Utama Penyakit kulit Tips Menggunakan Gel Aloe Vera untuk Mengubati Psoriasis
Tips Menggunakan Gel Aloe Vera untuk Mengubati Psoriasis

Tips Menggunakan Gel Aloe Vera untuk Mengubati Psoriasis

Anonim

Bukan sahaja mengekalkan kulit lembap, anda juga boleh menggunakan lidah buaya untuk keradangan muka kerana psoriasis. Ya, beberapa kajian telah membuktikan bahawa gel lidah buaya berkesan digunakan sebagai ubat psoriasis semula jadi - tanpa kesan sampingan.

Image

Manfaat lidah buaya untuk ubat psoriasis semula jadi

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang menjadikan kulit kering, retak, dan bintik-bintik merah muncul disertai dengan skala keperakan. Bahagian kulit yang mempunyai psoriasis berasa gatal, menyakitkan, dan membakar panas, sehingga ke tahap pendarahan. Kulit kepala, muka, siku, tangan, lutut, kaki, dada, punggung bawah, kuku dan punggung biasanya adalah yang paling cenderung kepada psoriasis.

Perlu diingat bahawa psoriasis tidak dapat sembuh, tetapi rawatan dapat membantu mengawal gejala. Satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa keberkesanan gel aloe vera sebagai ubat psoriasis semulajadi mencapai 81 peratus untuk merawat radang kulit.

Berikut adalah beberapa manfaat lain dari lidah buaya yang boleh membantu melegakan gejala psoriasis:

1. Membantu menyembuhkan luka

Aloe vera mengandungi sebatian glucomannan, yang merupakan senyawa yang mencetuskan pertumbuhan sel-sel kulit. Kompaun ini juga berguna untuk penyembuhan luka yang disebabkan oleh psoriasis yang sering menyebabkan kulit pecah dan pendarahan.

2. Membantu kulit membentuk kolagen

Aloe vera memainkan peranan dalam pembentukan kolagen, protein yang bertanggungjawab untuk menjaga kulit lembap dan elastik dari dalam. Glucomannan dalam aloe meningkatkan pengeluaran kolagen, yang membantu mengurangkan kulit kering bersisik yang disebabkan oleh psoriasis.

3. Mengurangkan keradangan

Gel aloe vera adalah anti-keradangan yang boleh mengurangkan kemerahan dan gatal-gatal sensasi akibat keradangan kulit. Aloe vera adalah tumbuhan yang mengandungi banyak air, dengan itu memberikan kesan yang menenangkan dan melembapkan pada kulit kering yang meradang.

4. Melembapkan kulit

Kajian membuktikan bahawa sel-sel aloe vera boleh digunakan untuk melembapkan kulit, walaupun hanya satu kegunaan. Melembapkan kulit adalah salah satu kunci untuk melegakan gejala keradangan akibat psoriasis. Tetapi sebenarnya, penggunaan berulang gel aloe vera sebenarnya dapat memperbaiki kulit. Jadi, juga beri perhatian kepada kekerapan menggunakan lidah buaya untuk wajah psoriasis. Adalah lebih baik untuk meninggalkan masa yang lama di antara sesi dan bukannya menerapkannya berulang kali secara langsung.

Petua menggunakan lidah buaya untuk psoriasis

Anda boleh menggunakan gel aloe vera yang diperoleh dari daun Aloe vera segar atau dari pek krim / gel yang kini banyak dijual di pasaran. Pastikan produk mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus lidah buaya tulen. Jika anda ingin menggunakan gel aloe vera semulajadi, anda boleh mengupas daun dan mengikis gel yang ada di dalam daging daun.

Apa sahaja yang anda gunakan, hanya sapukan pada kawasan kulit yang meradang tiga kali sehari. Ingat, terlalu sering memohon gel aloe vera sebenarnya boleh mengeringkan kulit.

Juga perlu diingat bahawa sesetengah orang boleh mengalami reaksi alahan dari gel aloe vera. Jadi sebelum memohon secara langsung pada kulit yang bermasalah, ujian pertama pada kulit yang sihat. Contohnya di bahagian belakang tangan atau di belakang telinga. Jika dalam masa 24 jam, kulit anda tidak menyebabkan reaksi, seperti kemerahan atau gatal-gatal, maka selamat menggunakan aloe vera sebagai ubat psoriasis anda.

Juga Baca:

  • 4 Cara Menggunakan Aloe Vera untuk Jerawat Anda Boleh Cuba di Rumah
  • Adakah Sun Enemy atau Rakan Psoriasis?
  • Rawatan psoriasis: Phototherapy dan Laser Dye Pulse

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Aloe Vera untuk Psoriasis

https://www.healthline.com/health/aloe-vera-for-psoriasis#benefits-and-uses diakses 11 Disember 2017

Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Psoriasis

https://www.healthline.com/health/psoriasis diakses pada 11 Disember 2017

Bolehkah Aloe Vera Treat Psoriasis?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320081.php diakses pada 11 Disember 2017

Aloe Vera

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-aloe-vera#1 yang diakses pada 11 Disember 2017