Utama kesakitan kronik Dari Beg Berat untuk Mengunyah Gum, Berikut adalah 14 Punca Sakit Kepala Anda Tidak Mereka
Dari Beg Berat untuk Mengunyah Gum, Berikut adalah 14 Punca Sakit Kepala Anda Tidak Mereka

Dari Beg Berat untuk Mengunyah Gum, Berikut adalah 14 Punca Sakit Kepala Anda Tidak Mereka

Anonim

Adakah anda tahu bahawa bukan sahaja demam, selesema, dan tekanan boleh menyebabkan sakit kepala? Mungkin anda mengalami pening tanpa mengetahui sebabnya. Sebenarnya, terdapat lebih daripada 10 jenis faktor yang menyebabkan sakit kepala. Hanya apa?

1. Bersantai selepas stres

Apabila anda aktif selama kira-kira 10 jam dari Isnin hingga Jumaat, anda merasakan tubuh anda sihat, tetapi setelah berehat pada hari Sabtu anda mengalami sakit kepala yang tidak dapat ditanggung. Mengapa itu? Itu disebabkan oleh hormon tekanan, disebabkan ketegangan yang dialami dari hari Isnin-Jumaat tiba-tiba berkurangan. Ini mencetuskan pelepasan pesat neurotransmiter (pembawa isyarat kimia ke otak) yang menyebabkan pembuluh darah sempit untuk tiba-tiba membesarkan. Itulah yang menyebabkan kesakitan di kepala anda.

2. Menguburkan kemarahan

Apabila anda marah, otot di belakang leher dan kulit kepala akan mengetatkan. Ini akan menyebabkan sensasi di kepala seperti memakai tali leher kepala yang sangat ketat. Ini adalah tanda sakit kepala ketika otot mengencangkan.

3. Menggunakan minyak wangi

Bagi sesetengah orang, haruman harum tidak mempunyai kesan negatif. Tetapi bagi orang yang mempunyai reaksi yang tidak baik terhadap bunyi, cahaya, dan bau, aroma wangian yang kuat dan bau pedas yang lain seperti deodorizers pada peralatan rumah tangga boleh menyebabkan sakit kepala.

4. Mengunyah gula-gula

Pergerakan mengunyah berulang boleh menyebabkan sakit kepala. Tetapi, lebih menghairankan, ramuan utama mengunyah gusi, seperti aspartam, boleh menyebabkan sakit kepala secara tiba-tiba. Pemanis buatan ini didapati dalam gula bebas gula yang popular. Bahan ini juga boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, kita mesti berhati-hati dalam memilih permen karet.

5. Menangani cahaya

Jika anda menghabiskan sebahagian besar masa anda di hadapan skrin komputer, di bawah lampu pendarfluor, atau di bawah sinar matahari, pantulan cahaya dapat menjejaskan sel-sel tertentu dalam mata yang akan memicu sakit kepala.

6. Terdedah kepada cuaca buruk

Jika anda terdedah kepada sakit kepala, kelembapan yang tinggi, suhu yang meningkat, dan hujan lebat dan ribut juga boleh menyebabkan sakit kepala anda. Perubahan dalam tekanan yang menyebabkan perubahan cuaca dianggap memicu perubahan dalam sebatian kimia dan sebatian elektrik di dalam otak, dan boleh mengganggu saraf yang menyebabkan sakit kepala.

7. Mempunyai hubungan seks

Ramai lelaki dan wanita mengalami sakit kepala apabila mereka berada di puncak keghairahan. Doktor berfikir bahawa sakit kepala seksual disebabkan oleh tekanan pada otot kepala dan leher. Sakit kepala seksual boleh berlaku semasa foreplay atau sebelum orgasme. Ini boleh mengambil masa beberapa minit hingga 1 jam.

8. Makan makanan tertentu

Keju, ayam belanda, dan coklat gelap ( coklat gelap ) boleh menyebabkan sakit kepala. Semua makanan ini mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan migrain. Makanan lain seperti daging dan ikan yang diproses juga boleh menyebabkan sakit kepala.

9. Bercakap di telefon dengan cara yang salah

Memegang telefon anda di antara telinga dan bahu anda untuk perbualan yang panjang boleh menyebabkan ketegangan pada leher anda yang boleh menyebabkan sakit kepala. Gunakan alat dengar atau fon telinga jika boleh.

10. Bersenam tanpa pemanasan

Pemanasan sebelum bersenam bukan sahaja membantu melindungi otot anda, tetapi juga memberikan otak peluang untuk menyesuaikan diri dengan peningkatan adrenalin. Mengelakkan sakit kepala dengan meregangkan badan anda selama 5-10 minit boleh menjadi penyelesaian yang tepat.

11. Makan ais krim

Jika anda pernah merasakan kesakitan yang tajam di dahi anda semasa makan ais krim, maka anda sensitif terhadap makanan sejuk. Sakit kepala boleh berlaku kerana bahan sejuk yang bergerak di bumbung mulut dan belakang tekak anda. Selain ais krim, makanan dan minuman sejuk lain boleh menyebabkan kesan yang sama.

12. postur yang lemah

Poster yang lemah boleh menyebabkan ketegangan di belakang, leher dan bahu yang boleh menyebabkan sakit kepala. Biasanya simptom adalah sakit di pangkal tengkorak.

13. Mempunyai berat badan berlebihan

Penyelidik dari Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins mendapati bahawa seseorang yang obes mempunyai sakit kepala 2 kali lebih banyak daripada orang yang mempunyai berat badan yang sihat.

14. Beg anda terlalu berat

$config[ads_text5] not found

Jika berat beg anda lebih daripada 4 kg, ini boleh meningkatkan ketegangan di leher dan menyebabkan sakit kepala. Mengurangkan beban dalam beg atau mengurangkan beban akan menjadi penyelesaian yang berkesan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 4 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 4 Februari, 2019

Sumber

6 Punca Sakit yang Mengejutkan http://www.foxnews.com/health/2013/05/28/6-surprising-headache-causes.html

5 Pencetus sakit kepala yang mengejutkan http://blackdoctor.org/446531/surprising-headache-causes/

$config[ads_text6] not found

10 Pemicu sakit kepala http://www.nhs.uk/Livewell/headaches/Pages/Headachetriggers.aspx