terbaik untuk mencegah kecacatan yang disebabkan oleh kusta dan mencegah jangkitan dari merebak ke bahagian lain badan.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan pengesanan awal di rumah dengan prinsip 3M (Memeriksa, Melindungi, dan Mengambil Penjagaan diri). Jadi jika anda mula mengamati gejala baru atau tanda-tanda kecacatan, anda boleh segera berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Apakah asas 3M seperti?

1. Memeriksa

Risiko komplikasi daripada ketidakupayaan yang disebabkan oleh kusta boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Tetapi memang, "sasaran" yang paling biasa adalah mata, tangan dan kaki. Untuk itu, anda perlu memeriksa secara rutin setiap inci badan anda untuk sebarang tanda yang mencurigakan.

Semak mata dan muka

Lihatlah cermin kerap untuk memeriksa perubahan mata. Bakteria yang menyebabkan kusta yang tersebar ke mata boleh menyebabkan warna kornea mata menjadi awan, keradangan iris yang menyebabkan mata kelihatan kemerahan, menyebabkan kening dan bulu mata jatuh.

Kelumpuhan otot akibat kecacatan kusta juga boleh menyebabkan kelopak mata tidak ditutup dengan ketat. Jadi, perhatikan tanda-tanda. Semasa masih melihat cermin, semak juga memeriksa perubahan wajah anda. Jangkitan kusta lewat boleh "merosakkan" tulang hidung sehingga pangkal hidung muncul ke dalam (hidung pelana).

Semak tangan dan jari

Tanda awal kusta dan paling tipikal adalah kusta putih kulit kering yang serupa dengan kahak, yang merasakan mati rasa (kebas / rasa kebas) ke sentuhan. Tompok ini juga boleh disertai dengan bintik-bintik atau bengkak.

Sensasi toksik ini boleh membuat anda terlambat atau tidak menyedari sepenuhnya apabila mengalami kecederaan, contohnya ditembusi oleh objek tajam. Kerana anda tidak merasakan apa-apa sensasi, anda juga boleh mengabaikan luka sehingga ia menjadi lebih teruk lagi. Jika jangkitan terlalu parah, bahagian badan mesti dipotong segera supaya ia tidak menjejaskan bahagian badan yang lain.

Nah, periksa keadaan tangan dan jari anda dengan kerap. Periksa setiap inci lengan, jika ada luka atau lepuh. Tidak kira berapa kecil luka atau lepuh, jangan diabaikan.

Selain memeriksa luka dan jangkitan, lihat juga sama ada tangan atau jari anda masih boleh berfungsi dan bergerak dengan betul. Bakteria yang menyebabkan kusta boleh menyerang otot-otot lengan, menyebabkan kelemahan otot atau lumpuh. Berhati-hatilah jika jari anda termasuk pergelangan tangan anda menjadi lemah dan tidak boleh diluruskan.

Dalam kusta peringkat lanjutan yang tidak dirawat, penyebaran bakteria ke tulang menyebabkan ujung-ujung jari atau jari kaki menjadi tirus.

Semak kaki dan jari

Sama seperti tangan, tompok-tompok putih yang kering yang merasakan tipis kusta boleh juga muncul di kaki. Oleh itu, jangan mengabaikan dan semak semula setiap sentimeter permukaan kaki anda, termasuk antara jari-jari tangan dan tapak kaki anda. Juga memeriksa sama ada terdapat tanda-tanda kecederaan atau jangkitan.

Sentiasa cuba menggerakkan kaki anda untuk memastikan otot kaki anda berfungsi dengan betul. Kerosakan otot akibat jangkitan bakteria kusta boleh menyebabkan otot kaki melemahkan dan bahkan lumpuh, sehingga jari kaki anda membengkok dan kaki anda akhirnya menjadi semper.

Sekiranya kaki dijaga digantung, otot pergelangan kaki belakang akan memendekkan supaya kaki tidak dapat diangkat. Kaki jari akan diseret dan menyebabkan kecederaan.

Periksa kulit badan

Perhatikan tempat patch putih muncul di seluruh badan anda, sama ada mereka menyebarkan atau membuka kerangka. Semak juga tanda-tanda lebam, lecet, ulser, kulit menebal yang dijangkiti. Jangan lupa bahagian belakang yang mungkin sukar dilihat. Tidak kira betapa kecil luka itu, jangan abaikannya.

Image

2. Merawat

Penjagaan badan untuk mencegah kecacatan yang disebabkan oleh kusta bergantung kepada gejala yang anda rasa. Jika anda mula merasakan mata anda kering dan merah, gunakan titisan mata yang mengandungi garam (air asin). Apabila anda sedang berehat, tutuplah mata anda dengan kain lembut, lembap.

Untuk kulit kering, anda boleh merapikan tangan dan kaki selama 20 minit setiap hari di dalam air. Segera gosokkan bahagian lembut kulit yang direndam tanpa terlebih dahulu kering. Anda juga boleh melembapkan kulit kering dengan kerap memohon minyak kelapa atau minyak zaitun.

Sekiranya ada luka atau lepuh yang sedikit, segera bersihkan luka dengan sabun dan tunaikan sebelum terlambat. Selepas itu, tutup luka dengan pembalut atau kasa. Sekiranya terdapat lebam, letakkan bahagian tersebut sehingga sembuh. Anda boleh memohon salap khas untuk merawat lebam.

Untuk mengelakkan otot yang sengit di anggota badan, gunakan tangan dan kaki anda dengan kerap untuk meluruskan sendi terbengkalai. Anda juga boleh melakukan beberapa aktiviti ini untuk mengelakkan kekakuan menjadi semakin buruk:

 • Letakkan tangan anda di paha anda, luruskan dan bengkokkan jari anda berulang kali.
 • Pegang ibu jari dengan tangan yang lain dan gerakkan sendi supaya tidak kaku.
 • Sekiranya terdapat kelemahan pada jari anda, menguatkannya dengan meletakkan tangan anda di atas meja atau paha, memisahkan dan menekan jari berulang kali. Jari ikatan dengan 2-3 tali getah, kemudian jari-jari berasingan dan jepit berulang (dari jari telunjuk ke jari kecil).

Untuk penjagaan kaki:

 • Duduk dengan kaki lurus ke hadapan. Pakai kain panjang atau sarung yang dilekatkan pada bahagian depan kaki dan tarik ke arah badan.
 • Ikat getah (dari tiub dalam) ke tiang atau tiang meja, dan tarik tali getah dengan instep, kemudian tahan beberapa saat dan kemudian ulangi beberapa kali.
 • Tinggalkan kaki di mana kulit telapak tangan menebal atau cedera supaya tidak dijangkiti. Jangan gunakan sebagai pijakan ketika berjalan. Anda boleh menggunakan tongkat untuk menyeimbangkan laluan anda.

3. Lindungi diri anda

Gosok pada pakaian, sarung bantal, tangan, daun, debu, rambut, asap dan lain-lain boleh merosakkan mata. Akibatnya, mata terdedah kepada kemerahan, keradangan, dan jangkitan, yang boleh menyebabkan kebutaan. Untuk mengelakkan kerosakan mata, melindungi mata anda dengan cermin mata hitam dari angin, debu, dan pencemaran yang boleh menyakiti mata atau menjadikan mata kering. Juga mengelakkan aktiviti terlalu lama dalam persekitaran yang berdebu, seperti mengering tanah kering, menuai beras, menggiling beras, membakar sampah, dan lain-lain.

Juga Baca:

 • Mengapa Anda Tidak Perlu Lepaskan Kusta
 • 6 Jenis Pemakanan yang Diperlukan oleh Orang yang Kusta
 • Senarai Ubat Paling Ditetapkan oleh Doktor untuk Mengubati Kusta

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta . Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. Dikemaskini pada 21 Disember 2017.

Kusta (Penyakit Hansen) https://www.emedicinehealth.com/leprosy/page8_em.htm#leprosy_prevention diakses 21 Disember 2017.