Utama Penyakit kulit Kelihatan seperti penyakit kulit biasa, psoriasis sebenarnya boleh sangat berbahaya
Kelihatan seperti penyakit kulit biasa, psoriasis sebenarnya boleh sangat berbahaya

Kelihatan seperti penyakit kulit biasa, psoriasis sebenarnya boleh sangat berbahaya

Anonim

Ramai orang masih berfikir bahawa psoriasis menular, menjijikkan, dan harus dielakkan. Malah, kenyataannya tidak seperti itu. Stigma negatif seperti ini yang menjadikan rawatan psoriasis jadi disekat. Semakin cepat anda membantu mengesan dan merawatnya, gejala psoriasis sebenarnya boleh dikawal dan mencegah komplikasi psoriasis. Memang, betapa berbahaya, bagaimanapun, psoriasis? Lihat semakan penuh di bawah.

Image

Bilangan psoriasis di Indonesia

Psoriasis adalah penyakit kulit autoimun yang tidak menular dan merupakan bentuk kronik alias pembentukan jangka panjang. Penyakit ini boleh menjejaskan sesiapa sahaja, lelaki dan wanita dari semua peringkat umur. Tetapi selalunya, gejala psoriasis muncul sebelum usia 20 tahun dan kebanyakannya berlaku pada usia 40 tahun.

Menurut data dari Jabatan Kulit dan Venereologi FKUI dan RSCM, terdapat kira-kira 56 kes psoriasis baru di Indonesia pada tahun 2015. Jumlah ini menurun kepada 38 kes pada 2016, namun malangnya ia meningkat lagi kepada 65 kes pada tahun 2017.

Pakar-pakar kesihatan percaya bahawa jumlah ini lebih daripada dilaporkan. "Jumlah pesakit psoriasis di Indonesia mungkin mencapai lima juta orang. Jumlahnya mungkin terus berkembang kerana setakat ini terdapat salah diagnosis atau pesakit psoriasis yang tidak diperiksa oleh mereka, "kata dr. Endi Novianto, SpKK, FINSDV, FAADV, sebagai Ketua Pengajian Psoriasis Indonesia (KSPI), yang ditemui oleh tim Hello Sehat di RSCM Kencana, Jakarta Pusat, Kamis (1/11) dalam pertemuan media yang dipimpin oleh Johnson & Johnson.

Seberapa cepat psoriasis merebak ke bahagian lain badan?

Image

Ciri utama psoriasis yang membezakannya dari jangkitan kulit lain adalah kulit merah, bersisik, tebal. Bentuk psoriasis ini juga sering dikelirukan dengan kelemumur. Perbezaan, 'kelemumur' disebabkan oleh psoriasis cenderung menjadi tidak normal dan lebih luas daripada kelemumur biasa.

Sebagai tambahan kepada kulit kepala, psoriasis juga merupakan yang paling biasa mengenai siku, lutut, punggung, kuku, dan sendi. Sebabnya, bahagian-bahagian badan ini mudah trauma alias berlanggar.

"Sebagai contoh seperti ini, kita duduk dengan kedudukan siku yang terletak di atas meja dan kemudian bertembung. Dari masa ke masa ini boleh menyebabkan psoriasis kelihatan lebih mudah. Psoriasis juga boleh berlaku di punggung atas akibat bersandar pada tubuh apabila bersandar, "lanjut dr. Endi

Jika ia mula muncul, psoriasis boleh berkembang pesat pada kulit hanya dalam beberapa jam. Sebagai contoh, jika anda mengalami ruam di tangan kanan anda, psoriasis boleh menyebar dengan cepat ke tangan kiri anda dalam masa beberapa jam. Malah hanya dalam sehari, penyakit kulit ini dapat merebak ke seluruh tubuh.

Walau bagaimanapun, psoriasis yang muncul pada siku atau lutut biasanya mengambil masa lebih lama untuk menyebar, iaitu kira-kira satu tahun. Ini bergantung kepada kemunculan psoriasis.

Apakah komplikasi psoriasis?

Image

Selain kulit, komplikasi psoriasis juga boleh menjejaskan sendi atau yang disebut psoriatic arthritis. Anda biasanya akan mengalami bengkak, kekakuan, dan kesakitan, terutama pada sendi tangan.

Gejala psoriatic arthritis pada pandangan pertama adalah serupa dengan gout kerana ia menyerang sendi. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa ini dapat mencetuskan keadaan yang disebut jari teleskopik jika tidak dirawat dengan segera.

Jari teleskopik adalah kerosakan pada distal (ujung sendi) pada jari dan jari kaki supaya tidak berfungsi dengan normal.

"Jika anda memberi perhatian, jari-jari pesakit psoriasis akan memendekkan tetapi boleh ditarik mundur kerana sendi rosak. Itulah sebabnya ia dipanggil jari teleskopik kerana ia serupa dengan bentuk teleskop, "jelas Dr. Sumariyono, SpPD-KR, MPH, yang merupakan Pengerusi Persatuan Reumatik Indonesia (IRA) ketika ditemui oleh tim Hello Sehat pada acara yang sama.

Selain menyerang sendi, komplikasi psoriasis boleh masuk lebih mendalam dan menjejaskan organ dalam tubuh yang terletak jauh dari kulit. Salah satunya menyebabkan penyakit jantung. Bagaimana datang?

Apabila terdedah kepada psoriasis, keradangan di dalam kulit menyebabkan bahan proinflammatory memasuki darah. Bahan-bahan ini kemudian mencetuskan keradangan dan kecederaan di sepanjang kapilari dalam badan, salah satunya ialah jantung.

Sekiranya ada keradangan dalam saluran darah, sel-sel darah atau platelet akan mengumpul dan menyekat aliran darah. Platelet ini sepatutnya berfungsi untuk menghentikan pendarahan, tetapi jika terus berkumpul ia sebenarnya boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.

Selain mencetuskan penyakit jantung, komplikasi lain dari psoriasis termasuk:

 • Hipertensi
 • Kencing manis jenis 2
 • Sindrom metabolik, contohnya hyperglycemia, dislipidemia dan obesiti
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit autoimun lain, seperti penyakit Celiac, dan penyakit Crohn

Adakah psoriasis keturunan?

Image

Walaupun secara amnya berlaku pada orang dewasa berusia 40 tahun ke atas, bayi dan kanak-kanak juga boleh dipengaruhi oleh psoriasis, anda tahu. Malah, hampir 20, 000 kanak-kanak di bawah umur 10 tahun di dunia didiagnosis dengan psoriasis setiap tahun, seperti yang dipetik oleh Healthline.

Harus diingat bahawa tidak semua faktor genetik ibu bapa dengan psoriasis akan diwarisi 100 peratus dalam anak-anak mereka. Jika ibu bapanya mempunyai psoriasis, maka anaknya mungkin tidak terjejas oleh penyakit kulit yang sama.

Sebaliknya. Anda mungkin mengalami psoriasis walaupun ibu bapa anda tidak mengalaminya. Lebih jelas seperti ini.

 • Jika salah seorang daripada ibu bapa anda, sama ada ibu atau ayah, terjejas oleh psoriasis, maka anda mungkin mendapat gen yang diwarisi 10 peratus dari mereka.
 • Jika kedua-dua ibu bapa anda mempunyai psoriasis, maka anda mempunyai 50 peratus risiko mendapatkan penyakit yang sama.
 • Jika adik-beradik anda mempunyai psoriasis, maka anda adalah 4-6 kali lebih mungkin mendapat psoriasis.

Pada dasarnya, genetik dalam badan anda tidak berfungsi sendiri dalam memicu psoriasis. Biasanya, genetik ini boleh menyebabkan psoriasis jika anda tertekan atau mempunyai gaya hidup yang tidak sihat secara berterusan. Sebagai contoh merokok, makan makanan berlemak atau alkohol, dan ubat tertentu. Ini gabungan faktor boleh mengurangkan kualiti hidup pesakit dan memburukkan komplikasi psoriasis.

Juga Baca:

 • Berhati-hati, berat badan yang berlebihan boleh memperburuk gejala psoriasis
 • Adakah Psoriasis Menular Seperti Penyakit Kulit Lain?
 • 3 Perbezaan Utama dalam Psoriasis dan Penyakit Kulit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Psoriasis - Penjelasan Ringkas. http://www.papaa.org/psoriasis-simple-explanation. Diakses pada 11/2/2018.

Psoriasis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symsptoms-causes/syc-20355840. Diakses pada 11/2/2018.

Bolehkah Psoriasis Lulus Secara Genetik? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319696.php. Diakses pada 11/2/2018.

Psoriasis: Apakah Pautan Genetik? https://www.healthline.com/health/psoriasis/is-psoriasis-hereditary. Diakses pada 11/2/2018.