Utama Penyakit kulit Apakah Perbezaan Antara Kayap dan Shingles Simplex?
Apakah Perbezaan Antara Kayap dan Shingles Simplex?

Apakah Perbezaan Antara Kayap dan Shingles Simplex?

Anonim

Apa itu herpes? Kebanyakan orang biasa mungkin masih tidak biasa dengan penyakit ini, atau mungkin kadang-kadang mendengar segelintir orang bercakap mengenainya, tetapi masih belum mendengar selok-belok penyakit ini.

Image

Herpes memang tidak termasuk dalam senarai penyakit dunia yang mesti dilaporkan secara teratur. Walau bagaimanapun, ia berbeza di negara-negara membangun. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa jumlah kes penyakit ini di negara-negara membangun, termasuk Indonesia, adalah lebih tinggi daripada negara-negara maju.

Herpes disebabkan oleh virus herpes yang terdiri daripada 8 jenis, tetapi hanya 2 yang paling kerap dipelajari, iaitu; herpes dan siram herpes simplex. Jadi apa yang membezakan dua jenis herpes?

Shingles

Kayap adalah penyakit kulit yang lebih dikenali sebagai cacar ular atau cacar air. Penyakit ini disebabkan oleh sejenis virus yang mirip dengan cacar air, jadi orang yang terdedah kepada cacar air, juga berisiko terjangkit sirap di masa depan. Risiko akan lebih besar sekiranya anda telah memasuki usia tua.

Gejala herpes

Pakar kulit dan alat kelamin, dr. I Gusti Nyoman Darmaputra menjelaskan bahawa, gejala awal penyakit ini biasanya bermula dengan permulaan perasaan tidak sihat di dahi dan kepala kanan seperti migrain selama kira-kira 1-5 hari, diikuti dengan kesakitan yang semakin meningkat dalam tempoh dan kesakitan.

Tetapi kadang-kadang, kewujudan virus ini tidak dapat diramalkan. Penanganan sering dilakukan hanya selepas bintik-bintik merah muncul diisi dengan cecair (fasa akut). Ini mungkin kelihatan seperti cacar air. Perbezaan, penghantaran sirap hanya terjadi jika terdapat sentuhan langsung dengan kulit yang dijangkiti.

Shingles Impact

Malah, penyelidikan Johnson et al pada tahun 2010 mendedahkan bahawa pengendalian tenung yang lewat mempunyai kesan ke atas kualiti hidup seseorang, termasuk:

 • Orang itu akan menjadi lebih letih, mengalami penurunan berat badan, kesukaran tidur (fizikal)
 • Orang yang menjadi tertekan, berasa gelisah, mengalami kesukaran menumpukan perhatian dan mudah merasa takut (psikologi)
 • Akibatnya orang itu menarik diri dan mula mengasingkan diri mereka juga
 • Mempunyai kesukaran dalam berpakaian, mandi, makan dan aktiviti rutin yang lain.

Ini kerana, rawatan berkhasiat yang berkepanjangan boleh menjejaskan beberapa komplikasi bahagian badan lain (jika jangkitan berlaku di bahagian badan), termasuk sistem saraf, mata, telinga, hidung, tekak ke bahagian dada dengan pelvis.

Kayap boleh dihalang oleh beberapa langkah, termasuk penggunaan jangka panjang acyclovir dan pentadbiran vaksin (seperti yang ditetapkan oleh doktor).

BACA JUJU: Mengubati Nyeri Kerana Jerawat (Ayam Pox)

Herpes simplex

Berbeza dengan kayap, herpes simplex adalah penyakit kelamin. Penyakit ini ditandai dengan rupa nodul kumpulan seperti anggur yang dipenuhi air dan sangat menyakitkan pada alat kelamin (terutamanya apabila pecah dan pada kali pertama), dan meninggalkan luka yang kering dan dapat hilang sendiri selepas berbuka, kira-kira selama 2 hari hingga 3 minggu . Selain daripada alat kelamin, nodul ini juga boleh muncul di sekitar dubur dan mulut.

Malangnya, penyakit ini dapat berulang lagi. Terutamanya selama 1 tahun selepas dijangkiti. Mujurlah, gejala yang dijangkiti untuk kali kedua tidak akan menyakitkan sebagai kali pertama dan walaupun virus ini akan berterusan di dalam badan anda, jumlah gejala akan berkurangan dengan masa.

Kesan herpes simplex

Perlu perhatian lebih lanjut apabila pesakit itu wanita hamil, kerana kesan penyakit ini dapat mengancam kehidupan janin dan bayi yang baru lahir. Dalam erti kata lain, penyakit ini boleh dihantar sama ada melalui plasenta atau semasa buruh. Satu kajian mendedahkan bahawa tanpa rawatan yang mencukupi, 80 peratus bayi yang lahir dengan herpes simplex akan mati dan jika berjaya, bayi akan mengalami kerosakan otak.

Selain plasenta, penularan penyakit ini juga diperolehi dengan mempunyai hubungan intim dengan pasangan yang telah dijangkiti virus. Dalam erti kata lain, satu-satunya cara untuk mengelakkan penyakit ini adalah dengan tidak melakukan hubungan seks dengan rakan kongsi yang belum diuji untuk kehadiran virus herpes simplex di dalam tubuhnya.

Penggunaan kondom boleh mengurangkan risiko penghantaran, tetapi tidak dapat melindungi sepenuhnya. Ini kerana, gejala herpes yang boleh muncul di mana saja di organ badan anda yang dijangkiti.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

http://www.perdoski.org/doc/news/kel groups_studi / dok / 2 / Books_Herpes_Zoster_FINAL_21Jun2014_ (2) .pdf diakses pada 11 Januari 2017

https://www.unicef.org/indonesia/id/HIV-AIDSbooklet_part3.pdf diakses pada 11 Januari 2017

https://www.cdc.gov/std/herpes/herpes-factsheet-july-2014.pdf diakses pada 11 Januari 2017