Utama Maklumat kesihatan 5 Peraturan Penting Semasa Membantu Kanak-kanak dengan Kerja Rumah
5 Peraturan Penting Semasa Membantu Kanak-kanak dengan Kerja Rumah

5 Peraturan Penting Semasa Membantu Kanak-kanak dengan Kerja Rumah

Anonim

Memasuki sekolah, kanak-kanak biasanya mula mendapat tugasan atau kerja rumah. Tetapi kadang-kadang kerja rumah diberikan dalam kuantiti yang besar dan dengan kesukaran yang tinggi, jadi ibu bapa tidak dapat dielakkan untuk campur tangan untuk membantu melakukannya. Jadi, sejauh manakah ibu bapa boleh membantu anak-anak mengejar kerja rumah? Semak peraturan penting dalam membantu kerja rumah kanak-kanak di bawah.

Image

Bolehkah ibu bapa membantu anak-anak melakukan kerja rumah?

Pada asasnya membantu kanak-kanak apabila mereka mengalami kesukaran adalah tugas setiap ibu bapa. Kerja rumah atau kerja rumah yang diberikan oleh guru kepada pelajar adalah sebahagian daripada aktiviti proses pembelajaran yang tidak dapat dipisahkan.

Hampir setiap hari kanak-kanak pulang dari sekolah dengan kerja rumah, walaupun anak-anak tadika juga mempunyai pekerjaan untuk dilakukan di rumah. Oleh itu, peranan anda sebagai ibu bapa sangat diperlukan untuk membantu anak-anak melakukan kerja rumah.

Tetapi membantu kanak-kanak melakukan kerja rumah masih mempunyai batasan. Anda mungkin tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap tugasan anak itu, walau apa pun alasannya. Ingatlah, tugasan ini diberikan untuk mengukur pemahaman pelajar tentang bahan yang telah diajar di sekolah.

Bagaimana pula dengan anda, sejauh manakah anda dapat membantu anak anda dalam melakukan kerja rumah? Jangan risau, anda masih boleh membantu anak anda dengan kerja rumah dengan mengikuti petua ini.

Perkara yang perlu dilakukan ibu bapa semasa membantu anak melakukan kerja rumah

1. Mewujudkan suasana yang selesa

Pelbagai kajian menyatakan bahawa satu-satunya cara terbaik untuk meningkatkan prestasi kanak-kanak dalam melakukan kerja rumah adalah untuk memberikan keselesaan di rumah anda.

Biarkan kanak-kanak memilih tempat belajar yang mereka suka. Tetapi jika anak anda berada di antara mereka yang mudah terganggu, sediakan bilik khas supaya kanak-kanak dapat belajar dengan senyap.

Perkara yang paling penting, di mana sahaja kanak-kanak melakukan kerja, pastikan dia bebas dari gangguan. Elakkan belajar di dekat tingkap, simpan telefon pintar anda, dan matikan televisyen apabila kanak-kanak sedang melakukan kerja rumah.

2. Buat jadual yang pasti

Di samping memastikan suasana rumah yang selesa dan menyenangkan, anda juga perlu membuat rutin khas untuk mengejar kerja rumah. Tanya bila masa yang berkesan untuk belajar mengikut kehendak mereka. Tentukan masa yang sesuai untuk kanak-kanak dan keluarga, kemudian berpegang pada masa itu.

Jika dia memilih selepas sekolah, maka memberi anak-anak sekurang-kurangnya 30 minit untuk berehat atau berehat sebelum melakukan kerja rumah adalah idea yang baik. Selain itu, buatlah perjanjian dengan anak jika tidak ada televisyen, telefon bimbit, atau alat lain sehingga tugas selesai dan diperiksa. Kuncinya adalah konsisten dengan rutin.

4. Jangan memberi jawapan segera

Kerja rumah adalah cara untuk guru mengetahui sejauh mana seorang anak menyerap pelajaran dalam kelas. Sekiranya semasa melakukan kerja rumah, kanak-kanak mula kelihatan keliru, jangan segera memberi jawapan kepadanya. Beri dia soalan yang membuatnya berfikir, jadi anak itu cuba mencari jawapannya sendiri.

Sebagai contoh, "Bagaimanakah anda membuat tugasan matematik dari hari ini? Bolehkah anda menggunakannya untuk menjawab soalan semasa, tidak? " Sekiranya kanak-kanak berjaya melakukan kerja rumah yang dia mendapati sukar sebelum ini, jangan teragak-agak untuk memuji anak anda kerana kerja keras dan usaha mereka.

Ingatlah, janganlah memarahi atau bahkan berteriak pada seorang anak ketika dia mengalami kesulitan melakukan pekerjaannya. Daripada perlu memarahi seorang anak, anda harus membuat model kerja pada tugas yang sama atau serupa

5. Mengakui ketidakcekapan anda

Jangan takut untuk berkata, "Ibu, juga, tidak tahu bagaimana melakukan masalah ini. Ayo, mari kita berfikir bersama-sama cara. "Ini menunjukkan anak anda bahawa tidak mengapa tahu jawapan dan membuat kesilapan.

Juga Baca:

  • Peraturan-Peraturan Sihat Jika Anak Anda Dipaksa Makan Makanan Junk
  • 5 Tips Hebat untuk Berurusan Dengan Kanak-kanak Whiny
  • 5 Faedah untuk Kanak-kanak Jika Anda Mempunyai Binatang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 April, 2018 | Terakhir Edited: April 9, 2018

Sumber

Petua Kerja Rumah Top 10.

http://kidshealth.org/en/parents/homework.html. Diakses pada 04/20/2017.

Bagaimana Membantu Anak Anda Dengan Kerja Rumah. http://www.parenting.com/article/help-kids-with-homework. Diakses pada 04/20/2017.

Sekiranya anda membantu anak anda dengan kerja rumah mereka? - https://www.telegraph.co.uk/women/family/should-help-child-homework/ tarikh diakses April 6th, 2018

Bagaimana Membantu Anak Anda Dengan Kerja Rumah - https://www.webmd.com/parenting/features/how-to-help-your-child-with-homework# 1 tarikh diakses April 6th, 2018