Utama Penyakit kulit 9 Nota Penting tentang Cara Membersihkan Kulit Berminyak
9 Nota Penting tentang Cara Membersihkan Kulit Berminyak

9 Nota Penting tentang Cara Membersihkan Kulit Berminyak

Anonim

Bagi pemilik kulit berminyak, membersihkan wajah adalah salah satu ritual yang tidak boleh ditinggalkan. Walau bagaimanapun, jika cara membersihkan kulit berminyak tidak dilakukan dengan betul, maka ia sebenarnya merangsang penampilan jerawat. Kini untuk mengelakkan ini berlaku, serta menjadikan kulit berminyak anda tetap sihat dan tidak membosankan, anda perlu memastikan bahawa cara anda membersihkan kulit setakat ini adalah betul.

Image

Bagaimana untuk membersihkan kulit berminyak

Setelah mengetahui jenis kulit anda, berikut cara membersihkan kulit berminyak yang boleh anda coba di rumah.

1. Pastikan kulit anda terlebih dahulu berminyak

Image

Cara pertama untuk membersihkan kulit berminyak ialah mengetahui jenis kulit yang anda miliki. Jenis kulit yang berbeza, rawatan yang berbeza. Rawatan yang telah anda lakukan akan berakhir dengan sia-sia jika anda tidak memahami jenis kulit anda sendiri. Nah, cara terbaik untuk memastikan jenis kulit anda adalah dengan berunding dengan ahli dermatologi.

Walaupun demikian, anda juga boleh mengambil beberapa langkah untuk mengetahui jenis kulit anda. Sebagai permulaan, ketahui berapa kali sehari anda membersihkan wajah anda. Jika anda mempunyai kulit berminyak, tisu yang anda gunakan untuk membersihkan kulit akan menyerap minyak setiap kali anda membersihkan wajah anda dalam sehari. Kulit anda dikatakan tidak berminyak jika setiap kali anda membersihkan wajah anda tidak ada minyak yang diserap oleh tisu yang digunakan. (Satu lagi petunjuk yang menunjukkan kulit anda tidak berminyak adalah bahawa anda tidak pernah merasakan anda harus menghapus muka anda).

Walaupun jenis kulit yang merupakan gabungan kedua-dua jenis kulit akan cenderung kering di pipi dan dahi, tetapi kadang-kadang terdapat penumpukan minyak di sekitar hidung. Jika selepas menguji dengan tisu, anda pasti mempunyai kulit berminyak, berikut adalah beberapa tanda kulit berminyak yang harus anda pastikan:

 • Besar, liang yang jelas kelihatan
 • Kawasan berkilat T (kawasan yang meluas di antara dahi dan hidung anda)
 • Cacat, bintik hitam, dan jerawat yang timbul secara berkala

2. Pilih pencuci yang paling sesuai

Image

Pastikan anda memilih pembersih muka yang paling sesuai, bukan sahaja pada kulit tetapi juga dompet anda. Pakar mengesyorkan membeli pembersih kulit ringan dengan pelembab yang dirumus khas untuk kulit berminyak.

Anda boleh menggunakan produk pembersih yang bebas daripada lilin dan minyak supaya tidak memburukkan keadaan kulit berminyak anda. Jika kulit anda berminyak dan sensitif, anda harus mengelakkan produk wangi. Juga elak menggunakan lulur, kerana mereka mungkin mengandungi bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kulit wajah anda.

3. Suhu air yang betul

Image

Ramai orang menganggap bahawa air panas adalah cara yang paling sesuai untuk membersihkan kulit berminyak. Ini kerana air panas boleh membantu membersihkan semua kotoran, habuk, dan minyak yang melekat pada kulit sepanjang hari. Walaupun andaian ini tidak betul.

Sebenarnya air panas sebenarnya boleh menjadikan kulit terlalu kering. Langkah terbaik yang boleh anda ambil untuk membersihkan minyak dari wajah anda ialah menggunakan air dengan suhu hangat, aka suam-suam kuku. Air sejuk untuk membersihkan kulit berminyak juga dianggap tidak berkesan dan tidak optimum. Malah, cara membersihkan kulit berminyak sebenarnya ditakuti boleh menyebabkan masalah di kemudian hari.

Pakar kulit mengesyorkan membersihkan wajah anda maksimum 2-3 kali sehari. Membasuh muka anda terlalu kerap boleh menyebabkan kulit anda terlalu kering, yang menandakan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak minyak. Untuk proses pembersihan muka yang lebih optimum, urutkan muka anda dengan menggunakan pembersih muka, seperti buih yang mengandungi asid salisilik, selama kira-kira 30 saat, kemudian bilas dengan air suam.

4. Kepentingan menggunakan toner

Image

Fungsi toner adalah untuk mengurangkan pH kulit dan debu atau minyak bersih yang tidak dapat dibersihkan oleh sabun wajah biasa. Dalam jenis kulit tertentu, membersihkan wajah dengan alkohol boleh menyebabkan kulit sangat kering. Walau bagaimanapun, bukan untuk pemilik kulit berminyak.

Orang yang mempunyai kulit berminyak boleh menggunakan toner yang mengandungi alkohol. Ya, astringen dengan bahan asas alkohol dan asid salisilik adalah baik untuk kulit berminyak. Terdapat banyak produk toner bukan alkohol, walaupun mereka tidak begitu kuat seperti toner yang mengandungi alkohol.

5. Gunakan hanya pelembap yang cukup

Image

Salah satu kelebihan kulit berminyak ialah anda tidak perlu bimbang tentang masalah kelembapan kulit setiap hari. Jika anda mempunyai jenis kulit gabungan, dengan minyak di kawasan T, anda mungkin perlu menggunakan pelembap untuk mengimbangi kawasan kering dan berminyak. Pelembap yang tidak mengandungi lilin, lipid dan minyak sangat disyorkan untuk jenis kulit berminyak dan kombinasi.

Ramai orang hanya menggunakan pelembap di bahagian yang kering, bukannya di seluruh muka. Pelembap yang mengandungi dimethicone atau gliserin boleh memberikan hasil yang lebih baik daripada krim berat. Plus, pelembab juga boleh memudahkan kulit anda dalam cuaca panas di mana kelembapan dan haba menyebabkan pengeluaran minyak meningkat.

Daripada menggunakan pelembap dan kemudian dua kali ganda dengan pelindung matahari, pilih produk gabungan (SPF moisturizer) yang boleh melindungi dan melembapkan pada masa yang sama.

6. Masker dengan topeng lumpur

Image

Menggunakan topeng lumpur boleh mengurangkan pengeluaran minyak dan mengeluarkan banyak kekotoran. Topeng sekurang-kurangnya sekali seminggu boleh membantu kulit berminyak, habuk yang terkumpul, dan sel-sel kulit mati yang menyebabkan kerosakan dan minyak yang berlebihan. Masker lumpur berasa lebih lembut pada kulit daripada produk yang mengandungi bahan kimia lain kerana topeng lumpur mengandungi lebih banyak bahan semulajadi.

Sebagai tambahan kepada pembersih muka yang biasa, topeng lumpur juga membantu menyamarkan rupa liang besar (malangnya, topeng ini tidak menyusut liang liang) yang merupakan masalah biasa pada orang kulit berminyak.

7. Elakkan penyelenggaraan yang tidak perlu

Image

Walaupun rawatan di spa boleh melegakan anda, biasanya rawatan seperti itu tidak begitu berguna untuk menyelesaikan masalah kulit berminyak. Ramai orang pergi ke spa untuk membersihkan kulit berminyak dengan pelbagai rawatan seperti facial dan microdermabrasion. Walaupun kulit sememangnya akan menjadi halus dalam beberapa saat dan anda akan berasa lebih santai selepas itu, manfaat dari spa akan sesungguhnya berhenti di sana.

Ramai orang percaya bahawa dengan pelbagai rawatan yang tersedia dapat membersihkan kulit ke lapisan paling dalam. Malah, rawatan di spa hanya boleh membersihkan lapisan luar kulit dan dalam banyak kes, bagaimana untuk membersihkan kulit berminyak sebenarnya mencetuskan kerosakan kulit.

8. Mengelupas kerap

Image

Untuk menghilangkan sel-sel kulit mati yang menutup liang-liang, anda boleh mengelupas dengan bahan-bahan semula jadi di rumah. Selagi anda membersihkan kulit berminyak dengan betul, anda boleh mempunyai kulit yang lebih sihat. Pengelupasan itu sendiri bermakna mengangkat sel kulit mati yang terperangkap dan menyumbat liang-liang.

Membasuh muka anda dengan menggunakan bahan yang mengandungi oatmeal dapat memberikan sensasi yang menenangkan walaupun scrub dan mikroba yang terkandung di dalamnya hanya boleh digunakan seminggu sekali. Orang dengan jerawat tidak dinasihatkan untuk melakukan kaedah ini kerana scrub dapat memperburuk keadaan kerengsaan dan keradangan.

9. Tukar menggunakan krim topikal

Image

Walaupun penjagaan kulit yang terbaik boleh melupakan matlamat utama kesihatan kulit, iaitu kulit yang mempunyai tahap yang seimbang. Krim topikal boleh digunakan jika krim dan pelembap yang anda gunakan telah gagal merawat kulit berminyak. Krim retinoid, krim vitamin A, dan krim sulfur adalah beberapa pilihan untuk orang yang mempunyai kulit berminyak.

Juga Baca:

 • 5 Fakta Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Kulit Berminyak (Tidak Selalunya Buruk, Anda Tahu!)
 • 8 Langkah Cuci Wajah Anda dengan Betul Jika Anda Memiliki Kulit Berminyak
 • 3 Makanan Yang Boleh Membuat Oilier Kulit Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

10 Tips untuk Membersihkan Kulit Berminyak - http://health.howstuffworks.com/skin-care/cleansing/tips/10-tips-for-cleansing-oily-skin.htm#page=10 diakses pada 14 September 2018

Cara Mengendalikan Kulit Berminyak https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/oily-skin yang diakses pada 14 September 2018

Rawatan Kulit Berminyak - https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090.php diakses pada 14 September 2018