Utama Penyakit kulit 8 Langkah Cuci Wajah Anda dengan Betul Jika Anda Memiliki Kulit Berminyak
8 Langkah Cuci Wajah Anda dengan Betul Jika Anda Memiliki Kulit Berminyak

8 Langkah Cuci Wajah Anda dengan Betul Jika Anda Memiliki Kulit Berminyak

Anonim

Membasuh muka anda pada umumnya kelihatan mudah. Anda hanya perlu membasuh muka anda terlebih dahulu, tuangkan sabun pembersih ke telapak tangan anda, gosokkannya ke permukaan muka, kemudian bilas dengan air sehingga bersih. Tetapi sebelum itu, anda perlu tahu bahawa tidak semua cara yang betul untuk mencuci wajah anda adalah sama untuk semua orang. Cara yang betul untuk membasuh wajah anda adalah berbeza untuk setiap jenis kulit. Untuk kulit berminyak, anda perlu mencuci muka menggunakan beberapa teknik atau kaedah yang berbeza. Mistakenly mencuci muka anda, lebih banyak minyak di wajah anda keluar lebih banyak dan wajah boleh jerawat. Kemudian, bagaimana untuk mencuci wajah anda betul-betul untuk pemilik kulit berminyak?

Image

Bagaimana untuk mencuci wajah anda dengan betul untuk kulit berminyak

1. Basuh tangan anda

Pertama sebelum memulakan, cuci tangan sebelum menyentuh wajah anda. Jika tangan anda kotor, bakteria atau debu boleh melekat pada kulit berminyak, berpotensi menyebabkan jerawat. Basuh tangan anda dengan sabun anti-bakteria dan bilas dengan air suam.

2. Mengikat rambut

Bagi anda yang mempunyai rambut panjang atau bangsat, adalah idea yang baik untuk mengikat rambut terlebih dahulu sebelum mencuci wajah anda. Rambut basah di muka boleh membuat kulit menjadi terdedah kepada bakteria dan kotoran yang melekat pada rambut. Ikat rambut anda, jadi anda juga akan lebih selesa untuk mencuci muka anda.

3. Bersihkan solekan terlebih dahulu

Bagi anda yang menggunakan solek setiap hari, lebih baik untuk membersihkannya terlebih dahulu dengan pembersih khas mengikut jenis kulit. Teruskan mencuci muka anda dengan air suam selepas itu walaupun ia telah dibersihkan dengan remover solek.

4. Gunakan losyen pembersih (jika ada)

Sebelum memulakan cara yang betul untuk mencuci muka anda, secara amnya anda boleh menggunakan siri pembersih susu dan toner pada peringkat pertama. Keluarkan sedikit losyen pembersih atau pembersih susu pada hujung jari atau tuala.

Perlahan-lahan memohon pembersih muka secara keseluruhan. Pastikan anda memohon kepada semua kawasan, iaitu dagu, dahi, hidung, pipi dan leher. Urut wajah anda dengan pergerakan pekeliling selama beberapa minit. Selepas itu basuh dengan kapas yang direndam di dalam air.

5. Basuh muka anda dengan air sejuk

Basuh wajah anda dengan air atau air dan pembersih muka jenis berminyak, walaupun ia telah dibersihkan dengan losyen pembersih. Bersihkan wajah di T-Zone, iaitu dahi, hidung dan dagu. Kemudian bilas sehingga anda merasakan bilas telah dibilas.

Anda juga boleh menggunakan span untuk muka atau kapas untuk menghapus pembersih yang tinggal dari muka. Membasuh muka anda dengan air sejuk boleh menutup liang terbuka dan meningkatkan peredaran.

6. Perlahan-lahan sapu muka

Keringkan muka dengan menepuk dengan ringan menggunakan tuala, atau menggosok dengan lembut. Jangan gosokkannya. Gunakan tuala khusus untuk wajah, jangan gunakan tuala yang sama yang digunakan untuk mandi.

7. Gunakan toner

Jika kulit anda berminyak, disyorkan untuk menggunakan toner muka selepas mencuci muka anda. Toner boleh membersihkan semua kesan solek, debu, dan minyak yang bersih anda tidak dapat membersihkan. Toner juga boleh mengeluarkan sabun yang tersisa, mengecilkan liang-liang, mengeluarkan minyak, dan licin kulit.

8. Melembapkan kulit anda

Juga Baca:

  • Berapa kali sehari kita perlu membasuh muka anda?
  • 5 Fakta Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Kulit Berminyak (Tidak Selalunya Buruk, Anda Tahu!)
  • Terdapat 9 Jenis Pembersih Muka, Tetapi Mana Yang Betul untuk Anda?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

https://www.self.com/story/oil-cleansing-method-advice Diakses pada 6 April 2018.

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/face-washing-101 Diakses pada 06 April 2018.