Utama Penyakit kulit Dari Pengubatan Sifilis ke Penyakit Kulit, Lihat 7 Kebaikan Sarsaparilla
Dari Pengubatan Sifilis ke Penyakit Kulit, Lihat 7 Kebaikan Sarsaparilla

Dari Pengubatan Sifilis ke Penyakit Kulit, Lihat 7 Kebaikan Sarsaparilla

Anonim

Sarsaparilla adalah sejenis tumbuhan tropika yang berasal dari genus Smilax. Tumbuhan ini banyak tumbuh di hutan hujan di Amerika Selatan, Jamaica, Kepulauan Caribbean, Mexico, dan Honduras. Akar tubuhan ini dibuat kepada banyak minuman seperti teh yang mempunyai rasa manis dan pedas dengan aroma segar. Selama beratus-ratus tahun, akar tanaman ini juga sering digunakan sebagai rawatan tradisional untuk merawat pelbagai masalah pencernaan, demam, arthritis, dan masalah kulit.

Image

Faedah kesihatan sarsaparilla

Sarsaparilla diketahui mengandungi banyak ramuan yang dianggap mempunyai manfaat kesihatan bagi tubuh manusia. Salah satu bahan yang terkandung di dalamnya adalah saponin, sebatian steroid yang boleh merangsang tubuh untuk menghasilkan steroid sendiri. Sarsaparilla juga mengandungi quercetin , antioksidan yang berguna untuk melindungi tubuh daripada merosakkan radikal bebas. Di samping itu, sarsaparilla juga dikenali untuk memberi manfaat berikut dalam kesihatan.

1. Mengatasi psoriasis

Keupayaan akar sarsaparilla dalam merawat psoriasis telah diketahui selama beberapa dekad. Satu kajian menunjukkan bahawa sarsaparilla boleh memberikan perubahan ketara dalam gangguan kulit dengan psoriasis. Para penyelidik mengesyaki bahawa kandungan sarsaponin yang terkandung dalam sarsaparilla dapat mengikat racun yang menyebabkan psoriasis dan mengeluarkannya dari badan.

2. Mengurangkan kesakitan sendi

Sarsaparilla dikenali sebagai anti-radang yang kuat. Ini menjadikan sarsaparilla sangat berguna sebagai terapi untuk penyakit radang seperti rematik dan bengkak disebabkan oleh gout.

3. Bantu merawat sifilis dan kusta

Sarsaparilla dikenali mampu melawan pelbagai jenis bakteria dan mikroorganisma lain yang merosakkan tubuh. Walaupun tidak berfungsi serta antibiotik moden dan antijamur, sarsaparilla telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat penyakit seperti kusta dan sifilis.

Para saintis mengkaji lebih daripada 60 sebatian yang terkandung dalam sarsaparilla dan diuji pada enam jenis bakteria dan satu jenis kulat. Akibatnya, terdapat 18 sebatian yang berjaya berfungsi sebagai antimikrobial dan 1 kompaun yang boleh menghilangkan kulat.

4. Sebagai anti-kanser

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa sarsaparilla mempunyai ciri-ciri anti kanser dalam sel kanser yang diambil dari tikus. Penyelidikan lain yang dijalankan di luar manusia menunjukkan bahawa sarsaparilla mempunyai komponen anti-tumor terhadap kanser payudara dan kanser hati. Sudah tentu penyelidikan masih diperlukan untuk mengetahui sama ada sarsaparilla boleh digunakan untuk mencegah dan merawat kanser.

5. Melindungi hati

Sarsaparilla juga dikenali mempunyai bahan-bahan yang boleh melindungi hati. Satu kajian tikus menunjukkan bahawa sebatian yang mengandungi banyak flavonoid dalam sarsaparilla dapat memperbaiki kerosakan hati dan memulihkan fungsinya.

6. Meningkatkan kerja suplemen lain

Sarsaparilla sering digunakan sebagai campuran dalam ubat-ubatan herba kerana kesannya 'sinergi'. Kandungan saponin di dalamnya dianggarkan meningkatkan kerja dan penyerapan ubat-ubatan herba lain.

7. Meningkatkan ingatan

Satu kajian di China menunjukkan bahawa bahan yang terdapat dalam sarsaparilla dapat membantu meningkatkan ingatan. Kandungan ini dikenali sebagai sarsasapogenin. Apabila bahan ini diambil oleh tikus eksperimen, hasil menunjukkan bahawa terdapat peningkatan dalam keupayaan belajar dan memori otak tikus. Walaupun tiada kajian telah dilakukan terhadap manusia, tetapi teh herba ini dipercayai membantu meningkatkan kepekatan dan ingatan.

Kesan sampingan sarsaparilla

Ia tidak pasti bahawa sarsaparilla mempunyai kesan sampingan. Walau bagaimanapun, memakan sejumlah besar saponin boleh menyebabkan kerengsaan perut. Sarsaparilla mungkin juga mempunyai interaksi dengan ubat tertentu, seperti yang disebutkan sebelumnya, sarsaparilla dapat meningkatkan penyerapan ubat-ubatan lain dalam tubuh.

Tiada kajian mengenai kesan sarsaparilla pada wanita hamil dan menyusu. Sekiranya anda hamil atau menyusu, ia membantu anda mengelakkan daripada memakan tumbuhan herba ini.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Wu, L. Wang, X., et al. Polyphenols sitotoksik terhadap sel tumor payudara di Smilax china L. [Abstrak] Journal of Ethnopharmacology, 130 (3), 460-464. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874110003521 [diakses 06 Oktober 2016]

Xia, D., et al. Kesan perlindungan dari pecahan kaya flavonoid dari Rhizomes of Smilax glabra Roxb. pada hepatotoxicity yang disebabkan tetraklorida karbon dalam tikus [Abstrak]. Jurnal Biologi Membran , 246 (6), 479-85. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23681353 [diakses pada 6 Oktober 2016]

Xu, S. Shang, et al. 2013. Unsur-unsur Kimia dari Rhizomes of Smilax glabra dan Aktiviti Antimicrobial mereka. Molekul , 18 (5), 5265-87. http://www.mdpi.com/1420-3049/18/5/5265 [diakses 06 Oktober 2016]

Zampieron, ER, Kamhi, EJ 2012. Sokongan Semulajadi untuk Penyakit Autoimun dan Inflamasi. Jurnal Perubatan Restoratif, 1 (1), 38-47. http://www.ingentaconnect.com/content/aarm/jrm/2012/00000001/00000001/art00004 [diakses 06 Oktober 2016]

Cafasso J. 2016. Sarsaparilla: Manfaat, Risiko, dan Kesan Sampingan. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/sarsaparilla - Takeaway9 [diakses 06 Oktober 2016]

Ratnadita A., 2011. Hebar Sarsaparilla, dari Anti-Bakteri hingga Memori. http://health.detik.com/read/2011/08/10/092608/1700501/769/herbal-sarsaparilla-dari-anti-bakteri-limited-daya- memory [diakses pada 06 Oktober 2016]