Utama Penyakit Bagaimana untuk menghilangkan keloids?
Bagaimana untuk menghilangkan keloids?

Bagaimana untuk menghilangkan keloids?

Anonim

Definisi

Image

Apakah keloid?

Keloids adalah tisu parut selepas penampilan luka, yang tumbuh dan mengeras. Ringkasnya, ini adalah tisu atau daging yang tumbuh di tempat yang cedera. Tisu yang tumbuh boleh lebih besar daripada luka asal. Biasanya, tisu parut akan sembuh dan pudar dari masa ke masa dan dengan rawatan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai keadaan ini tidak.

Keloids paling biasa dijumpai di dada, bahu, telinga dan pipi. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak keluar dari bahagian badan yang lain. Walaupun tidak terlalu berbahaya untuk kesihatan, keadaan ini boleh mengganggu penampilan. Itulah sebabnya ramai orang mahu menyingkirkan keloids.

Bagaimana keadaannya adalah keloids?

Menurut American Osteopathic College of Dermatology (AOCD), sekurang-kurangnya 10% orang mempunyai daging yang tumbuh di luka ini. Lelaki dan wanita sama ada dengannya, termasuk orang keturunan Afrika, Asia atau Latin, serta mereka yang mengandung dan di bawah umur 30 tahun.

Keadaan ini boleh dirawat dengan mengurangkan faktor pencetus. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda dan Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala keloids?

Tanda-tanda dan gejala keloid boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Gejala biasanya berlaku di lokasi kulit yang cedera sebelum ini. Sesetengah gejala yang mungkin muncul:

 • Kawasan tempatan yang berwarna seperti daging, merah jambu atau merah
 • Kawasan kulit kasar atau runcing yang biasanya muncul
 • Kawasan yang terus berkembang dengan tisu parut dari masa ke masa
 • Kawasan kulit gatal

Luka keloid cenderung lebih besar daripada luka itu sendiri. Pertumbuhan daging dalam parut ini boleh mengambil beberapa minggu atau bulan untuk membentuk dengan betul.

Walaupun ia boleh merasakan gatal, daging yang semakin meningkat ini biasanya tidak membahayakan kesihatan anda. Anda mungkin mengalami ketidakselesaan, kepekaan, atau mungkin kerengsaan dari pakaian atau bentuk geseran lain.

Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin mengalami sejumlah besar luka keloid di badan. Sekiranya ini berlaku, tisu keras dan ketat boleh mengehadkan pergerakan anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Diagnosis awal dan rawatan boleh menghentikan keadaan ini daripada memburukkan dan mencegah keadaan perubatan kecemasan yang lain. Itulah sebabnya, bincangkan dengan doktor anda untuk mengelakkan keadaan serius ini.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala atau soalan lain di atas, rujuklah doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Ia mungkin bahawa gejala yang muncul juga berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan keloid?

Kebanyakan jenis kecederaan kulit boleh menyumbang kepada pertumbuhan tisu pada luka, termasuk:

 • Luka jerawat
 • Burns
 • Luka cecair
 • Menindik telinga
 • Luka scratch
 • Lokasi operasi pembedahan
 • Lokasi vaksinasi

Faktor Pencetus

Apa yang meningkatkan risiko saya kerana keadaan ini?

Terdapat banyak faktor risiko untuk keloid, iaitu:

 • Keturunan Asia
 • Keturunan Latin
 • Sedang hamil
 • Di bawah 30 tahun

Keloids cenderung mempunyai komponen genetik, bermakna anda mungkin dapat mengalami keadaan ini jika satu atau kedua ibu bapa anda juga memilikinya. Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mempunyai gen AHNAK lebih cenderung untuk mengembangkan lesi keloid daripada mereka yang tidak.

Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana keadaan ini didiagnosis?

Jika doktor mengesyaki anda mempunyai keadaan ini, pemeriksaan fizikal dan beberapa ujian akan dicadangkan. Selepas mendiagnosis luka keloid dengan pemeriksaan visual, doktor boleh melakukan biopsi untuk menghapuskan sebab-sebab lain. Biopsi melibatkan mengambil sampel kecil tisu dari kawasan itu dan menganalisisnya untuk melihat kemungkinan sel kanser.

Bagaimana anda menghilangkan keloids?

Keputusan anda untuk menghilangkan keloids boleh mengelirukan. Keadaan ini timbul kerana usaha badan membaiki luka. Apabila memutuskan untuk menghilangkan keloid, tisu luka dapat tumbuh kembali dan terkadang berkembang lebih besar dari sebelumnya.

Beberapa rawatan untuk keloids termasuk:

 • Suntikan kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan
 • Minyak pelembap untuk mengekalkan tisu lembut
 • Gunakan tekanan atau gel gel silikon selepas kecederaan
 • Tisu pembekuan untuk membunuh sel-sel kulit
 • Rawatan laser untuk mengurangkan tisu luka
 • Sinaran menyusut tisu yang semakin meningkat

Pada mulanya, doktor anda mungkin tidak mengesyorkan rawatan besar, seperti pembedahan atau terapi laser. Cadangan rawatan awal yang mungkin diberikan termasuklah penggunaan pad silikon, pembalut tekanan, atau suntikan. Rawatan ini memerlukan pentadbiran yang kerap dan berhati-hati supaya berkesan. Walau bagaimanapun, tisu yang tumbuh pada parut ini cenderung mengecil dan menjadi lebih rata dari masa ke masa walaupun tanpa rawatan.

Pemulihan Rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat keloids?

Berikut adalah perubahan gaya hidup dan remedi rumah yang boleh membantu anda menangani keadaan ini:

 • Jika anda mempunyai kemungkinan mengalami pertumbuhan tisu dalam parut, anda harus mengelakkan kecederaan kulit, menindik telinga, dan pembedahan jika mungkin. Sekiranya anda memerlukan pembedahan, terutamanya di kawasan yang mungkin cedera, pastikan doktor anda mengetahui bahawa anda mempunyai potensi untuk keadaan ini.
 • Memulakan beberapa rawatan (seperti suntikan kortikosteroid, pembalut tekanan) sejurus selepas pembedahan dapat mencegah pertumbuhan tisu pada parut. Jika anda mempunyai telinga anda menusuk, anda perlu menggunakan anting-anting tekanan untuk mengurangkan kecederaan.
 • Keloids sering dilihat sebagai estetik dan bukan masalah kesihatan. Anda mungkin merasa tidak selamat jika tisu yang tumbuh menjadi sangat besar atau berada di lokasi yang sangat jelas, seperti telinga atau muka. Pendedahan matahari atau penyamakan (mandi UV untuk menghilangkan kulit) dapat mengubah warna tisu parut, menyebabkan kawasan kelihatan lebih gelap daripada kulit sekitarnya. Ini boleh menyebabkan keloid kelihatan lebih jelas. Pastikan luka dilindungi apabila anda berada di bawah matahari untuk mengelakkan perubahan warna.
 • Jika anda mempunyai pencetus untuk keadaan ini, elakkan melakukan menindik tubuh, pembedahan yang tidak dibutuhkan, atau tatu.

Sumber

Keloids. http://www.healthline.com/health/gangrene - Outlook7. Diakses pada 23 Februari 2017.

Keloids. http://www.healthline.com/health/keloids#Overview1. Diakses pada 23 Februari 2017.

Keloids. http://www.aafp.org/afp/2009/0801/p253-s1.html. Diakses pada 23 Februari 2017.

Keloids. https://en.wikipedia.org/wiki/Keloid. Diakses pada 23 Februari 2017.

Ditinjau: November 28, 2018 | Terakhir Edited: November 28, 2018