Utama Penyakit kulit Psoriasis Pesakit di Risiko Tinggi Diabetes
Psoriasis Pesakit di Risiko Tinggi Diabetes

Psoriasis Pesakit di Risiko Tinggi Diabetes

Anonim

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penderita penyakit kulit berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2. Lebih tinggi keparahan psoriasis pada kulit, semakin tinggi risiko diabetes. Bagaimana penjelasannya? Semak ulasan berikut.

Image

Penyelidikan mengenai psoriasis dan diabetes jenis 2

Pelaporan dari WebMD, sebuah kajian di Denmark oleh Ole Ahlehoff, MD, PhD, seorang doktor di Universiti Kopenhagen Gentofte, menyimpulkan bahawa orang yang mengalami psoriasis yang teruk, akan mempunyai dua kali risiko mendapat diabetes jenis 2.

Kajian ini dijalankan dengan mengkaji data kesihatan nasional Denmark. Lebih 52 ribu orang mempunyai psoriasis, 6, 784 daripadanya sudah dalam keadaan teruk. Ia didapati bahawa pesakit psoriasis, 5% lebih mungkin untuk menghidap diabetes berbanding dengan orang tanpa penyakit kulit.

Walau bagaimanapun, untuk pesakit psoriasis yang ringan, risiko meningkat kepada 49% dengan diabetes, dan bahkan dua kali ganda jika psoriasis sudah dalam keadaan yang teruk. Penemuan ini terbukti benar selepas penyelidik mengambil kira faktor risiko lain untuk diabetes.

Kemudian, satu kajian dari University of Pennsylvania diterbitkan pada bulan September 2012 di JAMA Dermatology berbanding lebih daripada 100, 000 pesakit psoriasis, dengan 430, 000 orang yang tidak mempunyai psoriasis.

Para penyelidik mendapati bahawa pesakit psoriasis yang teruk adalah 46% lebih mungkin untuk mengembangkan diabetes jenis 2 berbanding orang yang tidak mempunyai psoriasis, sedangkan pesakit psoriasis ringan mempunyai risiko 11% untuk mengubati diabetes jenis 2.

Image

Para penyelidik kemudian meneruskan penyelidikan mereka pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam JAMA Dermatology, yang menunjukkan bahawa komplikasi psoriasis boleh termasuk risiko lain seperti sindrom metabolik, penyakit jantung, strok, dan kematian yang berkaitan dengan masalah kardiovaskular. Apabila psoriasis telah menyebabkan kencing manis, gangguan buah pinggang mungkin berlaku akibat neuropati, dan retinopati diabetes.

Apakah hubungan antara psoriasis dan diabetes jenis 2?

Psoriasis adalah penyakit kulit yang serius yang berlaku akibat ketidaknormalan dalam sistem imun yang mengganggu kulit dan sendi. Kira-kira 80-90% pesakit psoriasis mempunyai psoriasis plak, yang merupakan keradangan yang menjadikan rupa bintik merah tebal pada kulit, dan diliputi dalam skala. Tompok ini boleh muncul di siku, telapak tangan, muka, kulit kepala, belakang bawah, lutut, tapak kaki, kuku, mulut, bahkan alat kelamin.

Pelaporan dari Science Daily, penyelidikan telah menunjukkan bahawa psoriasis, diabetes jenis 2, dan obesiti berkait rapat. Psoriasis dan diabetes jenis 2 boleh menyebabkan keradangan kulit.

Juga Baca:

  • Berbagai Gejala Psoriasis Anda Perlu Mengawasi Sebelum Sebelum Terlambat
  • Psoriasis Pesakit Penyakit Kulit Berisiko Serangan Jantung
  • Apakah Perbezaan antara Psoriasis, Ekzema, dan Dermatitis?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Keparahan psoriasis dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171114123341.htm. Diakses pada 8 Januari 2017.

Bagaimana Psoriasis dan Jenis 2 Diabetes Boleh Dihubungkan. https://www.everydayhealth.com/psoriasis/living-with/psoriasis-type-2-diabetes-link/. Diakses pada 8 Januari 2017.

Keparahan psoriasis mungkin mempengaruhi risiko diabetes jenis 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320087.php. Diakses pada 8 Januari 2017.

Psoriasis Berkaitan dengan Diabetes. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/news/20120829/psoriasis-linked-diabetes#1. Diakses pada 8 Januari 2017.