Utama Maklumat kesihatan Kenali Psikosis Postpartum
Kenali Psikosis Postpartum

Kenali Psikosis Postpartum

Anonim

Psikosis selepas bersalin adalah penyakit mental yang serius dan jarang berlaku, dan boleh menjejaskan wanita yang baru menjadi ibu. Psikosis selepas bersalin biasanya bermula beberapa hari atau minggu selepas melahirkan dan tiba-tiba boleh berlaku.

Image

Apakah gejala psikosis selepas bersalin?

Pada mulanya anda akan berasa gembira, bertenaga, dan tidak dapat tidur, kemudian teruskan dengan gejala luar biasa. Psikosis postpartum lebih mirip dengan gangguan bipolar dan kemurungan manik , berbanding kemurungan.

Setiap kes psikosis selepas bersalin mempunyai gejala yang berbeza, tetapi gejala yang paling biasa adalah:

 • Dengar bunyi dan lihat perkara yang tidak wujud (halusinasi)
 • Perubahan mood yang melampau ( perubahan mood )
 • Tingkah laku manik, seperti membersihkan rumah pada tengah malam
 • Rasa terputus dari realiti
 • Rasa keliru, mungkin tidak mengenali kawan atau keluarga
 • Bayangkan, percaya pada perkara yang tidak benar atau tidak logik.

Mungkin orang lain akan melihat perubahan tingkah laku anda sebelum anda menyedarinya.

Bagaimanakah biasa adalah psikosis selepas bersalin?

Sering kali, ibu yang mengalami psikosis selepas bersalin juga mempunyai kemurungan manik ( gangguan afektif bipolar ) atau skizofrenia . Sekiranya anda mengalami psikosis selepas bersalin, atau mengalami gangguan mental semasa mengandung, anda berisiko.

Anda lebih mungkin mengalami psikosis selepas bersalin jika anda mempunyai sejarah keluarga gangguan mental, terutama gangguan bipolar.

Bagaimanapun, jika faktor-faktor ini tidak bermakna anda akan mengalami psikosis selepas bersalin. Jika bidan dan doktor mengetahui bahawa anda mempunyai risiko, mereka boleh merancang rawatan dengan cepat.

Psikosis postpartum juga boleh berlaku tanpa memberi amaran. Ini lebih biasa pada kehamilan pertama daripada kehamilan berikutnya, dan jika proses kelahiran bermasalah atau traumatik.

Psikosis postpartum boleh sembuh?

Ya Adalah penting untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin. Sekiranya keadaan itu tidak dirawat, halusinasi dan khayalan boleh membuat anda melakukan perkara-perkara yang anda tidak akan fikir dalam kesihatan yang baik. Ini boleh membahayakan nyawa anda dan bayi anda.

Keadaan ini dirawat dengan dadah antipsikotik atau antidepresan, di bawah pengawasan pakar psikiatri. Anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk beberapa waktu. Kononnya, bayi anda boleh bersama anda di bilik khas untuk ibu dan anak-anak.

Jenis rawatan bergantung kepada keadaan yang teruk dan bagaimana anda menyusu bayi anda. Sekiranya anda mahu menyusu terus, doktor anda akan menetapkan ubat yang selamat untuk ibu menyusu.

Anda juga boleh diberikan terapi elektrokonvulsif (ECT), supaya anda dapat meneruskan penyusuan. Di samping itu, anda mungkin ditawarkan terapi pertuturan, seperti terapi tingkah laku kognitif (CBT).

Kebanyakan wanita pulih dari psikosis selepas bersalin dalam tempoh beberapa minggu rawatan, tetapi pemulihan lengkap boleh mengambil masa lebih lama.

Sekiranya anda mengalami masalah mental dan bimbang tentang psikosis selepas bersalin, bincangkannya dengan bidan atau doktor anda.

Jika anda merasakan bahawa anda atau seseorang yang anda kenali mungkin mengalami psikosis selepas bersalin, dapatkan segera bantuan perubatan. Walaupun ini adalah keadaan yang serius, kebanyakan wanita dapat pulih sepenuhnya dengan rawatan yang betul.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

http://www.babycentre.co.uk/a1036946/postpartum-psychosis#ixzz3dkDxhH3a