Utama Maklumat kesihatan Punca penurunan berat badan bayi secara tiba-tiba
Punca penurunan berat badan bayi secara tiba-tiba

Punca penurunan berat badan bayi secara tiba-tiba

Anonim

Penurunan berat badan sentiasa menjadi perkara yang membimbangkan. Kehilangan berat badan pada bayi anda perlu dilaporkan kepada doktor dengan segera. Artikel ini tidak boleh menggantikan nasihat doktor dan tidak bermakna anda boleh melengahkan menghubungi doktor. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya anda mempunyai idea dan tahu apa soalan yang perlu ditanya kepada doktor, serta ujian atau rawatan yang mungkin dirujuk.

Image

Bayi anda kehilangan berat badan apabila dia tidak mendapat cukup kalori atau jika dia membakar lebih banyak kalori kerana penyakit atau sebab lain. Mari lihat kemungkinan penyebab penurunan berat badan dalam anak anda.

Masalah pemakanan

Pediatrik anda boleh mendiagnosis anak anda dengan "kegagalan untuk membangunkan", istilah yang digunakan untuk menggambarkan pertumbuhan perlahan pada bayi. Bayi mungkin tidak mendapat cukup makanan. Ibu-ibu kejururawatan mungkin tidak menghasilkan susu yang cukup untuk pertumbuhan bayi mereka, atau orang tua mungkin berfikir makanan yang mereka sediakan untuk bayi sudah cukup. Masalah yang membuatnya sukar atau sakit semasa makan, seperti kecacatan yang berkaitan dengan mulut, gigi, atau lidah juga boleh menjejaskan penurunan berat badan pada bayi anda.

Masalah dengan penyerapan nutrien (malabsorption)

Anak anda mungkin mendapat banyak makanan, tetapi masih kehilangan berat badan. Cirit-birit, lebam, penurunan berat badan dan muntah mungkin menjadi gejala yang dihadapi oleh bayi anda jika dia mempunyai masalah menyerap nutrien. Malabsorpsi boleh menjadi hasil jangkitan, dan pakar pediatrik anda boleh menetapkan antibiotik.

Dalam kes lain, anak anda mungkin memerlukan rawatan untuk usus yang terlalu aktif. Bayi anda mungkin perlu menjalani diet khas sepanjang hayatnya untuk mengelakkan malabsorpsi daripada berlaku lagi.

Penyakit celiac

Jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai penyakit seliak, anak anda boleh mewarisinya. Seseorang yang mempunyai penyakit seliak mempunyai masalah mencerna gluten, yang terdapat dalam produk gandum. Bayi mungkin mengalami cirit-birit, kolik, dan penurunan berat badan jika diet mereka mengandungi produk gluten. Kanak-kanak ini tidak akan dapat makan gluten, dan ahli pediatrik akan mengesyorkan diet bebas gluten. Kanak-kanak biasanya didiagnosis dengan penyakit seliak pada usia 6 bulan, apabila mereka memulakan peralihan ke makanan pepejal.

Lupus

Penyakit autoimun yang bayi anda lahir dari kelahiran mungkin mempunyai peranan dalam penurunan berat badan. Bayi perempuan mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada lupus daripada kanak-kanak lelaki, yang menyebabkan tubuh menyerang sel-sel yang sihat. Muntah-muntah, cirit-birit, kepekaan terhadap matahari, penurunan berat badan, kelenjar bengkak dan masalah pada sendi dan otot adalah tanda biasa lupus. Ahli pediatrik akan merujuknya kepada seorang pakar rheumatologi jika dia disyaki memiliki lupus. Ubat dan diet yang sesuai adalah rawatan yang paling biasa untuk lupus.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 April, 2019 | Terakhir Edited: April 23, 2019

Sumber

(http://everydaylife.globalpost.com/unexplained-weight-loss-infants-4567.html)

(http://www.drugs.com/symptom/unexplained-weight-loss-in-children-1.html)