Utama Penyakit kulit 5 Jenis Ubat Hives Plus Rawatan di Rumah untuk Melegakan Gatal
5 Jenis Ubat Hives Plus Rawatan di Rumah untuk Melegakan Gatal

5 Jenis Ubat Hives Plus Rawatan di Rumah untuk Melegakan Gatal

Anonim

Pernahkah anda mengalami sejenis benjolan seperti benjolan yang melebar dan berasa sangat gatal? Nah, mungkin anda mengalami biduran. Untuk mengatasinya, jenis ubat biduran berikut yang boleh disyorkan oleh doktor anda bersama-sama dengan rawatan yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan gatal-gatal.

Image

Apakah biduran?

Hives atau dalam istilah perubatan yang dipanggil urtikaria adalah keadaan ketika kulit mempunyai ruam merah pucat yang menonjol seperti benjolan pada kulit yang muncul tiba-tiba. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh tindak balas alahan, bahan kimia dalam makanan, sengatan serangga, pendedahan matahari.

Di samping itu, ubat-ubatan tertentu boleh membuat badan melepaskan bahan kimia yang dipanggil histamin. Histamine kadang-kadang membuat plasma darah keluar dari saluran darah kecil di kulit dan boleh menyebabkan biduran.

Orang yang mengalami biduran biasanya mengalami ruam seperti benjolan kumpulan dan menyambung dan merasa gatal dan bahkan merasakan pembakaran. Gangguan kulit ini boleh muncul di mana saja termasuk muka, bibir, lidah, tekak, atau telinga.

Biasanya keadaan ini akan berlangsung selama berjam-jam hingga satu hari sebelum akhirnya hilang. Walau bagaimanapun, keadaan kronik boleh menyebabkan keadaan ini bertahan lebih dari enam minggu atau bahkan tahun.

Ubat Biduran yang biasanya ditetapkan oleh doktor

Berikut adalah pelbagai jenis ubat biduran yang biasanya ditetapkan oleh doktor:

1. Antihistamin

Mengambil pil antihistamin sebagai biduran adalah cara yang berkesan untuk mencegah gatal-gatal. Di samping itu, antihistamin juga menghalang pembebasan histamin oleh badan yang mencetuskan kemunculan gejala biduran. Biasanya doktor akan menetapkan pelbagai antihistamin seperti:

 • Loratadine (Claritin)
 • Cetirizine (Zyrtec)
 • Fexofenadine (Allegra)
 • Desloratadine (Clarinex)

Jika empat jenis antihistamin tidak cukup untuk membantu, biasanya doktor akan meningkatkan dos. Di samping itu, doktor juga akan mencuba jenis antihistamin lain yang mempunyai kesan mengantuk supaya gatal-gatal sedikit lega dengan tidur. Contoh-contoh ubat ini termasuk Chlorpheniramine (CTM), hydroxyzine pamoate (Vistaril), dan doxepin (Zonalon).

Jangan lupa bercakap dengan doktor anda jika anda mengandung dan menyusu, mempunyai keadaan perubatan lain, atau mengambil ubat tertentu.

2. Losyen Calamine

Losyen calamine membantu melegakan gatal-gatal dengan memberi kesan sejuk pada kulit. Anda boleh menggunakan losyen calamine secara langsung pada kulit dengan:

 • Goncang losyen supaya campuran dicampur dengan rata.
 • Tuangkan losyen pada kapas.
 • Sapukan katun kapas ke kulit yang disemburkan dan biarkan ia kering.

3. Ubat antiradang

Kortikosteroid lisan seperti prednison dapat membantu mengurangkan bengkak, kemerahan, dan gatal-gatal. Ubat-ubatan ini biasanya ditetapkan untuk mengawal biduran kronik dan hanya digunakan untuk masa yang singkat. Sebabnya, ubat ini mempunyai pelbagai kesan sampingan yang serius jika diambil untuk masa yang lama.

4. Antidepresan

Tricyclic antidepressant doxepin (Zonalon), biasanya digunakan dalam bentuk krim yang boleh membantu melegakan gatal-gatal. Ubat ini boleh menyebabkan pening dan mengantuk sehingga gatal-gatal anda sedikit terganggu oleh tidur.

5. Omalizumab (Xolair)

Omalizumab biasanya diberikan melalui suntikan ke dalam kulit. Ubat ini akan ditetapkan jika anda mengalami sarang teruk yang berlaku selama berbulan atau tahun. Kesan sampingan yang paling biasa adalah sakit kepala, pening, sakit telinga dalam.

Image

Bagaimana untuk menangani biduran di rumah

Selain menggunakan ubat biduran dari doktor, anda juga boleh melakukan pelbagai remedi rumah seperti:

1. Tekan sejuk

Tekan bahagian biduran dengan ais atau air sejuk boleh membantu meredakan kerengsaan dan gatal-gatal. Anda boleh memampatkannya dengan membungkus kiub ais dalam tuala dan memampatkannya pada bahagian yang terasa gatal. Biarkan selama 10 minit dan ulangi jika masih gatal.

2. Elakkan produk yang boleh merengsakan kulit

Sesetengah jenis sabun menjadikan kulit kering supaya biduran terasa lebih panjang. Jika anda mengalami biduran, cuba gunakan sabun khas untuk kulit sensitif.

Biasanya jenis sabun ini tidak mencium dan menggunakan banyak bahan kimia lain yang boleh menyebabkan kerengsaan. Selain sabun, anda juga perlu mengelakkan pelbagai lotion dan pelembab kulit yang boleh menyebabkan kerengsaan. Sekali lagi, cuba pilih produk khusus untuk kulit sensitif.

3. Pakai baju longgar

Memakai pakaian longgar akan membuat kulit terjejas oleh serangan yang boleh bernafas dan mengekalkan suhu badan sejuk. Sebaliknya, memakai pakaian yang ketat sebenarnya boleh menjadikan kulit berasa lebih gatal dan bahkan jengkel kerana kulit tertekan dengan pakaian yang anda pakai.

Di samping itu, pilih pakaian dari kapas yang menyerap peluh untuk mengelakkan kelembapan berlebihan. Persekitaran yang lembap menjadikan bakteria pada kulit tumbuh dan kulit menjadi lebih gatal.

Juga Baca:

 • Berhati-hati, sarang yang tidak sembuh boleh menjadi gejala penyakit ini
 • 5 Sebab Hives Selalunya Tidak Sadar
 • 7 Remedi Semulajadi Tetapi Berkesan untuk Gatal dan Kerengsaan Kulit
 • Kulit Gatal Tanpa Punca? Mungkin Anda Tertekan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Apakah Hives (Urticaria)?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/157260.php diakses 21 Mei 2018

15 cara untuk menghilangkan sarang lebah

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/how-to-get-rid-of-hives#natural-remedies diakses 21 Mei 2018

Penyakit kronik

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-hives/diagnosis-treatment/drc-20352723 diakses 21 Mei 2018

Hives (Urticaria)

https://acaai.org/allergies/types/skin-allergies/hives-urticaria diakses 21 Mei 2018

Hives and Your Skin

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/hives-urticaria-angioedema# 1 diakses 21 Mei 2018