Utama Maklumat kesihatan 9 Kemungkinan Kesan Kemoterapi
9 Kemungkinan Kesan Kemoterapi

9 Kemungkinan Kesan Kemoterapi

Anonim

Sel-sel kanser membahagi lebih cepat daripada sel yang sihat, jadi rawatan kemoterapi sesuai untuk membunuh sel-sel kanser ini. Malangnya, sel yang sihat yang berkembang dengan cepat juga boleh dibunuh kerana kemoterapi. Ada beberapa jenis ubat yang digunakan untuk kemoterapi, masing-masing mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Setiap orang juga akan menerima kemoterapi tindak balas yang berbeza.

Image

Kesan kepada semua orang boleh dicetuskan oleh beberapa faktor seperti sejarah masalah kesihatan sebelumnya, umur, dan gaya hidup. Mungkin seseorang boleh mengalami kesakitan yang melampau, manakala yang lain, ubat yang digunakan tidak boleh menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

Apakah kesan sampingan kemoterapi yang mungkin?

Kesannya boleh menjadi stres dan menggembirakan, tetapi selalunya mereka tidak mempunyai kesan yang sangat serius terhadap kesihatan anda. Berikut adalah kesan yang boleh dialami oleh pesakit yang menjalani kemoterapi:

1. Keletihan

Ini adalah salah satu kesan sampingan kemoterapi. Hampir semua orang akan merasa letih selepas kemoterapi. Anda boleh mengenalinya dengan cara; Anda benar-benar merasa letih, atau anda penat apabila melakukan tabiat harian yang normal. Adalah disyorkan apabila berurusan dengan kemoterapi, sangat penting untuk mendapatkan rehat yang mencukupi. Elakkan melakukan tugas atau aktiviti yang membuatnya sukar untuk melakukannya.

Jika anda suka melakukan sukan, anda masih boleh melakukan latihan ringan seperti berjalan atau yoga. Sukan boleh menjana tenaga, tetapi perkara yang perlu diingati, jangan tolak diri anda terlalu keras. Jika anda mempunyai kerja, anda boleh meminta rakan sekerja dan rakan sekerja sama ada terdapat masalah atau tidak apabila anda bekerja separuh masa sehingga kemoterapi selesai. Apa yang perlu anda perhatikan ialah apabila anda berasa lebih letih daripada biasa dan berasa nafas anda mula pendek, segera lawati doktor.

2. Mual dan muntah

Kedua-duanya adalah kesan yang biasanya dialami oleh seseorang apabila melakukan kemoterapi. Ubat antiemetik boleh diberikan untuk membantu mengawal gejala mual dan muntah. Antiemetik yang boleh diberikan boleh:

 • Tablet berbentuk dan kapsul - yang boleh ditelan atau diletakkan di dasar lidah
 • Dalam bentuk suntikan
 • Sebagai suppository - kapsul yang dimasukkan melalui punggung supaya ia boleh larut

Anda harus terus mengambil antiemetika walaupun anda tidak merasa sakit, kerana jika anda menghentikannya, gejala-gejala boleh berulang. Tetapi ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti sembelit, gangguan tidur seperti insomnia, sakit kepala, dan gangguan pencernaan.

3. dihancurkan

Kehilangan rambut adalah perkara yang biasa dilakukan semasa melakukan kemoterapi. Biasanya, rambut akan mula gugur pada minggu pertama hingga ketiga selepas dos pertama dimulakan. Seseorang akan mengalami keguguran rambut yang kelihatan jelas selepas satu hingga dua bulan. Ini juga boleh memberi kesan pada kulit kepala anda. Kejatuhan gandum tidak hanya terjadi di kepala, tetapi juga pada bahagian tubuh lain seperti lengan, kaki dan muka.

Jika anda merasakan kehilangan itu mengganggu, anda boleh bercakap dengan pasukan perubatan anda mengenainya. Mereka akan membantu anda mengendalikannya. Sesetengah alternatif juga boleh dilakukan seperti memakai rambut palsu atau rambut palsu untuk seketika. Walaupun rambut gugur menjengkelkan, ini hanya bersifat sementara. Rambut akan tumbuh semula selepas rawatan selesai. Sesetengah orang menyedari bahawa rambut yang tumbuh berbeza dari rambut mereka sebelum ini, terdapat perbezaan warna atau jenis rambut (keriting atau lurus).

4. Peningkatan risiko jangkitan

Kemoterapi boleh mengurangkan imuniti badan anda, kerana sel darah putih telah menurun. Anemia boleh berlaku kerana badan juga kurang dalam menghasilkan sel darah merah. Anda akan berasa letih dengan cepat, kulit pucat, sukar untuk berfikir, berasa sejuk dan merasa terapung. Antibiotik mungkin diperlukan untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan. Anda juga perlu melakukan beberapa perkara untuk melindungi diri anda daripada jangkitan, seperti:

 • Mengekalkan kebersihan badan. Rutin mandi mesti selalu dijalankan setiap hari. Juga pastikan pakaian, tuala dan cadar anda sentiasa dibasuh dengan kerap.
 • Elakkan bersentuhan dengan orang yang dijangkiti - contohnya jangkitan selesema dan cacar air.
 • Bersihkan tangan dengan kerap dengan sabun dan air panas - anda boleh melakukan ini selepas menggunakan tandas dan sebelum menyediakan makanan.

Jika anda tidak pasti, anda boleh melakukan ujian darah untuk mengetahui apabila anda terdedah kepada jangkitan. Mungkin, terdapat tambahan lain yang akan diberikan oleh doktor anda, kerana ada beberapa orang yang perlu mengelakkan tempat yang sesak dan menggunakan pengangkutan awam selepas kemoterapi atau apabila kekebalan semakin lemah.

5. Anemia

Selain menurunkan sel darah putih, paras sel darah merah juga berkurang. Sel darah merah boleh membawa oksigen ke seluruh badan. Jika sel-sel jatuh secara dramatik, tubuh akan kehilangan oksigen dan mencetuskan anemia. Beberapa gejala termasuk:

 • Keletihan
 • Kehilangan tenaga
 • Sesak nafas
 • Denyutan jantung tidak teratur

Anda mungkin memerlukan pemindahan darah untuk meningkatkan sel darah merah. Ubat-ubatan lain seperti erythropoietin (EPO) boleh merangsang pengeluaran sel darah. Anda juga boleh makan makanan kaya dengan besi, seperti:

 • Sayuran hijau gelap
 • Roti kaya besi
 • Peas
 • Daging
 • Aprikot
 • Kismis

6. Pendarahan dan lebam

Kemoterapi juga boleh membuat anda terdedah kepada pendarahan dan lebam, seperti memar pada kulit, hidung berdarah, dan gusi berdarah. Anda perlu memberitahu doktor anda, mungkin anda memerlukan lebih banyak platelet.

7. Mucositis

Dalam sesetengah kes, kemoterapi boleh menyebabkan keradangan tisu lapisan lembut dalam sistem pencernaan dari mulut ke dubur, yang dikenali sebagai mucositis. Seseorang yang mendapat dos kemoterapi yang tinggi boleh mengalami ini. Mucositis muncul 7 hingga 10 hari selepas kemoterapi. Anda akan mendapati maag dalam mulut anda dan boleh membuat anda berasa sakit semasa makan.

8. Kekurangan memori dan kepekatan

Sesetengah orang mengalami memori lemah dan kepekatan jangka pendek. Anda akan mendapati bahawa rutin harian anda akan mengambil lebih banyak masa untuk diselesaikan. Walau bagaimanapun, gejala ini akan hilang selepas rawatan selesai.

9. Kesuburan

Sesetengah orang mungkin kehilangan keinginan seksual. Ini sementara, selepas rawatan selesai, akan kembali normal. Kemoterapi juga boleh membuat kedua-dua lelaki dan wanita mengalami masalah pembiakan dalam bentuk kemandulan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Kemoterapi. http://www.nhs.uk/Conditions/Chemotherapy/Pages/Side-effects.aspx Diakses pada 1 November 2016.

KESAN SAMPINGAN KEMUNGKINAN PADA BADAN. http://www.healthline.com/health/cancer/effects-on-body Diakses November 1 2016.