Utama Maklumat kesihatan Wajah anda kelihatan lebih tua daripada rakan-rakan? Kedua-dua tabiat ini menyebabkan
Wajah anda kelihatan lebih tua daripada rakan-rakan? Kedua-dua tabiat ini menyebabkan

Wajah anda kelihatan lebih tua daripada rakan-rakan? Kedua-dua tabiat ini menyebabkan

Anonim

Mungkin anda sudah tahu bahawa minum alkohol dan merokok boleh merosakkan kesihatan anda. Merokok dan minum alkohol boleh menyebabkan sirosis, hati berlemak, kanser paru-paru dan penyakit lain. Tetapi jika kesan-kesan ini tidak menghalang tabiat buruk anda, mungkin satu kesan ini boleh: membuat muka anda kelihatan berumur beberapa tahun dari usia anda yang sebenar.

Image

Bagaimanakah minum dan merokok membuat anda menjadi lebih cepat dengan cepat?

Batasan jangka panjang merokok menyebabkan kulit kelihatan berwarna kelabu dan rupa garis halus di sekitar mata dan mulut. Walaupun kerosakan kulit awal dari merokok sukar dilihat, kesannya akan berlaku selepas 10 tahun.

Nikotin dalam rokok menyebabkan saluran darah di lapisan luar kulit sempit, supaya aliran darah di bawah kulit menjadi tidak selesa. Kulit yang tidak mendapat pemakanan dan oksigen yang cukup (yang dibawa oleh darah) akan rosak dan kering dengan cepat Di samping itu, bahan kimia yang dikeluarkan melalui asap rokok juga merosakkan kolagen dan elastin, yang merupakan serat yang mengekalkan kelembapan semula jadi dan kelembutan kulit. Hasilnya, kulit mula meleleh dan kedutan lebih cepat.

Begitu juga dengan minuman beralkohol. Alkohol yang betul adalah racun kepada badan. Apabila anda meminum minuman keras, hati akan bekerja keras untuk mengeluarkan semua toksin di dalam badan. Walau bagaimanapun, apabila paras alkohol di dalam hati berada di luar batas, toksin tidak boleh dipecahkan dan dilupuskan dengan betul. Akibatnya, racun ini boleh menjejaskan kesihatan kulit - jerawat, keriput, kulit kering, bintik hitam dan bintik-bintik, pembentukan beg mata, dan menjadikan kulit menjadi kuning (gejala jaundis atau penyakit kuning). Selain itu, alkohol juga boleh menyebabkan dehidrasi dan kurang tidur. Kedua-dua perkara ini menjadi faktor risiko penting yang dapat mempercepat penuaan kulit.

Pelaporan dari Kesihatan Lelaki, satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiology & Community Health menyimpulkan bahawa selain membuat anda kelihatan lebih tua, minum dan merokok sebenarnya boleh mengubah ciri-ciri fizikal wajah anda. Kedua-dua tabiat buruk ini dilaporkan meningkatkan risiko pembentukan lipatan pada cincin telinga dan kelabu di sekeliling retina mata. Lelaki yang merokok juga menggandakan risiko mengembangkan timbunan plak kekuningan pada kelopak mata.

Juga Baca:

  • Berapa Banyak Alkohol Boleh Memacu Kanser?
  • Sudah Tahu Buruk untuk Kesihatan, Mengapa Masih Merokok?
  • Adakah Terdapat Batasan Yang Selamat untuk Merokok yang Masih Dibenarkan?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 13 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 13 Disember 2017

Sumber

Adakah benar bahawa merokok menyebabkan keriput? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/expert-answers/smoking/faq-20058153. Diakses pada 9 Disember 2017.

Adakah Penghidap Alkohol Anda? http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2259693/Is-alcohol-ageing-YOU-Deep-wrinkles-red-skin-chubby-cheeks-new-app-shows-long-term-effects- alkohol-kelihatan - cantik-sight.html. Diakses pada 9 Disember 2017.

3 Perkara Kotor Yang Terjadi di Wajah Anda Apabila Anda Minum dan Asap. https://www.menshealth.com/health/drinking-and-smoking-make-you-look-older. Diakses pada 9 Disember 2017.