Utama Penyakit kulit 4 Tabiat yang Membuat Kulit Berminyak Lebih Banyak Berminyak
4 Tabiat yang Membuat Kulit Berminyak Lebih Banyak Berminyak

4 Tabiat yang Membuat Kulit Berminyak Lebih Banyak Berminyak

Anonim

Bagi anda yang mempunyai kulit muka yang berminyak, anda dikehendaki berkomitmen untuk menjalankan pelbagai rutin penjagaan khas untuk wajah yang kelihatan lebih sihat dan tidak kelihatan membosankan. Selain itu, minyak berlebihan merupakan faktor utama yang menyebabkan jerawat.

Image

Membungkus kertas , serbuk muka, serbuk transluscent, dan muka primer adalah kawan terbaik kulit berminyak untuk menangani kulit berkilat.

Sungguh menyusahkan, tetapi anda boleh memendekkan rutin harian anda dengan berhenti melakukan beberapa tabiat buruk yang anda tidak akan sengaja memperburuk keadaan kulit wajah anda. Hanya apa?

1. Tekan 'pengeringan' muka

Tanpa menyedari, anda sering bersikeras membuat wajah anda kering seketika sehingga ia berasa kasar. Kulit kasar adalah impian sukar untuk dicapai untuk pemilik kulit berminyak, kerana ia tidak biasa untuk muncul semula minyak walaupun tidak lama selepas mencuci wajah anda. Oleh itu, anda mungkin mempunyai satu siri produk pengeringan muka, seperti toner alkohol yang boleh membantu anda mencapai penampilan kulit kasar.

Hobi ini menghabiskan minyak terlebih dahulu akhirnya akan menjadi 'senjata untuk makan tuan'. Kulit muka yang dirangsang dengan alkohol terlalu kerap akan menghasilkan lebih banyak minyak, kerana sel kulit muka akan bereaksi terhadap kulit yang mengeluh tentang kekurangan bekalan minyak di muka.

2. Menyusun pelembap

Semua orang akan berasa kering sejurus selepas mencuci muka anda. Ini adalah perkara biasa. Anda mungkin sering mendapati diri anda menggunakan sejumlah besar pelembap untuk memastikan kulit wajah anda mempunyai kelembapan yang diperlukan. Malah, selepas 20 minit, kelenjar minyak di muka akan menambah bekalan minyak. Oleh itu, anda perlu menunggu selama 20-30 minit untuk mengetahui sama ada anda perlu memohon semula pelembap anda.

3. Pilih pembersih

Kulit berminyak mesti mengelakkan sabun pembersih muka dengan krim atau bahan berasaskan minyak. Gunakan pembersih berasaskan busa yang berkesan merosakkan minyak, tetapi tidak akan mengeringkan muka.

4. Perhatikan dengan komposisi

Juga Baca:

  • Cara Pilih Pelembap Terbaik untuk Kulit Berminyak
  • 8 Tips Untuk Mencantikkan Kulit Berminyak
  • 10 Kesalahan untuk Mencuci Wajah Anda yang Membuat Anda Walaupun Jerawat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019