Utama Maklumat kesihatan 5 Bahaya Penyakit Celiac Jika Tidak Dirawat Dengan Benar
5 Bahaya Penyakit Celiac Jika Tidak Dirawat Dengan Benar

5 Bahaya Penyakit Celiac Jika Tidak Dirawat Dengan Benar

Anonim

Mungkin sesetengah orang tidak pernah mendengar penyakit seliak. Ya, penyakit ini dikaitkan dengan masalah pencernaan yang membuat orang yang mengalaminya tidak dapat mencerna makanan gluten. Walaupun jarang didengari, ternyata bahaya penyakit seliak agak merbahaya dan mesti diperhatikan. Kemudian, apakah bahaya penyakit seliak yang boleh berlaku jika tidak segera dirawat dengan cepat?

Image

Apakah penyakit seliak?

Penyakit celiac adalah kelainan pada saluran pencernaan yang sensitif terhadap makanan berasaskan gluten. Gangguan ini berlaku dalam jangka panjang atau kronik, usus pesakit tidak boleh mencerna gliadin, yang merupakan bahan yang terdapat dalam gluten. Gluten itu sendiri boleh didapati dalam makanan seperti gandum dan rai.

Penyakit ini juga boleh diwarisi atau berkaitan dengan masalah genetik atau boleh disampaikan kepada anak-anak mereka. Penyakit celiac berlaku apabila seseorang menghasilkan antibodi (autoantibody) yang sebenarnya boleh menghalang tubuh daripada mencerna protein dalam gluten.

Biasanya, penyakit ini akan muncul dengan gejala biasa seperti:

 • Perut terasa kembung dan menyakitkan
 • Cirit-birit
 • Untuk muntah
 • Anda juga boleh mengalami sembelit atau sembelit
 • Bangku pucat, yang mempunyai bau dan gris yang tidak baik
 • Berat badan.

Bahaya penyakit seliak jika tidak dirawat dengan baik

Penyakit yang tidak ditangani dengan betul akan menyebabkan masalah kesihatan baru yang lebih teruk. Penyakit Celiac juga boleh memberi kesan kepada kesihatan seseorang jika ia berpanjangan. Berikut adalah kesan yang akan muncul pada badan:

1. Anemia kerana kekurangan zat besi

Bolehkah anda bayangkan jika badan tidak mempunyai darah kerana kegagalan penyerapan zat besi disebabkan oleh gangguan usus? Oleh itu seseorang akan mengalami gangguan dengan pengedaran oksigen ke bahagian badan yang lain. Dalam kes ini, kira-kira 33 peratus daripada pesakit atau satu daripada tiga orang penghidap anemia celiac.

2. Osteoporosis

Hasil daripada gangguan pada usus seseorang, ia akan menyebabkan gangguan penyerapan kalsium yang memberi kesan kepada osteoporosis, bahkan lebih berbahaya adalah ia boleh berlaku pada orang yang lebih muda.

3. Intoleransi laktosa

Laktosa adalah jenis gula yang terdapat di semua jenis produk yang dihasilkan daripada susu. Intoleransi ini biasanya berlaku bersama-sama dengan penyakit seliak. Dianggarkan bahawa sekitar 24 peratus orang yang mengalami intoleransi laktosa juga berlaku dalam penyakit seliak.

4. Kekurangan vitamin dan mineral

Dalam kes penyakit seliak, terdapat kerosakan pada usus kecil. Hasilnya adalah kesan penyerapan pelbagai jenis vitamin dan mineral yang akan menyebabkan penyakit lain, salah satunya seperti anemia dan osteoporosis.

5. Kemurungan

Penyakit celiac juga boleh memberi kesan kepada keadaan psikologi seseorang. Penyelidik mengesyaki ini disebabkan oleh kekurangan penyerapan vitamin B6 dan tryptophan kerana masalah usus. Walaupun kedua-duanya penting untuk pembentukan bahan yang penting dalam rangkaian saraf.

Bagaimana untuk mencegah komplikasi ini?

1. Makanan bebas gluten

Penyakit ini boleh dicegah dengan keterukan dengan memakan makanan bebas gluten. Terbukti dalam kajian dengan makan makanan bebas gluten, akan meningkatkan kualiti hidup seorang penderita dan tentu saja mengurangkan gejala yang timbul

2. Terapi enzim

Penyelidik membangunkan teknik terapi baru, penyelidik menggunakan endopeptidase prolyl (PEP). PEP yang berasal dari tumbuh-tumbuhan dan mikroorganisma dapat membantu memecahkan komponen gluten menjadi kepingan kecil.

Juga Baca:

 • Herpetiformis dermatitis
 • Apakah Laktosa dan Mengapa Ada Orang yang Tidak Mempunyai Intoleransi Laktosa?
 • Osteoporosis nampaknya boleh berlaku pada usia muda, apa yang menyebabkannya?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 22 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 22 Mac, 2018

Sumber

https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/celiacdiseasesymptoms/ (diakses 11 Mac 2018)

Lauret, E. dan Rodrigo, L. Celiac Penyakit dan Keadaan Autoimun-Berkaitan. NCBI. 2013.

https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease#1 (diakses 19 Mac 2018)

Tennyson, Christina A., Lewis, Suzanne.K., Dan Green, Peter HR dan Terapi Terapi Baru untuk Penyakit Celiac. Pendahuluan Terapeutik di Gastroenterology. 2009

https://www.everydayhealth.com/celiac-disease/celiac-disease-complications.aspx