Utama Zits Lakukan 6 Tabiat ini untuk Mencegah Jerawat dari Datang Lagi
Lakukan 6 Tabiat ini untuk Mencegah Jerawat dari Datang Lagi

Lakukan 6 Tabiat ini untuk Mencegah Jerawat dari Datang Lagi

Anonim

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan zits daripada muncul. Bermula dari rawatan langsung kepada pakar dermatologi yang harganya tidak murah kepada benda aneh yang tidak semestinya terbukti secara saintifik untuk mencegah jerawat. Berbanding dengan anda melakukan sesuatu yang sukar, anda boleh mula mencuba enam kebiasaan ini terlebih dahulu.

Image

Apakah tabiat yang boleh menghalang jerawat?

Jenis kulit berminyak lebih cenderung kepada jerawat. Ini kerana kandungan minyak agak banyak di kulit menjadikan sel kulit mati, habuk dan kuman mudah menetap di kulit.

Belum lagi jika teknik membersihkan wajah yang tidak betul, dapat memberikan peluang bagi bakteria berkembang. Mahu wajah anda tanpa jerawat? Berikut adalah enam tabiat harian yang boleh anda lakukan untuk mencegah jerawat dari muncul di muka.

1. Bersihkan muka anda dengan teliti

Masih banyak orang yang takut memakai solek kerana takut jerawatan. Malah, apa yang lebih mampu membuat jerawatan tidak membentuk, tetapi jika anda tidak membersihkan wajah anda sepenuhnya. Adakah pembersihan dua kali (membersihkan wajah dengan pembersih terlebih dahulu kemudian diikuti dengan sabun pencuci muka) setiap hari. Ini mesti dilakukan supaya sisa-sisa solek yang bercampur dengan kotoran tidak akan menetap di liang-liang.

2. Betulkan corak makan

Mengurangkan penggunaan gula atau goreng terlalu banyak sehingga pengeluaran minyak dalam kulit lebih terkawal. Pengeluaran minyak yang berlebihan dalam kulit boleh menyebabkan jerawat lebih mudah.

3. Perhatikan kandungan produk make up dan penjagaan kulit yang digunakan

Ada di antara kamu yang masih ingin mengikut trend untuk perkara penjagaan kulit . Kenali jenis kulit anda dengan baik dan gunakan produk yang boleh menyelesaikan masalah kulit dengan betul. Jangan lupa untuk sentiasa memeriksa tarikh tamat tempoh produk dan pastikan anda menyimpannya dengan baik supaya tidak mudah dicemari dengan bakteria.

4. Dapatkan rehat dan mengurangkan tekanan

Peningkatan tahap minyak dalam kulit dicetuskan oleh hormon glucocorticoid, di mana punca utama adalah tahap tekanan tinggi dan tidur berkualiti rendah. Rehat dan tidur yang mencukupi juga boleh membantu memperbaiki keadaan kulit.

5. Menjalankan latihan ringan

Sekiranya anda tidak berpeluang pergi ke gym atau berjoging, anda boleh mengikuti tutorial video sukan. Sel kulit anda akan tumbuh semula dengan lebih baik dan kulit anda akan lebih sihat jika anda bersenam dengan gigih.

6. Pastikan rambut, telefon bimbit dan sarung bantal anda bersih

Mengekalkan kebersihan rambut, terutamanya jika anda suka gaya rambut yang jatuh di muka. Ini penting untuk mengekalkan kesihatan kulit anda.

Bukan sahaja anda perlu rajin dalam mencuci, tetapi juga pastikan setiap syampu, anda bilas rambut anda dengan teliti. Residu dari syampu dan produk rambut lain yang berpegang kepada hujung rambut anda boleh mencetuskan jerawat kecil.

Perkara lain yang tidak anda harapkan untuk menyebabkan jerawat adalah skrin telefon bimbit . Anda harus sering mengelap skrin telefon bimbit dari habuk terkumpul. Anda juga perlu menggantikan sarung bantal anda sekali seminggu supaya tidak banyak bakteria yang membina.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan Antara Jerawat Biasa dan Jerawat Oleh kerana Membaling?
  • 5 Makanan Sihat untuk Mencegah Parut Jerawat
  • 4 Pengetahuan Umum Mengenai Jerawat Anda Perlu Tahu

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

8 Cara Anda Boleh Membuat Jerawat Anda Lebih Buruk.

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/bad-habits#1. Diakses pada 03/16/2017.

15 Cara Terbaik Mencegah Jerawat: Elakkan Breakouts Dengan Tips Ini! http://www.activebeat.com/your-health/15-best-ways-to-prevent-acne-avoid-breakouts-with-these-tips/. Diakses pada 03/16/2017.