Utama Penyakit kulit Ekzema Pada Kanak-kanak, Adakah Ia Berbahaya Atau Tidak?
Ekzema Pada Kanak-kanak, Adakah Ia Berbahaya Atau Tidak?

Ekzema Pada Kanak-kanak, Adakah Ia Berbahaya Atau Tidak?

Anonim

Adakah anda melihat kulit bayi anda kelihatan merah dalam beberapa bahagian? Jika kemerahan kulit ditandai dengan kulit bayi yang menjadi kering, retak, dan disertai dengan gatal-gatal, anak anda mungkin mengalami eksim. Penyakit kulit ini boleh membuat anak anda merasa tidak selesa dan rewel. Jadi, adakah eczema berbahaya pada kanak-kanak? Adakah kulit yang terkena ekzema akan meninggalkan parut sehingga anak anda matang? Anda akan tahu selepas membaca artikel ini.

Image

Ekzema atopik, ekzema yang sering berlaku pada kanak-kanak

Ekzema yang biasa dan sering berlaku pada kanak-kanak adalah ekzema atopik, tetapi ia tidak menolak orang dewasa yang juga boleh mengalami penyakit kulit ini. Ekzema atopik adalah bentuk eksim yang paling biasa.

Ekzema sendiri adalah keadaan keradangan di kulit yang dicirikan oleh kulit berwarna kering dan kemerah-merahan, sedangkan kata atopik merujuk kepada kanak-kanak yang cenderung mempunyai alahan tertentu. Kanak-kanak yang mempunyai ekzema atopik berisiko untuk membangunkan keadaan atopik lain, seperti asma dan demam .

Kulit kering yang terasa sangat gatal boleh menjadi gejala awal ekzema pada kanak-kanak ini. Kulit akan menjadi jengkel dan merah apabila anak anda mula menggaru kulit yang terasa gatal. Sekiranya anda menggaru terlalu kerap, kulit dari kawasan gatal menebal dan boleh melepuh dan melepaskan.

Kadangkala kawasan terjejas boleh dijangkiti. Semua gejala seperti kulit kering, gatal-gatal, dan keradangan akan muncul dan hilang. Pada masa ini, lapisan kulit akan menebal sehingga kulit terasa kasar.

Keterukan ekzema dalam kanak-kanak ini sangat berbeza. Bagi kanak-kanak yang mempunyai ekzema atopic ringan, hanya sedikit kulit kering yang kadang-kadang terasa gatal. Dalam kes yang lebih teruk, eksim dalam kanak-kanak ini boleh menyebabkan ruam merah yang tersebar di seluruh badan dan gatal-gatal terus-menerus.

Jadi, adakah eczema berbahaya pada kanak-kanak?

Ekzema atopik adalah sejenis penyakit jangka panjang (kronik) dan gejala boleh memperbaiki dan kemudian kembali kepada keadaan yang teruk. Biasanya berlaku dua atau tiga kali sebulan.

Ekzema atopik biasanya muncul pada kanak-kanak, tetapi tidak menolak kemungkinan menyerang orang dewasa. Ekzema atopik biasanya menyerang kanak-kanak yang mempunyai sejarah keluarga ekzema, asma, demam hay dan kerosakan kulit pelindung yang menyebabkan cecair keluar dan bakteria dapat memasuki kulit.

Ekzema dalam kanak-kanak ini boleh muncul di mana-mana di badan, terutama di kulit yang mempunyai lipatan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ekzema atopik pada anak anda boleh berubah menjadi komplikasi, apakah komplikasi ekzema pada kanak-kanak yang perlu berjaga-jaga?

 • Jangkitan kulit. Apabila kulit cedera akibat menggaru kerana gatal-gatal, risiko jangkitan kulit dari bakteria dan virus akan meningkat.
 • Asma dan demam panas . Ekzema atopik biasanya muncul terlebih dahulu sebelum kedua-dua keadaan ini.
 • Hubungi dermatitis. Keadaan ini sering berlaku pada pesakit dengan eksim atopik. Ramai unsur atau sebatian yang boleh membuat kulit mengalami reaksi alergi.
 • Gangguan mata. Komplikasi mata akan berlaku jika serangan ekzema di sekitar kelopak mata.
 • Gangguan tidur. Seseorang yang mempunyai ekzema atopik, terutamanya kanak-kanak, cenderung mempunyai masalah tidur. Satu kitaran gatal boleh membuat anda bangun berulang kali dan seterusnya mengurangkan kualiti tidur anda.
 • Masalah tingkah laku. Kanak-kanak dengan ekzema atopik lebih mudah mengalami masalah dengan tingkah laku seperti ADHD (gangguan perhatian / kekurangan hiperaktif) terutama jika mereka sering kurang tidur.

Kemudian, bagaimana untuk merawat ekzema atopik?

Untuk mendiagnosis eksim pada kanak-kanak boleh dilakukan oleh doktor dengan memeriksa keadaan kulit dan juga membincangkan sejarah perubatan anda. Tiada ujian perubatan khas diperlukan untuk mendiagnosis keadaan ini.

Ujian kulit (ujian tampalan) boleh dijalankan untuk menentukan faktor yang mungkin mencetuskan keadaan ini atau memperburuk gejala. Sekiranya ada faktor yang diketahui yang mencetuskan kemunculan ekzema atopik, maka anda perlu mencuba atau mengelakkan pencetus daripada diet atau dari persekitaran di sekeliling anda.

Rawatan untuk eksim hanya untuk melegakan gejala yang muncul. Sehingga kini, tidak ada ubat yang boleh menyembuhkan keadaan ini sepenuhnya. Sekiranya anda dapat mengenali keadaan ini pada awal, rawatan boleh dilakukan secepat mungkin.

Juga Baca:

 • Bayi Sering Ekzema? Mungkin Penyebab Makanan Ibu
 • Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia
 • Pelbagai Pencetus Ekzema pada Bayi (Bukan Hanya Makanan, Anda Tahu)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Ekzema pada Kanak-kanak. http://acaai.org/allergies/who-has-allergies/children-allergies/eczema. Diakses pada 10/06/2017.

Atopic Dermatitis (Eczema). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273. Diakses pada 10/06/2017.

Atopic Eczema. http://www.nhs.uk/conditions/Eczema-(atopic)/Pages/Introduction.aspx. Diakses pada 10/06/2017.

Atopic Eczema. https://patient.info/health/atopic-eczema. Diakses pada 10/06/2017.