Utama Maklumat kesihatan Bagaimana membezakan sinusitis dan rinitis?
Bagaimana membezakan sinusitis dan rinitis?

Bagaimana membezakan sinusitis dan rinitis?

Anonim

Apabila hidung disekat, seringkali seseorang mengalami kekeliruan, yang menyebabkan hidung disekat. Sesetengah orang mengatakan bahawa ia adalah rhinitis, sesetengah orang lain mengatakan bahawa ia adalah sinusitis. Apakah perbezaan antara sinusitis dan rinitis?

Image

Hubungan sinusitis dan rinitis kadang-kadang menyebabkan hubungan kausal. Halangan pernafasan yang berlaku apabila seseorang mempunyai rhinitis, sering menyebabkan jangkitan, dan salah satu punca sinusitis adalah jangkitan di saluran pernafasan anda.

Sesetengah simptom yang ditunjukkan oleh sinusitis dan rinitis mempunyai kesamaan, seperti kesesakan hidung, kelemahan, sehingga anda merasakan tekanan pada kepala anda. Di samping itu, kedua-dua rhinitis dan sinusitis, kedua-duanya adalah keradangan. Perbezaan, keradangan rhinitis berlaku di rongga hidung anda, sementara keradangan sinusitis berlaku di rongga udara yang terletak di belakang tulang pipi dan dahi (sinus).

Berikut adalah beberapa perkara yang membezakan sinusitis dan rinitis.

Punca sinusitis dan rinitis

Rhinitis adalah keradangan yang berlaku di dinding hidung anda. Rhinitis dibahagikan kepada rhinitis yang disebabkan oleh alergen (demam hay atau rinitis alergi) dan rhinitis yang tidak disebabkan oleh alergen (rinitis bukan alergi).

Rhinitis alahan disebabkan oleh alergen seperti debu dan debunga yang dibawa oleh udara dan kemudian dihirup oleh organ pernafasan anda. Rinitis bukan alahan berlaku kerana terdedah kepada pencemaran yang menyumbat hidung anda, seperti asap rokok, aroma yang terlalu pedas, hingga suhu yang terlalu sejuk.

Seperti yang dijelaskan di atas, sinusitis adalah bengkak atau keradangan yang berlaku di rongga sinus. Tidak seperti kes rhinitis, keradangan sinus umumnya berlaku disebabkan oleh jangkitan yang disebabkan oleh kehadiran bakteria, kulat atau virus, kepada keadaan di mana satu bahagian hidung lebih kecil daripada yang lain (sisihan septal).

Gejala sinusitis dan rinitis

Walaupun sinusitis dan rhinitis mempunyai gejala yang sama, gejala rhinitis (kedua-dua alergi dan bukan alergi) biasanya boleh diiktiraf oleh permulaan simptom seperti kerap bersin, hidung gatal, dan hidung merah yang disebabkan oleh kesesakan di hidung sehingga menjadi jengkel.

Pada rinitis alergi, gejala-gejala ini berlaku akibat perlindungan diri terhadap alergen (kekebalan tubuh), yang dilakukan oleh sebatian kimia yang terdapat dalam tubuh anda yang dikenali sebagai histamin.

Semasa di sinusitis, selepas hidung tersumbat, hidung menjadi bekas yang sesuai untuk kuman tumbuh dan berkembang. Gejala terus dengan penampilan sakit kepala dan pelepasan kehijauan hijau dari hidung anda. Kesesakan hidung menjadikan anda sukar untuk bernafas dan menghirup aroma seperti biasa, sehingga timbul kesakitan dan bengkak di kawasan mata, pipi dan dahi.

Rawatan sinusitis dan rinitis

Penyebab yang berbeza, tentu saja juga pengendalian yang berbeza. Pengendalian yang diberikan untuk merawat rhinitis umumnya bergantung kepada sejauh mana gejala yang menyebabkannya menjadi teruk, dan sejauh mana rhinitis mengganggu aktiviti anda.

Juga Baca:

  • Fakta yang mengejutkan mengenai hidung yang anda tidak tahu tentang
  • Bantuan Pertama Apabila Reaksi Alergi muncul
  • Bentuk hidung dan hubungannya dengan kesihatan anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 28 Februari, 2017 | Terakhir Edited: 28 Februari 2017

Sumber

http://www.who.int/respiratory/other/Rhinitis_sinusitis/en/ diakses 27 Februari 2017

http://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis#Causes3 yang diakses pada 27 Februari 2017

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes/dxc-20211170 diakses pada 27 Februari 2017

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/sinusitis diakses 27 Februari 2017