Utama Penyakit kulit 3 Tips Berkesan untuk Mengurus Kulit Tangan Anda Jadi Ia Tidak kelihatan Kering, Lama dan berkerut
3 Tips Berkesan untuk Mengurus Kulit Tangan Anda Jadi Ia Tidak kelihatan Kering, Lama dan berkerut

3 Tips Berkesan untuk Mengurus Kulit Tangan Anda Jadi Ia Tidak kelihatan Kering, Lama dan berkerut

Anonim

Tangan adalah salah satu bahagian tubuh yang cepat menua kerana kulit tangan lebih sering terkena debu, kotoran, dan cahaya matahari. Pendedahan kepada cahaya matahari boleh merosakkan kolagen, protein khusus yang mengekalkan keanjalan kulit dan kelembapan. Hasilnya kulit kering, kusam, dan berkedut. Kesan penuaan pramatang pada kulit akan lebih dirasai jika anda jarang menjaga kesihatan kulit. Ambil perhatian pada tips penjagaan kulit berikut untuk mengelakkan penuaan dini!

Image

Petua menjaga kulit tangan untuk mengelakkan penuaan pramatang

Melaporkan dari Huffington Post, Dr. Lisa Chips, seorang pakar bedah kosmetik dan plastik di California menjelaskan bahawa penuaan kulit tangan boleh mula muncul pada usia 20 tahun. Malangnya, ramai yang tidak mengenali tanda-tanda sehingga usia 30 atau 40 tahun. Tanda awal penuaan kulit tangan adalah pengumpulan lemak di bahagian belakang tangan dan penurunan keanjalan kulit.

Nah, kerana tanda itu agak sukar untuk dikesan, anda harus memulakan penjagaan kulit sehinggalah mungkin. Jangan tunggu dikesan atau kedutan muncul. Ini akan menjadi lebih sukar untuk dikendalikan.

Untuk mencegah kulit penuaan, ikuti petua yang berkuasa ini.

1. Kerap menggunakan krim pelembap dan pelindung matahari untuk tangan

Image

Jangan hanya menggunakan pelembap dan pelindung matahari untuk wajah anda, kerana kulit tangan juga memerlukan perlindungan. Pelembap membantu kulit kekal terhidrasi dan lembut, sementara pelindung matahari melindungi dari cahaya matahari dan mencegah penampilan bintik coklat.

Pilih krim tangan pelembab yang mempunyai tekstur yang lebih tebal kerana ia dapat memberikan lebih banyak kelembapan untuk kulit tangan yang cenderung lebih kering daripada muka. Sapukan sesering mungkin, contohnya selepas mandi, selepas mencuci tangan, atau sebelum tidur.

Sapukan pelindung matahari ke kedua-dua belah tangan anda setiap kali anda meninggalkan rumah, dan ulangi setiap beberapa jam. Pastikan pelindung matahari anda mempunyai SPF sekurang-kurangnya 30 untuk melindungi kulit anda dari pendedahan UV.

3. Laraskan produk pelembap dengan jenis kulit

Image

Wajah produk penjagaan kulit dengan kulit badan yang berbeza. Anda tidak boleh menggunakan pelembap dan sunblock yang dirumus khas untuk wajah dan menggosoknya pada badan, dan sebaliknya. Ini kerana kulit muka dan kulit tangan mempunyai struktur, jenis, dan ketebalan yang berlainan. Kulit badan biasanya cenderung menjadi lebih tebal dan lebih kering daripada muka.

Oleh itu, mula-mula mengenal pasti jenis kulit anda dan kemudian cari produk penjagaan kulit yang sesuai. Sekiranya anda masih keraguan, layari doktor anda untuk mendapatkan cadangan produk yang betul.

4. Kurangkan pendedahan matahari dan bahan-bahan lain

Image

Walaupun berjemur menyuburkan tulang, mandi di bawah matahari terlalu lama juga tidak baik. Pendedahan kepada cahaya matahari yang berlebihan menjadikan kulit menjadi lebih cepat dan meningkatkan risiko kanser kulit. Oleh itu, hadkan masa anda untuk bergerak di bawah sinar matahari.

Jika keadaan dan keadaan tidak mungkin, gunakan perlindungan yang sesuai. Sapukan sekurang-kurangnya SPF30 pelindung matahari (untuk muka dan badan) setiap 2 jam dan pakai pakaian yang meliputi kulit anda dari cahaya matahari langsung, seperti baju lengan panjang dan seluar, dan payung atau topi berlapis lebar. Pakai sarung tangan jika anda memandu motosikal pada waktu siang.

Juga pakai sarung tangan getah apabila anda membuat hidangan atau membersihkan rumah untuk melindungi kulit tangan dari pendedahan kepada bahan asing. Bahan kimia dari agen pembersih biasanya cenderung menjadikan kulit anda gatal, kemerahan, dan kering.

Juga Baca:

  • 6 Bahagian Tubuh yang Ditunjukkan Tanda-tanda Awal Penuaan
  • 5 Tanda Tubuh Anda Memulakan Penuaan
  • Proses penuaan pada lelaki dan wanita adalah berbeza, anda tahu. Apakah sebabnya?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Penuaan Tangan: 5 Tips Untuk Menghidupkan Kembali Jam. https://www.huffingtonpost.com/2013/08/14/aging-hands_n_3749056.html. Diakses pada 5 Julai 2018.

Rawatan Anti-penuaan untuk Tangan Anda. https://www.webmd.com/beauty/features/antiaging-treatments-for-your-hands#1. Diakses pada 5 Julai 2018.

7 Alasan Tangan Anda Lihat Lama - Dan Bagaimana Untuk Betulkan Mereka. https://www.prevention.com/beauty/a20473036/anti-aging-tips-for-hands/. Diakses pada 5 Julai 2018.