Utama Penyakit kulit 5 Langkah Mudah Untuk Mengambil Penjagaan Kulit Wajah Anda Untuk Mengelakkan Sihat (Untuk Semua Jenis Kulit!)
5 Langkah Mudah Untuk Mengambil Penjagaan Kulit Wajah Anda Untuk Mengelakkan Sihat (Untuk Semua Jenis Kulit!)

5 Langkah Mudah Untuk Mengambil Penjagaan Kulit Wajah Anda Untuk Mengelakkan Sihat (Untuk Semua Jenis Kulit!)

Anonim

Rawatan muka yang baik tidak perlu mencurahkan banyak wang untuk membeli krim muka mahal atau pergi ke pakar dermatologi yang terkenal. Terdapat beberapa tabiat yang baik yang anda boleh memohon dari hari ini dan seterusnya untuk mengekalkan kebersihan, kecantikan dan kesihatan wajah tanpa mengira jenis kulit anda.

Image

Bukan itu sahaja. Mengetahui prinsip penjagaan muka yang betul dapat membantu mencegah masalah kulit yang mengganggu seperti jerawat, kedutan dan garis halus, serta bintik hitam di wajah.

5 langkah rutin penjagaan muka setiap hari

1. Cuci muka anda dengan betul

Adakah anda pasti telah mencuci wajah anda sepanjang masa ini? Berhati-hati. Cara yang salah sebenarnya boleh menjadikan kulit wajah lebih membosankan dan berminyak, juga bermasalah. Inilah langkah demi langkah mencuci muka anda dengan betul:

 • Basuh tangan anda terlebih dahulu. Kulit tangan akan langsung bersentuhan dengan kulit muka. Tangan kotor sebenarnya menyebabkan bakteria dan kotoran mengumpul pada kulit, dan menjangkiti wajah anda. Jadi, cuci tangan dahulu!
 • Bersihkan solek tersebut. Selepas mencuci tangan anda, sudah tiba masanya untuk membersihkan solek wajah anda dengan penghapus kapas dan solekan. Boleh menggunakan remover berasaskan minyak untuk membersihkan sisa kalis air pada muka, atau gunakan air micellar. Keluarkan sehingga bersih, selepas itu cuci muka dengan kain yang direndam dalam air suam.
 • Basuh muka anda dengan sabun pembersih . Pilih sabun muka yang sesuai dengan jenis kulit anda, tetapi selamat menggunakan krim atau gel . Pembersih wajah jenis ini berfungsi untuk membantu mengatasi kulit, membersihkan solekan yang tersisa, dan liang tersumbat. Sebarkan sabun di seluruh permukaan muka dengan gerakan bulatan yang lembut. Gunakan air suam hangat untuk mencuci muka anda.
 • Keringkan muka . Jangan gosok muka dengan tuala untuk mengeringkannya. Cukup perlahan dengan kain lap bersih sehingga seluruh air kering.

Bersihkan muka anda sekurang-kurangnya dua kali sehari, pagi dan malam sebelum tidur.

Anda boleh mengetahui jika sabun pembersihan anda betul dengan merasakan kesan selepas mencuci muka anda. Sabun pembersih yang baik tidak boleh meninggalkan kesan yang ketat dan sihat seperti yang tertarik. Ini sebenarnya menunjukkan bahawa minyak semulajadi atau pelembap kulit anda hilang. Sabun yang baik harus memastikan wajahnya lembap dan lembut setelah dibasuh.

2. Gunakan toner, serum dan pelembap

Segera meneruskan dengan menggosok toner apabila keadaan kulit masih terasa lembap, tidak menetes basah tetapi juga tidak sepenuhnya kering. Ini dapat membantu kandungan toner menyerap lebih banyak leverage ke dalam kulit. Pilih toner yang sesuai dengan jenis kulit anda dan targetkan masalah yang ingin anda keluarkan. Cuba jangan memilih toner yang mengandungi alkohol, ya!

Selepas menggunakan toner, teruskan memakai serum muka. Serum muka secara langsung menargetkan masalah kulit yang lebih spesifik, seperti mempercepat pertumbuhan kulit, mencerahkan dan meratakan nada wajah yang tidak rata, memerangi kedutan, membasmi jerawat, bintik hitam dan hiperpigmentasi.

Anda boleh menggunakan serum vitamin C atau serum lain mengikut keadaan kulit anda selepas mencuci wajah anda pada waktu pagi. Manakala pada waktu malam selepas mencuci muka anda, lebih baik menggunakan retinol serum atau retinoid yang baik untuk kulit muka pada waktu malam. Tunggu 3 hingga 5 minit untuk serum untuk menyerap kulit dengan betul.

Selepas menggunakan serum, teruskan menggunakan pelembap. Pelembap mesti digunakan untuk setiap jenis kulit, dari kering hingga berminyak. Pilih produk pelembab yang sesuai dengan jenis kulit anda, dan pastikan ia dilabelkan sebagai noncomedogenic dan hypoallergenic . Biarkan ia memeriksa bahan-bahan pada produk krim muka sebelum menggunakannya.

2. Gunakan pelindung matahari

Memakai sunblock adalah prinsip penjagaan muka rutin yang mutlak tidak dapat dilewatkan. Pendedahan kepada sinaran UV matahari boleh menyebabkan kulit muka menjadi berkerut dengan cepat dan kelihatan garis halus, serta bintik hitam muncul di kulit. Di samping itu, sinaran matahari dapat meningkatkan risiko kanser kulit anda.

Gunakan pelindung matahari khas untuk wajah dengan SPF sekurang-kurangnya 50, setiap kali anda menggunakan pelembap dan sebelum meninggalkan rumah. Jangan lupa untuk sampai ke leher. Ingat bahawa sunblock di muka tidak berlangsung sehari, anda mesti memohon semula setiap 2 hingga 3 jam secara teratur.

Anda dinasihatkan agar tidak berada di tempat yang terdedah langsung kepada cahaya matahari. Elakkan matahari antara pukul 10 pagi dan 4 petang. Jam-jam ini adalah apabila pendedahan radiasi terkuat matahari.

Selain memakai pelindung matahari dan menghindari terdedah kepada cahaya matahari langsung, anda juga boleh menutup wajah anda (memakai topeng), memakai baju lengan panjang, topi, atau cermin mata apabila anda perlu memanaskan matahari.

3. Jangan merokok

Merokok boleh membuat kulit muka kelihatan lebih tua dan kedutan kelihatan lebih mudah. Sebabnya, merokok boleh menyempitkan saluran darah kecil di lapisan paling luar kulit. Ini akan mengurangkan aliran darah dan menjadikan kulit kelihatan lebih segar. Menyempitkan kapal di muka juga menghilangkan oksigen dan nutrien kulit yang penting untuk kesihatan kulit.

Merokok juga boleh mengurangkan pengeluaran kolagen dalam badan. Kurangnya kolagen dalam badan yang membuat kulit muka menjadi lembut, elastik, dan cerah. Perlu diingat, pergerakan berulang-ulang bibir pursing ketika merokok adalah penyebab utama kedutan di mulut dan pipi.

4. Makan makanan yang sihat

Makan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, benih, dan daging tanpa lemak juga boleh menjadi cara penjagaan muka dari dalam. Diet yang sihat ini dikatakan dalam beberapa kajian untuk mencegah jerawat dari muncul di muka.

Di samping itu, beberapa kajian lain menunjukkan bahawa makan makanan yang rendah lemak dan gula boleh membuat kulit wajah lebih sihat dan lebih muda.

Tidak lupa bahawa perkara yang paling penting ialah minum air yang mencukupi. Minum banyak air membantu mengekalkan kulit anda terhidrat dan lembap dari dalam.

5. Menguruskan tekanan

Terlalu banyak tekanan tidak baik untuk kesihatan kulit wajah anda. Tekanan boleh membuat kulit lebih sensitif, supaya zits dan masalah kulit yang lain menjadi mudah muncul.

Untuk mengelakkan tekanan berlebihan, sebaiknya mulai mencari cara untuk mengawal emosi anda. Contohnya melalui meditasi, latihan, dan tidur yang mencukupi.

Tabiat yang dilarang semasa rawatan muka

1. Jangan memerah jerawat

Jerawat membuat tangan tergoda untuk memerah dan mengeluarkan kandungannya. Tetapi jangan buat ini. Mengapa? Mengetuk jerawat boleh menyebabkan kotoran atau kuman dari tangan, dan juga kandungan jerawat akan masuk ke dalam kulit. Inilah yang sering menyebabkan jerawat dijangkiti.

Zits yang dicincang boleh menyebabkan bengkak, kemerahan, kudis pendarahan, dan juga luka pura-pura. Sekiranya terdapat jerawat, ia adalah baik untuk memberi ubat jerawat yang boleh dibeli di farmasi atau preskripsi.

2. Jangan sentuh muka anda selalunya dengan tangan anda

Elakkan menyentuh muka anda secara langsung dengan tangan anda. Tanpa menyedari, ini boleh membuat kuman di tangan bergerak ke muka dan membuat masalah kulit lebih buruk.

Juga Baca:

 • Sekiranya saya menggunakan Toner Muka Setiap Hari?
 • Garis Panduan Penggunaan Serum Muka Hak untuk Keputusan Maksimum
 • Saya Adakah Berminyak Jadi Kering, Bagaimana Cara, Jenis Kulit Wajah saya Berubah, Ya?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Penjagaan kulit https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237 yang diakses pada 02 Februari 2019.

Jenis penjagaan kulit https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care#home-test yang diakses pada 02 Februari 2019.

Kulit yang sihat dan tidak ada https://www.healthywomen.org/content/article/healthy-skin-dos-and-donts yang diakses pada 02 Februari 2019.