Utama Zits Makanan Glukosa Tinggi Boleh Menimbulkan Jerawat. Apakah Makanan Apakah Termasuk?
Makanan Glukosa Tinggi Boleh Menimbulkan Jerawat. Apakah Makanan Apakah Termasuk?

Makanan Glukosa Tinggi Boleh Menimbulkan Jerawat. Apakah Makanan Apakah Termasuk?

Anonim

Jerawat, dikenali dengan istilah perubatan acne vulgaris, adalah salah satu masalah yang paling biasa dihadapi oleh 85% orang yang berumur 11 hingga 30 tahun. Jerawat bukanlah penyakit yang boleh mengancam nyawa atau mempunyai akibat yang serius, tetapi jerawat dapat bertahan selama bertahun-tahun dan boleh menyebabkan kecederaan fizikal atau mental kepada penderita.

Image

Walaupun jerawat telah berlaku kepada ramai orang, tetapi tidak banyak yang diketahui dengan jelas mengenai sebab yang tepat dan penangguhan yang betul untuk jerawat.

Salah satu faktor yang menyebabkan jerawat yang sering dibincangkan dalam masyarakat adalah diet atau diet. Terdapat banyak kajian dan idea mengenai corak pemakanan atau corak makan yang boleh mencetuskan jerawat. Salah satu yang sering dibincangkan adalah makanan glukosa tinggi.

Hubungan makanan glukosa tinggi dengan jerawat

Berdasarkan kajian, diketahui bahawa makanan yang mempunyai kadar glukosa atau indeks glisemik tinggi dapat memicu jerawat. Ini disebabkan glukosa tinggi yang akan merangsang hormon insulin, yang merupakan salah satu hormon yang berfungsi dalam memproses glukosa dalam tubuh kita.

Peningkatan tahap insulin hormon dalam darah boleh mencetuskan peningkatan jumlah sel kelenjar minyak dan kelenjar peluh di muka. Inilah yang akan mencetuskan jerawat.

Di samping itu, paras glukosa yang tinggi boleh mencetuskan jerawat, kerana ia meningkatkan pengeluaran minyak yang lebih tebal. Ini boleh menyebabkan penyumbatan pada liang muka yang akhirnya dapat mencetuskan proses keradangan.

Beberapa jenis makanan yang mengandungi glukosa tinggi

Adalah diketahui bahawa terdapat beberapa jenis makanan dengan kadar glukosa tinggi yang boleh mencetuskan atau memburuk jerawat, salah satunya yang sering dibincangkan adalah coklat. Ada beberapa kajian yang membuktikan bahawa penggunaan coklat boleh memperburuk keradangan jerawat. Malah ini berlaku pada pesakit yang menggunakan minuman berasaskan coklat seperti susu coklat.

Selain coklat, penggunaan susu dan ais krim juga boleh mencetuskan jerawat. Dari penyelidikan, didapati bahawa orang yang menggunakan susu dan es krim lebih dari 1 kali seminggu mempunyai jerawat lebih kerap daripada orang yang menggunakan susu dan es krim kurang dari 1 kali per minggu.

Ini berlaku kerana faktor hormon yang boleh mencetuskan jerawat boleh dipengaruhi oleh susu, jadi selain itu walaupun kadar glukosa dalam susu tidak terlalu tinggi berbanding coklat dan ais krim, susu juga boleh menyebabkan jerawat kerana ia meningkatkan kadar hormon androgen yang boleh menyebabkan jerawat.

Juga Baca:

  • Peraturan untuk Menggunakan Asid Retinoik sebagai Perubatan untuk Menghilangkan Jerawat
  • 10 Kesalahan untuk Mencuci Wajah Anda yang Membuat Anda Walaupun Jerawat
  • 6 Manfaat Semangka untuk Kecantikan: Dari Pengambilan Jerawat Mengurangkan Minyak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Pemakanan beban glisemik tinggi, penggunaan susu dan es krim berkaitan dengan jerawat vulgaris di kalangan remaja Malaysia: kajian kawalan kes - https://bmcdermatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-5945-12-13 Diakses pada 2 Ogos 2017

Rintangan insulin dalam jerawat vulgaris teruk - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/ Diakses pada 2 Ogos 2017