Utama Penyakit kulit Mengenal penyakit kusta seperti kusta, penyakit yang sering dikesan lewat
Mengenal penyakit kusta seperti kusta, penyakit yang sering dikesan lewat

Mengenal penyakit kusta seperti kusta, penyakit yang sering dikesan lewat

Anonim

Kusta, lebih dikenali sebagai Morbus Hansen atau kusta adalah jangkitan kulit kronik yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae. Kusta adalah salah satu penyakit tertua dalam sejarah, yang diketahui sejak 1400 SM. Jangkitan ini menyerang saraf dan kulit periferal, kemudian saluran pernafasan atas, dan juga boleh menyerang organ-organ lain kecuali otak.

Image

Bilangan pesakit kusta di dunia pada tahun 2007 dianggarkan lebih kurang 2-3 juta orang. Pada tahun 2008, orang yang mempunyai kusta di Indonesia dianggarkan 22, 359 atau 0.73 kes daripada setiap 100, 000 penduduk, dengan sejumlah 16, 668 kes baru. Penyakit ini didapati terutamanya di pulau Jawa, Sulawesi, Maluku dan Papua.

Kusta adalah penyakit yang dikhuatiri kerana ia boleh menyebabkan kecacatan, pencacatan (contohnya pemisahan satu anggota seperti jari), ulserasi (ulser), dan lain-lain. Jangkitan kulit ini disebabkan oleh kerosakan saraf besar di muka, anggota badan, dan kawasan motor; diikuti dengan kebas-kebutan yang diiringi kelumpuhan otot dan pengurangan jisim otot.

Apa yang menyebabkan kusta?

Image

Penyebab kusta adalah bakteria Mycobacterium leprae. Bakteria ditularkan melalui sentuhan kulit yang berpanjangan dan rapat dengan pesakit. Satu lagi anggapan menyatakan bahawa penyakit ini juga boleh dihantar melalui penyedutan atau udara yang bernafas, kerana bakteria yang menyebabkan kusta boleh hidup selama beberapa hari dalam bentuk titisan (tetesan air) di udara.

Bakteria yang menyebabkan kusta juga boleh dihantar melalui hubungan langsung dengan haiwan tertentu seperti armadilos. Penyakit ini memerlukan masa pengeraman yang panjang, antara 40 hari hingga 40 tahun, secara purata ia mengambil masa 3-5 tahun selepas berkontrak sehingga bermulanya gejala.

Kira-kira 95 peratus orang adalah kebal kepada bakteria yang menyebabkan kusta, dan hanya kira-kira 5 peratus yang boleh mendapat bakteria. Daripada 5 peratus orang yang dijangkiti bakteria yang menyebabkan kusta, kira-kira 70 peratus pulih sendiri, dan hanya 30 peratus yang terkena penyakit kusta. Iaitu, daripada 100 orang yang dijangkiti bakteria ini, hanya 2 orang akan jatuh sakit.

Bagaimana kusta boleh terjadi?

Image

Berikut adalah beberapa peringkat perkembangan kusta yang perlu anda lihat dan ketahui:

1. Bakteria memasuki badan

Pertama bakteria yang menyebabkan kusta akan memasuki hidung dan kemudian organ pernafasan manusia. Selepas itu, bakteria akan bergerak ke tisu saraf dan masukkan sel-sel saraf. Oleh kerana bakteria yang menyebabkan kusta seperti tempat sejuk, bakteria akan memasuki sel-sel saraf periferal dan sel-sel saraf kulit yang mempunyai suhu sejuk, contohnya di sekitar pangkal paha atau kulit kepala.

Kemudian bakteria yang menyebabkan kusta akan menjadikan sel-sel saraf sebagai 'rumah' dan mula melipatgandakannya. Bakteria ini mengambil masa 12-14 hari untuk berpecah menjadi dua. Biasanya sehingga tahap ini, seseorang yang dijangkiti belum menunjukkan tanda-tanda penyakit kusta.

2. Sistem imun bertindak balas

Dari masa ke masa, bakteria yang menyebabkan kusta akan menjadi semakin banyak. Secara automatik, sistem kekebalan secara semula jadi menguatkan pertahanannya. Sel darah putih yang menjadi daya perlindungan utama badan dihasilkan lebih banyak untuk menyerang bakteria yang menyebabkan kusta.

Apabila sistem imun telah menyerang bakteria, gejala kusta boleh dilihat di dalam badan, seperti kemunculan tompok putih pada kulit. Pada peringkat ini, gejala penyakit kusta seperti rasa kebas-kebiasaan telah mula muncul. Sekiranya gejala penyakit kusta yang tidak dirawat dengan segera, maka bakteria akan dengan cepat menyebabkan pelbagai gangguan lain dalam tubuh.

Perkembangan penyakit ini bergantung pada seberapa kuat sistem imun anda

Image

Bakteria yang menyebabkan kusta secara automatik diserang oleh sistem imun manusia. Walau bagaimanapun, sistem imun setiap orang adalah berbeza. Apabila seseorang mempunyai sistem imun yang kuat, bakteria tidak boleh menyebabkan gejala yang terlalu parah.

Walau begitu bakteria yang menyebabkan kusta masih menyebabkan kerosakan kepada tisu kulit dan menyebabkan kebas.

Sementara itu, pada orang yang lemah sistem imun, mereka mungkin lebih mudah terkena jangkitan kulit. Biasanya, keadaan ini akan menyebabkan jangkitan kulit dalam saraf, mata, buah pinggang, otot, dan saluran darah.

Apakah tanda-tanda dan gejala kusta?

Image

Penyakit ini terdiri daripada dua jenis iaitu kusta kering atau bacillus pausi (PB) dan kusta basah atau berbilang bacillary (MB). Penampilan patch putih seperti kahak biasanya merupakan gejala kusta kering. Walaupun gejala kusta basah lebih seperti kurap, iaitu bintik kemerahan dan disertai dengan penebalan kulit.

Gejala kusta lain yang paling asas adalah kebas atau rasa kebas. Keadaan ini menyebabkan pesakit tidak dapat merasakan perubahan suhu supaya dia kehilangan sensasi sentuhan dan rasa sakit pada kulit. Nah, inilah yang menyebabkan pesakit yang berpengalaman mengalami ketidakupayaan kerana saraf mereka rosak, sehingga mereka tidak merasa sakit walaupun jari mereka pecah.

Selain dari yang disebutkan tadi, beberapa tanda dan gejala penyakit kusta yang mesti diperhatikan ialah:

 • Kulit kering, dan di kawasan yang sebelum ini ditutup dengan rambut atau rambut boleh gugur
 • Bulu mata rontok
 • Kelemahan otot atau lumpuh
 • Perubahan dalam bentuk muka
 • Mutilasi, rasa mati rasa menyebabkan pesakit tidak menyedari luka itu, sehingga dapat menyebabkan luka yang tidak dirawat, bisul
 • Gynecomastia (pembesaran payudara pada lelaki), disebabkan oleh keseimbangan hormon
 • Berat badan
 • Saraf perifer diperbesarkan, biasanya sekitar siku dan lutut
 • Lepuh atau ruam
 • Tumis muncul tetapi tidak menyakitkan
 • Kesesakan hidung atau hidung tersumbat
 • Luka kelihatan tetapi tidak cedera

Tanda-tanda dan gejala kusta sering meniru penyakit lain, dan kadang-kadang menyebabkan diagnosis terlambat, sehingga penyakit ini juga disebut sebagai immitator yang hebat . Sesetengah penyakit yang serupa dengan kusta adalah vitiligo, ptiriasis versicolor, ptiriasis alba, tinea corporis, dan banyak lagi.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya mendapati tanda-tanda dan gejala kusta?

Image

Rujuk doktor anda dengan segera jika anda mendapati gejala di atas, doktor akan menjalankan pemeriksaan untuk menentukan diagnosis. Berikut adalah beberapa pemeriksaan yang boleh dilakukan:

 • Pemeriksaan bakteroskopik dibuat daripada mengikis tisu kulit di beberapa tempat, diperiksa di bawah mikroskop untuk melihat kehadiran bakteria M. kusta .
 • Pemeriksaan histopatologi bertujuan untuk melihat perubahan tisu akibat jangkitan.
 • Pemeriksaan serologi adalah berdasarkan pembentukan antibodi dalam tubuh seseorang kerana jangkitan.

Untuk dapat membuat diagnosis, doktor biasanya mencari 3 tanda utama (tanda-tanda kardinal ) kusta: gangguan kulit yang meniup, penebalan saraf periferal, dan hasil pemeriksaan bacterioscopic yang positif.

Bagaimana untuk merawat jangkitan kulit ini?

Image

Kusta sering dianggap sebagai penyakit yang menakutkan. Malah, sebagai kemajuan dunia perubatan, penyakit kusta adalah penyakit yang mudah dirawat. Ironinya, sampai saat ini beberapa daerah di Indonesia masih dianggap sebagai daerah endemis kusta oleh Organisasi Kesehatan Dunia atau WHO.

Matlamat utama rawatan kusta ialah memecahkan rangkaian penghantaran, mengurangkan kejadian penyakit, merawat dan mengubati pesakit, dan mencegah kecacatan. Untuk mencapai penyembuhan dan mencegah rintangan, kusta akan menggunakan gabungan beberapa antibiotik yang dikenali sebagai rawatan pelbagai ubat (MDT).

Gabungan ubat kusta yang biasa digunakan dalam terapi MDT terdiri daripada dapsone, rifampicin, clofazamine, lamprene, ofloxacin, dan / atau minocycline. Variasi antibiotik ini berfungsi untuk menghalang pertumbuhan dan membunuh bakteria M. Leprae. Di samping itu, kebanyakan ubat kusta juga anti-radang. Menggunakan antibiotik serentak pada satu masa juga bertujuan agar bakteria tidak kebal terhadap ubat-ubatan yang diberikan supaya penyakit itu juga dapat sembuh dengan cepat.

Doktor akan menentukan jumlah, jenis, dan dos ubat mengikut jenis kusta yang anda miliki. Jenis kusta juga akan menjejaskan tempoh rawatan. Kusta perlu diambil secara teratur, secara amnya dalam tempoh 6 bulan hingga 1-2 tahun.

Terima kasih kepada MDT, jumlah kes kusta di dunia dalam 20 tahun yang lalu telah jatuh dengan ketara sebanyak 90 peratus. Hampir 16 juta pesakit dengan penyakit ini telah pulih sepenuhnya selepas menjalani rawatan dengan antibiotik yang ditetapkan oleh doktor.

Adalah penting untuk mengambil kusta secara teratur

Image

Seperti yang dijelaskan di atas, orang yang telah didiagnosis dengan penyakit ini biasanya akan diberi gabungan antibiotik sebagai langkah rawatan selama enam bulan hingga dua tahun.

Dadah yang tidak disiplin menjadikan bakteria yang menyebabkan kusta menjadi lebih kuat dan kebal terhadap rawatan semasa dan seterusnya. Akibatnya, gejala kusta yang anda alami boleh menjadi lebih buruk kerana bakteria terus membiak di dalam badan.

Selalunya melupakan atau menghentikan pengambilan ubat juga risiko penghantaran kusta kepada orang lain. Bukan sahaja ia membuat keadaan menjadi lebih teruk, bakteria yang lebih kuat dengan mudah boleh bergerak dan menjangkiti badan orang lain. Ada kemungkinan orang yang paling dekat dengan anda akan mendapat penyakit ini kemudian jika anda tidak mengambil penyakit kusta secara teratur.

Di samping mengambil kusta secara teratur seperti yang ditetapkan oleh doktor, pembedahan juga boleh dilakukan sebagai terapi lanjutan untuk menormalkan fungsi saraf yang rosak. Pembedahan juga dilakukan untuk memperbaiki bentuk badan penderita kurang upaya dan memulihkan fungsi anggota badan.

Apa yang berlaku jika penyakit itu tidak dirawat?

Kusta adalah penyakit yang boleh sembuh. Dengan rekod pesakit yang melakukan rawatan secara rutin dan teliti. Kusta yang dikesan lewat atau dilayan lewat boleh menyebabkan ketidakupayaan pada pesakit, baik sementara dan selama-lamanya.

Kerajaan Indonesia telah membuat rawatan percuma untuk penyakit ini. Jadi apa alasan anda untuk tidak mendapatkan rawatan?

Jenis kecacatan kusta yang anda perlu sedar

Image

Berdasarkan Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Nasional, cacat akibat penyakit ini dibahagikan kepada dua yaitu:

1. Kecacatan primer

Kecacatan primer adalah jenis kecacatan yang disebabkan secara langsung oleh jangkitan bakteria M. leprae di dalam badan. Jenis kecacatan ini menyebabkan pesakit mengalami rasa kebas-rasa mata, kulit kering dan bersisik dan tangan cakar juga membengkok tangan dan jari-jari.

Dalam kecacatan utama, penampilan patch kulit yang serupa dengan kahak biasanya berlaku dengan cepat dalam masa yang agak singkat. Tompok-tompok ini secara beransur-ansur menjadi meradang, bengkak, dan disertai gejala demam. Di samping itu, bisul yang muncul sebagai tanda penyakit kusta boleh pecah dan membasmi ulser. Kelemahan otot dan rasa sensasi kulit biasanya berlaku dalam tempoh enam bulan yang lalu sejak terdedah kepada jangkitan.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera dapatkan doktor untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

2. Kecacatan sekunder

Kecacatan sekunder adalah perkembangan kecacatan utama, terutamanya yang disebabkan oleh kerosakan saraf. Kerosakan saraf ini boleh menyebabkan ulser ulser (luka terbuka pada kulit aka ulser) dan gerakan sendi terhad. Ini berlaku akibat kerosakan fungsional kepada sendi dan tisu lembut di sekitar kawasan yang dijangkiti.

Kecacatan pada tahap ini berlaku melalui dua proses, iaitu:

 • Terdapat aliran langsung bakteria M.leprae ke struktur dan organ saraf periferi tertentu
 • Melalui tindak balas kusta

Jika bakteria memasuki saraf, fungsi saraf secara beransur-ansur akan berkurangan dan juga hilang. Secara umum, saraf berfungsi sebagai deria, motor, dan autonomi. Kelainan yang berlaku akibat jangkitan kulit boleh menyebabkan gangguan pada setiap saraf atau gabungan ketiga. Berikut adalah beberapa gangguan atau kelainan pada setiap saraf akibat kusta:

 • Gangguan saraf motor. Saraf motor berfungsi untuk memberikan kekuatan kepada otot. Gangguan atau keabnormalan dalam saraf motor boleh menjadi lumpuh tangan dan kaki, jari dan jari kaki bengkok, dan mata tidak boleh berkedip. Jika jangkitan berlaku di mata, maka pesakit boleh mengalami kebutaan.
 • Gangguan saraf deria. Saraf fungsi deria ditugaskan untuk memberi sensasi dalam perasaan, rasa sakit, dan rasa suhu. Gangguan dalam saraf deria boleh menyebabkan tangan dan kaki menjadi berkurang dan refleks berkedip berkurang.
 • Gangguan saraf autonomi. Saraf autonomi bertanggungjawab untuk kelenjar peluh dan minyak di dalam badan. Gangguan saraf ini menyebabkan kekeringan dan keretakan pada kulit akibat kerosakan pada kelenjar minyak dan aliran darah.

Keparahan kecacatan kusta

Image

Selain dibezakan mengikut jenis, penyakit ini juga boleh dibezakan dari keterukan kecacatan yang berlaku. Setiap organ yang terjejas oleh jangkitan penyakit ini (umumnya mata, tangan dan kaki) mempunyai tahap kecacatan sendiri.

Juga Baca:

 • 6 Mitos Kusta Salah (Tetapi Masih Dipercayai)
 • Bolehkah kusta disembuhkan?
 • 3 Prinsip Utama Untuk Mencegah Kurang Upaya Disebabkan Kusta Sebelum Ia Terlambat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 30, 2019 | Terakhir Edited: April 30, 2019

Sumber

Kosasih, A. Vishnu, I Made. Daili, Emmy Sjamsoe. et al. Kusta dalam Sains Kulit dan edisi keenam Seks. Jakarta: Badan penerbitan fakultas kedokteran di universitas Indonesia. 2010.

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta. Kementerian Kesihatan Republik Indonesia . 2012.

Gambaran kusta - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/leprosy-symptoms-treatments-history#1-2 diakses pada 8 Ogos 2018

Kusta Boleh Diperbatakan Tanpa Hilang, Kunci Rawatan Lengkap - http://www.depkes.go.id/article/view/15012000003/pakit-kusta-bisa-c sembuh-tanpa-cacat-kuncinya-berobat-tuntas.html diakses pada 8 Ogos 2018

Tompok putih pada kulit tidak boleh kahak, tetapi gejala awal kusta. http://www.depkes.go.id/article/print/15012000001/bercak-putih-di-kulit-m mungkin-bukan-panu-tapi-gejala-awal-kusta.html diakses pada 8 Ogos 2018