Utama Penyakit kulit Faedah Vitamin D dari Matahari untuk Mencegah Kanser Kulit
Faedah Vitamin D dari Matahari untuk Mencegah Kanser Kulit

Faedah Vitamin D dari Matahari untuk Mencegah Kanser Kulit

Anonim

Kebanyakan orang berfikir bahawa cara yang paling berkesan untuk mencegah kanser kulit adalah menggunakan pelindung matahari. Walau bagaimanapun, pakar mendedahkan bahawa bersembunyi dari matahari juga boleh mempunyai kesan negatif yang sama terhadap kesihatan. Kemudian, bagaimana untuk mencegah keselamatan dan berkesan?

Image

Ketahui bahaya dan manfaat sinaran UV matahari untuk kulit

Radiasi UV boleh meningkatkan risiko kanser kulit tertentu, seperti sel skuamosa dan sel basal. Tetapi ada perbezaan yang perlu anda ketahui, antara sinaran UV yang menyebabkan kanser dengan manfaat cahaya matahari yang sihat. Dalam sesetengah kes, cahaya UV mungkin lebih bermanfaat untuk kesihatan.

Secara amnya, doktor sering memberi nasihat, semakin lama anda lebih baik untuk mengelakkan pendedahan matahari. Kerana kulit pada usia tua mula menunjukkan tanda-tanda kerosakan akibat pendedahan matahari yang berlebihan semasa kehidupan sebelumnya

Tetapi hakikatnya, sebaik sahaja anda mengelakkan matahari sepenuhnya, anda hanya membenarkan badan untuk tidak dapat bekerja secara semula jadi seperti alam semula jadi yang direka bentuk badan anda. Pendedahan matahari yang sihat sebenarnya merupakan bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari langkah-langkah untuk mencegah kanser kulit.

Berdasarkan penyelidikan, orang yang lebih aktif di luar ruangan ternyata mempunyai risiko terkurang kanser melanoma berbanding orang yang bekerja dan bergerak di dalam rumah. Ini menunjukkan bahawa pendedahan cahaya matahari juga mempunyai kesan perlindungan.

Kemudian, adakah terdapat vitamin untuk mencegah kanser kulit?

Vitamin D adalah vitamin yang dihasilkan oleh badan anda apabila terdedah kepada pendedahan cahaya matahari. Vitamin D boleh menjejaskan gen dalam kulit dan mencegah kerosakan UV. Berdasarkan prinsip kerja badan yang satu ini, mengelakkan cahaya matahari dan bukan menjadi senjata makanan bagi anda untuk mencetuskan risiko kanser kulit.

Singkatnya, vitamin D yang dihasilkan dalam fungsi badan untuk bertindak balas terhadap radiasi UVB supaya ia berguna sebagai pelindung dari melanoma (sejenis sel kanser), seperti yang dinyatakan dalam salah satu kajian Lancet. Malangnya, memohon pelindung matahari dengan kerap boleh mencegah pembentukan vitamin D pada kulit anda.

Persatuan dermatologi Amerika, Akademi Dermatologi Amerika, tidak menyarankan membuat vitamin D terbentuk dari pendedahan matahari sumber utama vitamin D. Risiko kanser kulit dari pendedahan kepada cahaya ultraviolet menyebabkan mereka menyimpulkan bahawa anda harus melindungi diri anda dari pendedahan UV dan mendapatkan vitamin D dari makanan, minuman, dan / atau makanan tambahan.

Berapa banyak vitamin D yang diperlukan oleh tubuh setiap hari?

Keperluan vitamin D dalam tubuh seseorang berbeza. Ini berdasarkan usia dan keadaan anda. Mengikut sumber Kadar Kecukupan Pemakanan (RDA), berikut adalah keperluan vitamin D keperluan tubuh berdasarkan usia

 • Kelahiran hingga 1 tahun - 200 IU (5 mcg / hari)
 • 1 tahun hingga 64 tahun - 600 IU (15 mcg / hari)
 • Lebih daripada 64 tahun - 800 IU (20 mcg / hari)
 • Wanita mengandung dan menyusu - 600 IU (15 mcg / hari)

Selain dapat bernafas berjemur, vitamin D untuk mencegah kanser kulit yang anda dapat dari makanan, minuman dan tambahan tambahan. Anda boleh mendapatkannya melalui beberapa sumber makanan yang mengandungi vitamin D seperti ikan, kuning telur, hati, keju, dan produk susu.

Manfaat lain cahaya matahari untuk kulit

Bukan sahaja mencegah kanser kulit, vitamin D juga dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan lain, yang anda pasti tidak akan dapat mendapatkan jika anda terus mengelakkan matahari. Beberapa manfaat kesihatan yang boleh anda dapatkan dari vitamin D, termasuk:

 • Meningkatkan sistem imun badan
 • Fungsi buah pinggang yang lebih baik
 • Kekuatan gigi dan tulang
 • Sistem kardiovaskular yang lebih baik
 • Fungsi otak yang lebih baik

Memahami risiko dan manfaat pendedahan cahaya matahari

Apabila bercakap tentang risiko dan faedah cahaya matahari untuk kesihatan manusia, salah satu perkara yang paling penting adalah melakukan analisis kedua-dua faktor ini supaya anda dapat memaksimumkan manfaat dan meminimumkan risiko dengan cara yang selamat dan meminimalkan penggunaan pelindung matahari.

Jika apa yang dikatakan ahli dermatologi tentang penggunaan pelindung matahari untuk mengelakkan melanoma adalah betul, maka melanoma perlu berkurang apabila orang menggunakan pelindung matahari. Tetapi dalam realiti sejak 30 tahun yang lalu, bersama dengan peningkatan pengguna tabir suria, jumlah orang yang terjejas oleh melanoma juga meningkat.

Selain daripada menyekat pengaktifan vitamin D, banyak pelindung matahari mengandungi bahan-bahan toksik, yang pastinya merupakan perkara terakhir yang anda mahukan dalam tubuh yang sihat. Selain itu, pelbagai produk pelindung matahari juga mengandungi vitamin A dan derivatifnya (retinol dan retinyl palmitate) serta pelbagai bahan berbahaya lain, seperti oxybenzone, yang terbukti dapat mempercepatkan perkembangan dan penyebaran sel-sel malignan kanser kulit.

Satu lagi faktor penting yang perlu anda ingat juga, SPF yang terkandung dalam kebanyakan produk pelindung matahari biasanya hanya melindungi kulit daripada sinaran UVB, spektrum cahaya ultraviolet yang membolehkan badan anda menghasilkan vitamin D. Walaupun spektrum cahaya matahari berbahaya kepada kulit dalam kes ini menyebabkan kerosakan dan kanser kulit adalah sinar UVA. Oleh itu, jika anda masih menggunakan pelindung matahari, anda harus terlebih dahulu memastikan bahawa produk yang anda beli dapat melindungi kulit anda dari UVA dan UVB.

Juga Baca:

 • Tanda dan Gejala Melanoma Kanker Kulit Pada Kanak-kanak Yang Harus Menjadi Orangtua yang Waspada
 • Tahu Tahap Melanoma Tahap Kanser Kulit
 • Kulit merah yang dilepuh tidak semulajadi terbakar matahari, mungkin anda adalah alahan kepada cahaya matahari

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/25/vitamin-d-b3-skin-cancer.aspx

https://www.prevention.com/health/7-different-ways-to-prevent-skin-cancer Diakses pada 20 Februari 2018.

https://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/ Diakses pada 20 Februari 2018.

https://www.aad.org/media/stats/prevention-and-care/vitamin-d-and-uv-exposure