Utama Maklumat kesihatan 5 Tips Mudah Mengendalikan Graves Gejala Penyakit di Rumah
5 Tips Mudah Mengendalikan Graves Gejala Penyakit di Rumah

5 Tips Mudah Mengendalikan Graves Gejala Penyakit di Rumah

Anonim

Penyakit Graves adalah suatu keadaan di mana terdapat gangguan dalam sistem imun yang menyebabkan kelenjar tiroid menjadi terlalu aktif. Fungsi kelenjar tiroid adalah untuk menghasilkan hormon tiroid untuk mengawal aktiviti badan. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif boleh menyebabkan hipertiroid. Jika anda sudah mempunyai penyakit Graves, anda boleh membantu mengawal keadaan dalam lima cara dan ubat penyakit Graves semula jadi berikut.

Image

5 cara semulajadi yang boleh dilakukan untuk mengatasi penyakit Graves

1. Mengekalkan tahap tekanan

Image

Sesetengah kajian yang melibatkan manusia dan haiwan menunjukkan bahawa tekanan boleh mencetuskan tindak balas autoimun dan membuat keradangan di dalam badan lebih teruk.

Di samping itu, orang yang mengalami penyakit Graves mengalami tekanan, perubahan fizikal, dan keadaan psikologi yang lebih teruk. Ini boleh disebabkan oleh perubahan neuroendokrin yang merosakkan tisu sihat dalam tubuh orang dengan keadaan autoimun ini.

Sehingga penyakit Graves yang anda alami tidak menjadi lebih buruk, mula menguruskan tekanan anda dengan baik. Anda boleh mengelakkan perkara-perkara yang mencetuskan kemarahan, cuba bersenam setiap hari, bermeditasi, berdoa, atau bergaul dengan rakan-rakan.

Berlibur, menghirup aromaterapi, atau melakukan akupunktur juga boleh membuat tekanan dalam badan dikawal.

2. Mengikuti diet Graves

Image

Makan makanan yang sihat boleh menjadi ubat penyakit Graves semulajadi. Anda boleh pergi ke diet penyakit Graves untuk mengurangkan keradangan dalam badan, untuk meningkatkan fungsi imun, menjaga kesihatan usus, dan menguruskan sistem imun dengan lebih baik.

Keradangan dalam usus yang mencetuskan gangguan sistem imun boleh disebabkan oleh kekurangan nutrisi atau alahan makanan. Terdapat beberapa makanan yang perlu anda ambil semasa diet Graves:

 • Sayuran Pemakanan Sayur hijau menyediakan nutrien penting untuk melawan keradangan
 • Buah segar Sebagai sumber antioksidan dan elektrolit untuk meningkatkan aktiviti harian bagi orang yang mengalami masalah sistem imun.
 • Rempah . Anda boleh menambah herba seperti kunyit, bawang putih, dan halia untuk meningkatkan fungsi sistem imun
 • Makanan probiotik . Anda boleh makan kimchi dan tempe untuk mengimbangi bakteria di saluran pencernaan dan melawan sindrom usus bocor
 • Omega-3 lemak . Anda boleh mendapatkan lemak yang baik ini melalui ikan untuk mengatasi keradangan dan membantu fungsi neurotransmitter

3. Latihan tetap

Image

Latihan boleh menjadi ubat semulajadi untuk penyakit Graves. Latihan adalah baik untuk membantu mengawal tekanan dan mengurangkan keradangan di dalam badan. Adakah sukan yang mudah dan tidak berat. Anda juga boleh memilih untuk melakukan sukan kegemaran anda yang dapat menghalang anda daripada merasa bosan dan tertekan.

Mendengarkan muzik sambil bersenam juga boleh menjadi satu lagi cara yang boleh membuat tubuh dan minda menjadi lebih santai ketika melakukan senaman.

4. Elakkan pencemaran pencemaran

Image

Jumlah pembangunan dan hiruk-pikuk di bandar pada umumnya tidak kebal dari toksin kimia atau alam sekitar yang boleh membuat sistem imun bekerja lebih keras. Jadi untuk mengatasi keadaan Graves secara semulajadi, ia membantu anda menggunakan peralatan yang diperbuat daripada bahan semula jadi atau organik setiap hari daripada menggunakan bahan kimia.

5. Lindungi mata daripada komplikasi

Image

Sekiranya anda menghadapi risiko komplikasi daripada penyakit Graves, ia adalah idea yang baik untuk menjaga mata dan kulit anda secara optimum. Salah satu komplikasi Graves boleh menyebabkan kegelapan mata Graves, yang merupakan mata bengkak dan boleh menyebabkan masalah penglihatan.

Ia juga boleh menyebabkan mata kering, bengkak dan gatal. Cuba gunakan pemampatan sejuk yang ditekan di mata anda untuk memastikan kelembapan, serta tetes mata dengan cairan mata dari doktor supaya mereka tidak kering.

Juga Baca:

 • Mata menonjol dari semua yang terbuka sepanjang masa? Berhati-hati dengan Gejala Penyakit Graves
 • Apakah gangguan autoimun dan bagaimana mereka dapat dicegah?
 • Bagaimanakah Sistem Imun Manusia berfungsi?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 9 Julai 2018 | Terakhir Edited: 9 Julai 2018

Sumber

Penyakit Graves https://draxe.com/graves-disease/ Diakses pada 06 Julai 2018.

5 Cara untuk merawat hipertiroid secara semula jadi https://draxe.com/5-ways-treat-hyperthyroidism-naturally/ Diakses pada 06 Julai 2018.