Utama Maklumat kesihatan Mendedahkan Pelbagai Air Micellar, Adakah Selamat untuk Wajah?
Mendedahkan Pelbagai Air Micellar, Adakah Selamat untuk Wajah?

Mendedahkan Pelbagai Air Micellar, Adakah Selamat untuk Wajah?

Anonim

Di dunia kecantikan, kebelakangan ini terdapat ketibaan baru yang menjadi kegemaran pencinta kosmetik dan penjagaan kulit. Produk ini adalah air micellar. Air Micellar adalah pembersih muka berasaskan air cecair. Anda boleh menggunakan pembersih ini untuk menghapuskan solek , menyegarkan wajah anda, dan mencuci muka anda. Selain wajah, anda juga boleh menggunakan air micellar untuk membersihkan tangan atau noda di permukaan kain. Tidak hairanlah produk ini segera menjadi pilihan ramai orang walaupun harganya agak jauh lebih mahal daripada produk pembersihan muka lain.

Image

Walau bagaimanapun, seperti produk kecantikan dan kesihatan kulit lain, anda perlu berhati-hati dan mengetahui kandungan kandungan air micellar sebelum ia diuji secara langsung pada kulit anda. Produk yang digunakan secara meluas oleh orang lain tidak selalu selamat untuk wajah dan kulit anda. Untuk mencari maklumat mengenai air micellar, pertimbangkan maklumat berikut.

Apakah perbezaan antara air micellar dan pembersih muka yang lain?

Pembersih Micellar telah mula digunakan sebagai pembersih sejak tahun 1990-an di Perancis. Pada masa itu, wanita mencari penyelesaian untuk membersihkan wajah dan kulit mereka kerana kualiti air yang buruk di Paris. Jadi, para pakar juga merumuskan formula yang kuat untuk mengeluarkan kotoran, habuk, dan minyak yang berlebihan di muka. Dari sana, lahir air micellar yang kini terdapat di kedai kecantikan.

Tidak seperti produk pembersihan muka lain yang mengandungi sabun dan alkohol untuk membantu mengeluarkan kotoran atau solek, air micellar kaya dengan micelles. Micelles adalah molekul minyak yang sangat kecil seperti bijirin mikro yang disimpan dalam air lembut. Molekul minyak ini dapat mengikat dan mengangkat pelbagai kotoran, habuk, kuman, dan minyak kotor yang melekat pada muka. Oleh kerana keupayaan ini, anda tidak perlu membilas lagi dengan air atau sabun muka. Rumusan ini juga berkesan untuk menghapuskan solek dan kesan degil. Pembersih micellar yang serba boleh dan praktikal adalah yang menjadikannya begitu popular di kalangan penjagaan kulit dan pencinta muka.

Adakah air micellar selamat untuk menghadapi?

Menurut Dr. Debra Luftman, ahli dermatologi yang ditemubual oleh ELLE, pembersih micellar adalah baik dan selamat digunakan di muka. Beliau menambah bahawa produk penjagaan kulit ini sebenarnya lebih selamat daripada pembersih muka biasa yang akan meninggalkan bahan kimia yang keras dan berbahaya pada kulit. Di samping itu, dalam beberapa kes lapisan kulit juga akan menjadi lebih kurus kerana ia disapu dengan pembersih muka yang mengandungi sabun, alkohol, dan wangian.

Pakar kecantikan dan penjagaan kulit dari Amerika Syarikat, Dr. Tabasum Mir, juga peminat air micellar. Seperti yang dilaporkan oleh Huffington Post, Dr. Tabasum Mir mendedahkan bahawa walaupun bahan-bahan yang lebih semula jadi daripada pembersih biasa, air micellar dapat menghilangkan minyak yang berlebihan yang telah terkumpul dan melekat pada solek selepas hari penuh aktiviti. Pembersih wajah tanpa warna ini juga sangat lembut dan mempunyai fungsi pelembab, ia tidak akan mengeringkan wajah anda seperti remover solek biasa. Kulit muka anda juga akan tetap terjaga.

Setakat ini, pakar percaya bahawa air micellar adalah pembersih muka paling tidak. Tidak ada kes di mana seseorang mengalami komplikasi tertentu disebabkan oleh penggunaan pembersih muka yang serba boleh ini. Bagaimanapun, beberapa jenama air micellar yang dijual di cawangan kecantikan mungkin mengandungi phenoxyethanol yang berfungsi sebagai pengawet kosmetik. Walaupun alahan atau reaksi terhadap bahan kimia ini sangat jarang, sesetengah orang melaporkan kerengsaan pada kulit atau mata.

Air Micellar sesuai untuk kulit wajah seperti apa?

Dikutip dari Huffington Post, ahli dermatologi Dr. Hadley King mengesyorkan produk pembersihan micellar bagi anda yang mempunyai kulit wajah kering dan sensitif. Bahan-bahan yang ringan tidak akan berasa sakit di muka seperti beberapa produk pembersihan yang mengandungi alkohol. Produk pembersihan Micellar juga tidak akan menjadikan kulit kering.

Walaupun bagi anda yang mempunyai jenis kulit berminyak, mungkin air micellar tidak akan berfungsi secepat pembersih wajah biasa untuk menghapuskan solek yang cukup tebal. Walau bagaimanapun, anda boleh bekerja di sekitar ini dengan menggunakan krim penghilang dandanan yang biasanya anda gunakan untuk membersihkan secara mendalam, selepas itu cuci dengan air micellar. Anda tidak perlu membilasnya lagi dengan air.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Bolehkah Air Micellar Mengganti Rutin Penjagaan Kulit Seluruh Anda? http://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/news/a27149/can-micellar-water-replace-your-whole-cleansing-and-moisturizing-routine/ Diakses pada 19 Oktober 2016.

Apa Heck Air Micellar, Dan Sekiranya Anda Menggunakannya? http://www.huffingtonpost.com/entry/micellar-water-skincare_us_55a66a22e4b0896514cfd3c9 Diakses pada 19 Oktober 2016.

Bolehkah Air Pembersih Menjadi Rahsia untuk Kulit Awesome? http://www.refinery29.com/cleansing-water#slide Diakses pada 19 Oktober 2016.