Utama Anemia 4 Punca Hemoglobin Rendah (Hb), dari Anemia kepada Kanser
4 Punca Hemoglobin Rendah (Hb), dari Anemia kepada Kanser

4 Punca Hemoglobin Rendah (Hb), dari Anemia kepada Kanser

Anonim

Hemoglobin (Hb) adalah protein dalam sel darah merah yang berfungsi untuk mengikat oksigen. Jika sel darah merah terganggu atau pengeluarannya berkurangan, jumlah hemoglobin juga akan berkurangan. Penyebab Hb rendah biasanya berasal dari masalah kesihatan atau penyakit tertentu yang tidak boleh diabaikan.

Image

Pelbagai penyebab hemoglobin rendah (Hb)

Image

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan penurunan bilangan hemoglobin dalam darah.

1. Anemia

Anemia adalah gangguan kesihatan yang paling sering menyebabkan Hb rendah seseorang. Keadaan yang sering disebut sebagai penyakit kekurangan darah terdiri daripada beberapa jenis, termasuk:

 • Anemia kekurangan zat besi kerana kekurangan pengambilan besi atau penyerapan zat besi yang terjejas. Malah, besi adalah mineral yang diperlukan dalam pembentukan hemoglobin.
 • Anemia semasa kehamilan kerana wanita mengandung kekurangan pengambilan besi. Tanpa pengambilan makanan kaya besi dan tablet tambahan besi, badan wanita hamil tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi.
 • Anemia aplastik, iaitu kekurangan sel darah merah di dalam badan akibat kerosakan pada sumsum tulang. Kerosakan ini disebabkan oleh serangan sistem imun yang salah mengiktiraf sumsum tulang sebagai ancaman.
 • Anemia hemolitik disifatkan oleh pecahan sel darah merah dalam saluran darah atau limpa. Malah, sel-sel darah merah harus merosakkan hati. Keadaan ini adalah punca jumlah hemoglobin (Hb) yang rendah.
 • Anemia akibat kekurangan pengambilan vitamin. Kekurangan vitamin B12 dan asid folik (vitamin B9) dapat mengubah bentuk sel darah merah dan mengurangkan jumlah hemoglobin di dalamnya.
 • Anemia selesema selulosa, yang merupakan keadaan apabila sel darah merah tidak normal seperti ikan. Bentuk ini menyebabkan jumlah hemoglobin menjadi rendah.

2. Kehilangan banyak darah

Kecederaan, kemalangan, dan kecederaan adalah beberapa faktor yang paling sering menyebabkan seseorang kehilangan banyak darah. Walau bagaimanapun, kehilangan darah sebenar juga boleh berlaku di dalam badan yang tidak disedari.

Sebagai contoh disebabkan pendarahan dalam sistem pencernaan, jangkitan saluran kencing, kanser, luka dalam organ, atau buasir.

Anda juga boleh kehilangan sejumlah besar darah akibat pendarahan yang berat semasa haid atau kerana derma darah yang kerap.

Image

3. Hypothyroidism

Orang dengan hipotiroidisme mempunyai kelenjar tiroid yang menghasilkan sejumlah kecil hormon tiroid. Kekurangan hormon tiroid menyebabkan penurunan dalam aktiviti sumsum tulang supaya pengeluaran sel darah merah juga berkurangan.

Pengurangan pengeluaran sel darah merah adalah penyebab utama penghitungan Hb rendah. Inilah sebabnya mengapa orang yang mempunyai hipotiroidisme lebih berisiko mengalami anemia. Risiko lebih besar jika anda juga kekurangan zat besi.

4. Kanser darah

Kanser darah juga sering menyebabkan Hb rendah. Terdapat tiga jenis kanser darah, iaitu leukemia, pelbagai myeloma, dan limfoma yang dibahagikan kepada limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin.

Leukemia dicirikan oleh pengeluaran sel darah putih yang jauh melebihi jumlah biasa. Multiple myeloma berlaku apabila sel-sel kanser menumpuk di sumsum tulang.

Walaupun limfoma Hodgkin dan bukan Hodgkin adalah sejenis kanser yang menyerang nodus limfa.

Tiga jenis kanser menghalang pengeluaran sel darah merah supaya bilangannya menjadi sangat kecil. Akibatnya, jumlah hemoglobin dalam sel darah merah juga menjadi rendah.

Hemoglobin adalah penunjuk dalam ujian darah yang digunakan untuk mengawasi status kesihatan. Jumlah subnormal menunjukkan masalah kesihatan, terutamanya dalam sistem peredaran darah.

Sesiapa sahaja boleh mempunyai hemoglobin rendah dengan pelbagai sebab. Rujuk doktor jika anda mengalami keadaan ini.

Juga Baca:

 • 6 Sebab-sebab kadar hemoglobin yang melambung tinggi dalam darah
 • 7 Cara Berkesan dan Cepat untuk Mengubati Anemia
 • Kenali Punca dan Rawatan Leukemia Lymphoblastic Akut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Apa yang perlu diketahui mengenai tahap hemoglobin? https://www.medicalnewstoday.com/articles/318050.php Diakses pada 10 Jun 2019.

Kira hemoglobin rendah. https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-hemoglobin/basics/causes/sym-20050760 Diakses pada 10 Jun 2019.

Leukemia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukemia/symptoms-causes/syc-20374373 Diakses pada 10 Jun 2019.

Multiple myeloma. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/symptoms-causes/syc-20353378 Diakses pada 10 Jun 2019.

Limfoma Hodgkin (penyakit Hodgkin). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hodgkins-lymphoma/symsptoms-causes/syc-20352646 Diakses pada 10 Mei 2019.

Limfoma Non-Hodgkin. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/non-hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20375680 Diakses pada 10 Mei 2019.

Kekurangan Besi Dengan Penyakit Tiroid. https://www.verywellhealth.com/fixing-low-iron-thyroid-3232716 Diakses pada 10 Mei 2019.

Dorgalaleh, A., Mahmoodi, M., Varmaghani, B., Kiani Node, F., Saeeidi Kia, O., Alizadeh, S. h., Et al. (2013). Kesan disfungsi tiroid pada kiraan sel darah dan indikator sel darah merah. Jurnal Iran hematologi pediatrik dan onkologi , 3 (2), 73-77.