Utama maklumat kesihatan 4 Faktor dalam Persekitaran Kerja yang Mempengaruhi Kesuburan Lelaki
4 Faktor dalam Persekitaran Kerja yang Mempengaruhi Kesuburan Lelaki

4 Faktor dalam Persekitaran Kerja yang Mempengaruhi Kesuburan Lelaki

Anonim

Siapa kata persekitaran kerja tidak menjejaskan kesuburan Adam. Sesetengah jenis kerja membolehkan pendedahan kepada bahan kimia tertentu dan persekitaran yang juga boleh menjejaskan kesuburan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sesetengah persekitaran kerja yang berkaitan dengan bahan kimia toksik mempunyai hubungan dengan penurunan tahap pengeluaran dan peningkatan tahap keabnormalan sperma. Walau bagaimanapun, beberapa kajian ini hanya dijalankan pada haiwan, jadi kesannya pada manusia belum terbukti.

Jika anda dan pasangan anda memerlukan lebih banyak masa untuk hamil, dan anda berfikir bahawa ia mungkin berkaitan dengan persekitaran kerja anda, jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor anda untuk mengetahui sebab atau kemungkinan terdedah kepada risiko tempat kerja.

Oleh itu, apakah faktor dalam persekitaran kerja yang boleh menjejaskan kesuburan lelaki?

1. Suhu / suhu

Haba akan menjejaskan pengeluaran sperma yang sihat. Suhu terbaik untuk menghasilkan sperma adalah beberapa darjah di bawah suhu normal badan manusia. Jika anda bekerja dalam persekitaran yang sangat panas, seperti kedai roti atau kilang besi, ia boleh menjejaskan pengeluaran sperma anda.

Pakar berpendapat bahawa duduk untuk masa yang lama juga dapat membuat testis lebih panas daripada suhu normal. Kerja pejabat atau berkaitan dengan memandu jarak jauh, secara teori, boleh menjejaskan pengeluaran sperma. Ini juga boleh berlaku jika anda bekerja dengan komputer riba di pangkuan anda untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang menunjukkan hubungan langsung antara duduk bersebelahan dan kesuburan lelaki.

2. Racun Perosak

Beberapa racun perosak yang digunakan dalam penternakan, perhutanan dan ladang pertanian lain dianggap mempunyai kesan yang sama seperti estrogen. Ini berkaitan dengan kualiti sperma yang tidak baik, yang boleh menyebabkan penurunan kesuburan. Walaupun begitu, tidak ada kajian khusus yang membuktikan kesan utama racun perosak pada kesuburan lelaki.

3. Pelarut

Pelarut dan hidrokarbon yang digunakan dalam plastik, produk cat, dan percetakan dipercayai mempunyai hubungan dengan jumlah sperma yang rendah dan peningkatan tahap kelainan sperma. Pelarut yang dipanggil glikolester telah ditunjukkan untuk menjejaskan pengeluaran sperma yang sihat.

4. Logam Berat

Beberapa kajian telah membuktikan kesan plumbum, mangan, dan merkuri terhadap kesihatan sperma dan jumlah sperma menurun. Sistem pembiakan manusia direka untuk menjadi sensitif kepada sinaran, kerana kesan buruk radiasi terhadap kesuburan lelaki dan wanita. Kerja yang termasuk pendedahan sinar-X biasa boleh meningkatkan risiko sperma yang tidak normal atau mengurangkan jumlah sperma. Berikut adalah beberapa bahan berbahaya yang boleh menjejaskan kesuburan anda:

 • Alkylphenols, yang terkandung dalam ramuan industri dan sabun pencuci, boleh menyebabkan gangguan hormon
 • Lacquers yang digunakan untuk melapisi produk kesihatan makanan dan pergigian, boleh menyebabkan gangguan hormon
 • Dioksin dalam proses menghasilkan kertas dan transformer, boleh menyebabkan gangguan hormon
 • Organochlorine jenis racun perosak (Lindane, DDT, dan lain-lain) - Lindane yang digunakan untuk menyuburkan buah-buahan dan bijirin dan kubis, boleh menyebabkan gangguan hormon
 • Phthalates terkandung dalam produk soya, boleh menyebabkan gangguan hormon dan "racun" testis
 • Phyto-oestrogen yang terdapat dalam beberapa produk tumbuhan dan soya, boleh menyebabkan gangguan hormon
 • Vinclozolin boleh menyebabkan gangguan hormon dan juga "racun" testis

Jadi apa penyelesaiannya?

Untuk memastikan anda subur, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Jika kerja anda memerlukan anda untuk duduk dalam masa yang lama, gunakan rehat berkala dan cuba berjalan-jalan. Pakar tidak percaya sama ada terdapat beberapa jenis seluar yang menjejaskan kesuburan dengan mengekalkan kehangatan scrotal. Bagaimanapun, anda boleh cuba memakai celana pendek dan seluar pendek penunggang berbanding dengan saman yang ketat.
 • Anda boleh menghadkan pendedahan anda terhadap racun perosak dan pencemar dengan mematuhi cara menggunakannya. Berhati-hati ketika bekerja dan memakai pakaian yang dianggap cukup untuk melindungi tubuh. Jangan lupa mandi atau bersihkan diri selepas bergelut dengan bahan kimia.
 • Jadilah bijak ketika bekerja. Selepas berurusan dengan racun perosak atau bahan kimia lain, pastikan anda mencuci tangan sebelum makan. Walaupun tangan anda menggunakan sarung tangan semasa bekerja. Jika anda terdedah kepada bahan kimia atau besi berat dalam persekitaran kerja anda, lebih baik jika anda menukar pakaian dan kasut sebelum pulang ke rumah.
 • Yakinlah bahawa tidak ada bukti yang mengatakan jika pendedahan kepada bahan kimia dalam persekitaran kerja akan berisiko gangguan kehamilan dan melahirkan anak. Tetapi jika anda mempunyai masalah dengan persekitaran kerja, jangan teragak-agak untuk berbicara dengan bos anda, wakil syarikat, sektor kesihatan atau sumber manusia.
 • Waktu kerja yang panjang dalam perlombongan atau memandu kenderaan dengan getaran atau kejutan yang kerap boleh menjejaskan pengeluaran dan pergerakan sperma. Sekiranya mungkin, kurangkan waktu kerja atau aktiviti anda pada kerja tersebut.
 • Jika anda prihatin tentang pendedahan anda terhadap bahan kimia atau radiasi, atau potensi bahaya dalam persekitaran kerja, tanyakan kepada doktor tentang hal ini.

Kongsi artikel ini:

$config[ads_text5] not found

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017