Utama Penyakit kulit Adakah Psoriasis Menular Seperti Penyakit Kulit Lain?
Adakah Psoriasis Menular Seperti Penyakit Kulit Lain?

Adakah Psoriasis Menular Seperti Penyakit Kulit Lain?

Anonim

Bagi anda yang tidak tahu mengenai psoriasis, mungkin anda fikir keadaan ini adalah penyakit kulit yang berjangkit. Psoriasis adalah penyakit yang berkaitan dengan keadaan kulit. Malah ini bukan hanya dari kulit, lebih mendalam ada yang mempengaruhi kulit, sistem kekebalan tubuh. Jika ya, adakah psoriasis menular? Seperti membuat hubungan fizikal atau berada di sekeliling orang yang mempunyai psoriasis? Sekarang ini bagi anda yang takut psoriasis berjangkit, anda harus merujuk kepada penjelasan terlebih dahulu.

Image

Apa yang menyebabkan psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit yang disebabkan oleh keadaan autoimun. Apabila seseorang mengalami psoriasis, sistem imun akan membuat sel-sel kulit tumbuh lebih cepat daripada biasanya. Sel kulit akhirnya mengumpul dan membuat tisu kulit tidak normal, jadi kulit kelihatan tebal dan bersisik. Keadaan kesihatan ini sering muncul di permukaan kulit pada siku, kulit kepala, belakang bawah, dan lutut.

Kulit, biasanya mengambil masa 28 hingga 30 hari untuk menghasilkan sel kulit baru dan melepaskan sel-sel kulit lama. Walaupun pada pesakit psoriasis, sel kulit baru boleh muncul dalam masa 3-4 hari dan terus menekan pada permukaan kulit.

Apabila sel-sel kulit baru berkembang, sel-sel kulit sebelumnya yang telah muncul tidak dapat dilepaskan dari permukaan kulit. Akibatnya, semuanya ditimbun satu sama lain. Apabila lebih banyak sel-sel kulit baru dihasilkan, sel-sel kulit lama ditekan ke permukaan, membentuk lapisan tebal, merah, gatal dan bersisik.

Menurut American Academy of Dermatology, seseorang yang mempunyai psoriasis mempunyai gen khas yang boleh mengganggu sistem imun. Dalam beberapa kes psoriasis, walaupun seseorang mempunyai gen genetik yang masih memerlukan pencetus dari alam sekitar supaya psoriasis aktif dan boleh berkembang. Tetapi terdapat juga syarat-syarat yang tidak terjejas oleh beberapa faktor pencetus.

Apa yang boleh menyebabkan psoriasis?

Melaporkan di halaman Healthline, orang yang mempunyai psoriasis tidak mempunyai pencetus yang sama. Terdapat pelbagai faktor alam sekitar dan gaya hidup yang boleh mencetuskannya, iaitu:

 • Pendedahan matahari
 • Merokok
 • Jangkitan
 • Trauma ke kulit, seperti terbakar, atau dipotong, atau digigit oleh haiwan.
 • Tekanan
 • Pendedahan kepada suhu yang sangat sejuk
 • Beberapa rawatan seperti litium, rawatan tekanan darah, dan iodida
 • Peminum alkohol beralkohol

Semua pencetus ini tidak boleh menyebabkan psoriasis tanpa adanya keabnormalan gen yang dialami oleh pesakit psoriasis.

Kemudian, adakah psoriasis menular?

Ramai orang takut dan akhirnya menjauhkan diri dari orang-orang dengan penyakit kulit ini. Dari mengelakkan hubungan fizikal dan juga mengasingkannya. Ya, kebanyakan orang mungkin berfikir bahawa psoriasis menular. Apabila sebenarnya psoriasis tidak menular .

Psoriasis tidak disebarkan secara seksual, secara lisan, melalui hubungan fizikal atau berenang di dalam air yang sama dengan orang psoriasis. Psoriasis juga tidak disebabkan oleh gaya hidup atau kebersihan diri yang tidak baik. Jadi orang yang mempunyai psoriasis juga tidak boleh dikatakan mempunyai kebersihan diri yang rendah atau tidak dikekalkan.

Psoriasis adalah tidak seperti penyakit kulit lain seperti kudis atau impetigo, yang disebabkan oleh jangkitan dari bakteria, virus, atau kulat. Ini adalah satu perkara gen dari tubuh yang pastinya tidak menular. Kecuali, gen yang diwarisi yang mempengaruhi keadaan autoimun ibu bapa, kanak-kanak akan mempunyai risiko mengalami psoriasis.

Psoriasis tidak akan merebak ke bahagian badan yang lain

Sekali lagi, tidak seperti penyakit kulit secara umum, psoriasis tidak akan merebak ke bahagian badan yang lain. Biasanya, keadaan ini akan dibahagikan kepada beberapa tahap keparahan, iaitu:

 • Tahap ringan, yang merupakan penyakit hanya merosakkan 3 peratus daripada keseluruhan permukaan kulit.
 • Tahap sederhana, berlaku jika psoriasis menyerang 3-10 peratus permukaan kulit.
 • Tahap yang teruk, dicirikan oleh kerosakan yang berlaku lebih daripada 10 peratus permukaan kulit.

Juga Baca:

 • Hati-hati, 3 jenis penyakit kulit berbahaya ini tidak boleh dipandang rendah
 • Psoriasis Pesakit Penyakit Kulit Berisiko Serangan Jantung
 • 7 penyakit kulit yang paling sering muncul pada kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Davis Charles Patrick. 2017. Adakah Psoriasis Contaagious?. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicinenet.com/is_psoriasis_contagious/article.htm#how_long_will_it_take_for_someone_to_know_if_he_or_she_has_psoriasis (Diakses pada 7 Mac 2018)

MD Web. 2017. Adakah Psoriasis Menular? [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/is-psoriasis-contagious#1 (Diakses pada 7 Mac 2018)

McDermott Annette. 2016. Apa yang menyebabkan Psoriasis dan Adakah Ia Menular? [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/psoriasis/is-psoriasis-contagious#is-it-contagious (diakses 7 Mac 2018)

NHS UK.2015. Psoriasis. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/ (Diakses pada 7 Mac 2018)

Akademi Dermatologi Amerika. Tanpa Tahun Psoriasis. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis#overview (Diakses pada 7 Mac 2018)

Psoriasis Bercakap. Tanpa tahun. Apakah Psoriasis. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.psoriasis.com/what-is-psoriasis#video-box-what-is-psoriasis-underneath-video (Diakses pada 7 Mac 2018)