Utama Penyakit kulit 12 Cara Menghilangkan Cellulite dalam Tubuh
12 Cara Menghilangkan Cellulite dalam Tubuh

12 Cara Menghilangkan Cellulite dalam Tubuh

Anonim

Selulit adalah lemak di bawah kulit anda yang muncul di permukaan kulit. Penampilannya menjadikan kulit anda kelihatan bergelombang, kerana selulit menolak tisu penghubung anda. Selulit sering dilihat pada paha, punggung, atau perut. Ini adalah perkara biasa, tetapi jika anda merasa terganggu, ada cara untuk menghilangkan selulit di dalam badan untuk menjadikannya lebih jelas.

Image

Pelbagai cara untuk menghilangkan selulit di dalam badan

Berikut adalah beberapa cara untuk menyingkirkan selulit yang boleh anda cuba:

1. Sukan

Latihan adalah satu cara untuk menghilangkan selulit secara semulajadi. Latihan tidak membuat selulit hilang dengan serta-merta, tetapi ia akan membuat anda mempunyai otot yang kuat di bawah selulit sehingga ia menjadikan kulit anda kelihatan lebih rata. Cuba lakukan tiga siri: diet yang sihat, senaman pendek, dan bangunan otot.

2. Meningkatkan pengambilan serat

Makan lebih banyak serat, seperti bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran, berbanding makanan kalori "kosong". Karbohidrat sederhana atau diproses yang terdapat dalam banyak roti, gula-gula, dan minuman ringan boleh menambah kalori. Ini menyebabkan lemak, terutamanya di kawasan-kawasan yang terdedah kepada selulit.

3. Kurangkan berat badan

Image

Nipis atau lemak, anda boleh mempunyai selulit, tetapi berat badan berlebihan boleh menjadikannya lebih kelihatan. Jika anda berlebihan berat badan, kehilangan berat badan boleh membantu. Lebih baik menurunkan berat badan secara perlahan-lahan.

Diet yang menurunkan berat badan secara drastik boleh membuat selulit kelihatan lebih teruk. Jika anda kehilangan banyak berat badan, anda mungkin melihat selulit di kulit anda yang kendur. Tanya doktor tentang cara yang selamat dan sihat untuk mengurangkan berat badan.

4. Berhenti merokok

Merokok memberi kesan kepada bekalan darah ke kulit anda, menjadikannya lebih kurus dan mungkin kendur. Ini menjadikan selulit di tangan, paha, dan punggung lebih kelihatan. Oleh itu, berhenti merokok adalah cara yang semulajadi untuk menghilangkan selulit yang boleh anda cuba.

Bagi anda perokok aktif, berhenti merokok memang sukar untuk dilakukan. Bagaimanapun, jangan buat halangan terbesar ini. Selain membantu menyembunyikan selulit di dalam badan, kaedah ini juga boleh meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan.

5. Urut

Ambil beberapa minit setiap hari untuk mengurut bahagian sukar. Lakukan di bilik mandi atau apabila anda menggunakan pelembap. Urut meningkatkan aliran darah dan menghilangkan cecair yang berlebihan, yang boleh membuat selulit kelihatan lebih pingsan untuk sementara waktu.

6. Gunakan krim retinol

Image

Apabila anda mencari krim yang betul untuk menghilangkan selulit di dalam badan, cari yang mengandungi retinol. Retinol tidak menyembuhkan selulit, tetapi boleh meningkatkan penampilan dan tekstur kulit anda. Anda perlu menggunakannya sekurang-kurangnya 6 bulan, dan produk dengan 0.3% retinol adalah yang terbaik. Retinol akan menguatkan lapisan luar kulit anda untuk membantu menutup kawasan beralun di bawahnya.

Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan ubat ini, ia membantu anda berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

7. Gelapkan kulit

Jika anda mempunyai kulit yang sangat putih, penyamakan kulit boleh membantu menyamar selulit. Selulit tidak akan kelihatan pada kulit yang lebih gelap. Mulailah dengan menggunakan scrub badan khas yang lembut, kemudian gunakan losyen penyamakan diri ke kawasan selulit sahaja. Kemudian semburkan seluruh badan anda dengan semburan warna. Jangan penyamakan dengan matahari. Ini akan merosakkan kulit anda dan menjadikan selulit kelihatan lebih teruk.

8. Pakai stok sokongan

Sokongan stok moden tidak kelihatan tebal dan longgar seperti nenek yang digunakan untuk dipakai. Jika anda sering menggunakannya, selulit anda akan kelihatan lebih lancar. Masalahnya, ia biasanya mengambil masa satu hingga dua tahun! Stoking mampatan boleh membantu mencegah selulit dari menyimpan cecair. Doktor atau ahli farmasi anda boleh membantu anda memilih jenis yang betul.

9. Manjakan diri dengan balutan spa

Anda boleh menggunakan balutan spa untuk mengetatkan dan melembutkan kulit anda. Kesan itu berlaku sekitar satu hari, dan kosnya berbeza-beza. Pembina badan atau pembalut Ace akan membungkus zon selulit anda dan boleh memberikan hasil spa yang tidak memerlukan banyak wang.

10. Lipomassage

Lipomassage adalah satu prosedur yang menggunakan peranti untuk mengumpul kulit anda dan melakukan urutan. Rawatan mahal ini telah diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA) di Amerika Syarikat atau bersamaan dengan POM Agency di Indonesia, dan memerlukan beberapa rawatan untuk mendapatkan hasil. Walau bagaimanapun, faedahnya cenderung tidak bertahan lama melainkan anda melakukannya berulang kali.

11. Kekerapan laser dan radio

Image

Laser atau frekuensi radio (RF) boleh memanaskan kulit anda dari luar, menjadikan permukaan selulit kelihatan lebih lancar, biasanya selama enam bulan atau lebih. Ia tidak terlalu menyakitkan, tetapi ia boleh menjadi sangat mahal, dan anda mungkin memerlukan beberapa lawatan.

12. Operasi selulaze

Operasi ini merawat selulit secara langsung di sumbernya. Laser masuk ke bawah kulit untuk mengecil sel lemak, memotong bahagian keras yang menyebabkan ketulan selulit, dan merangsang kulit tebal. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) di Amerika Syarikat atau bersamaan dengan Agensi Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia meluluskan Cellulaze pada tahun 2012 berdasarkan kajian kecil yang berlangsung selama tiga bulan.

Juga Baca:

  • Cellulite Atau Stretch Marks, Which, Really, Which Is More Difficult to Remove?
  • Punca Penampilan Selulit dan Bagaimana Menghilangkannya
  • Daripada hilang, selulit semakin buruk selepas latihan, bagaimana datang?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Gambar Selulit Mengesan Mitos dan Rawatan. http://www.webmd.com/beauty/cellulite/ss/slideshow-cellulite-pictures-causes-myths-and-treatments. Diakses pada 12 Oktober 2018.

Cara Menghilangkan Cellulite pada Paha. https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-cellulite-on-thighs. Diakses pada 12 Oktober 2018.

Cara Menghilangkan Selulit. http://www.womenshealthmag.co.uk/beauty-style/skin/6785/how-to-get-rid-of-cellulite/. Diakses pada 12 Oktober 2018.