Utama Penyakit kulit 8 Langkah untuk Mencuci Wajah Anda Jadi Kulitnya bebas dari habuk dan kotoran
8 Langkah untuk Mencuci Wajah Anda Jadi Kulitnya bebas dari habuk dan kotoran

8 Langkah untuk Mencuci Wajah Anda Jadi Kulitnya bebas dari habuk dan kotoran

Anonim

Sudah menggunakan pelbagai produk pembersihan muka, tetapi wajah masih terasa kurang bersih dan lebih banyak masalah kulit? Mungkin anda tidak mencuci wajah dengan betul. Bilangan produk pembersihan muka yang digunakan sebenarnya bukan jaminan untuk mendapatkan kulit yang bersih dan bebas dari kotoran. Kemudian, bagaimana untuk mencuci wajah anda dengan betul? Semak petua di bawah.

Image

Cara yang betul untuk mencuci wajah anda

Adakah benar bagaimana anda membersihkan wajah anda sepanjang masa? Panduan berikut adalah cara yang betul untuk mencuci wajah anda yang penting untuk diketahui.

1. Basuh tangan anda

Image

Ramai orang cuai dalam perkara ini. Walaupun cara yang betul untuk mencuci wajah anda adalah untuk mencuci tangan anda terlebih dahulu. Tangan kotor sebenarnya boleh menyebabkan kotoran pada kulit untuk berkumpul.

Inilah yang mempunyai potensi untuk menyebabkan jerawat. Jadi sebelum mencuci wajah anda, pastikan anda membasuh tangan anda terlebih dahulu terlebih dahulu.

2. Bersihkan solekan terlebih dahulu

Image

Lebih baik anda tidak segera mencuci muka anda dengan sabun selepas seharian memakai solek. Bersihkan solekan anda terlebih dahulu dengan pembersih khas (seperti air micellar) sehingga ia benar-benar bersih. Selepas itu, basuh muka anda dengan kain lembut yang direndam dalam air suam.

3. Gunakan air suam

Image

Elakkan menggunakan air panas untuk mencuci muka anda. Sebabnya, air panas sebenarnya akan menjadikan kulit anda kering dan terdedah kepada kerengsaan. Sebaliknya, anda boleh menggunakan air suam hangat untuk membersihkan wajah anda.

4. Cuba pembersih muka dalam bentuk gel atau krim

Image

Sabun boleh menyebabkan kulit kering dan tidak dapat menghapus semua kekotoran di muka. Sabun yang terlalu keras untuk kulit akan mengangkat lapisan minyak semula jadi kulit dan sebenarnya menjelaskan garis halus di muka.

Sebaliknya, gunakan pembersih muka dalam bentuk krim atau gel. Pembersih wajah jenis ini berfungsi untuk membantu mengatasi kulit, membersihkan solekan yang tersisa, dan liang tersumbat.

5. Urutkan muka dengan lembut

Image

Jangan tergesa-gesa apabila mencuci muka anda. Sebabnya, ia menjadikan kekotoran dan minyak tidak hilang dengan sempurna.

Jika anda ingin mendapatkan kulit muka yang bersih dan bebas daripada kotoran, ambil sekurang-kurangnya beberapa saat untuk memberi urutan lembut pada wajah anda. Urut kawasan sekitar hidung dan dahi yang cenderung berminyak. Selepas itu, bilas dengan air dengan teliti.

6. Gunakan kain untuk mengeringkan muka

Image

Kain lembut boleh membantu mengelupas kulit mati, solek bersih, dan kotoran di muka.

Setiap malam, celupkan kain lap dalam air suam, memerah sedikit, dan melekatkannya pada muka, leher dan dada untuk membuka liang-liang. Bersihkan bahagian perlahan-lahan. Jangan lupa membersihkan dahi dan bahagian belakang leher.

Ingat, jangan gosongkan tuala di wajah anda apabila anda mengeringkan wajah anda. Kerana ini boleh mengancam keanjalan kulit wajah. Biarkan wajah kering sendiri atau patapkan muka dengan tuala bersih. Pat kain lembap pada kulit dengan gerakan menyapu ke bawah.

7. Gunakan toner

Image

Selepas mencuci muka anda, gunakan toner mengikut jenis kulit anda. Toner boleh membersihkan semua kesan solek, debu, dan minyak yang umumnya tidak dapat dibersihkan secara optimum oleh pembersih biasa.

Bukan itu sahaja, toner juga boleh mengeluarkan sisa sabun, mengecilkan liang-liang, keluarkan kelebihan minyak, dan keluarkan kulit anda.

8. Krim mata adalah kawan terbaik

Image

Kawasan halus di sekeliling mata adalah kulit yang nipis yang memerlukan perhatian tambahan. Oleh itu, anda perlu menggunakan krim mata setiap hari. Jika mata anda sensitif dan terdedah kepada bengkak, cari krim mata yang mengandungi peptida dan ramuan herba.

Ambil sedikit krim dengan hujung jari anda, kemudian sapukan ke bahagian dalam mata ke sudut luar. Perlahan-lahan tekan kawasan bahawa krim memohon dengan hujung jari anda, supaya krim itu diedarkan dengan sama rata.

Juga Baca:

  • Basuh Wajah Anda Sering, Pakai Atau Jadikan Jerawat? Berikut adalah Fakta!
  • 10 Kesalahan untuk Mencuci Wajah Anda yang Membuat Anda Walaupun Jerawat
  • Berapa kali sehari kita perlu membasuh muka anda?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 2 Julai, 2019 | Edited Terakhir: 2 Julai 2019

Sumber

Cara Cuci Cuci Wajah Anda - http://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/right-way-wash-your-face dikemukakan pada 27 Julai 2018

10 Kesalahan Terbuka Wajah Terbesar - https://www.womenshealthmag.com/beauty/a19983792/how-to-wash-your-face/ diakses pada 27 Julai 2018

15 Kesalahan Anda Membuat Apabila Anda Mencuci Wajah Anda - https://www.self.com/story/how-to-wash-your-face diakses pada 27 Julai 2018