Utama Penyakit kulit Bolehkah kusta disembuhkan?
Bolehkah kusta disembuhkan?

Bolehkah kusta disembuhkan?

Anonim

Gejala kusta yang sering dianggap sebagai kahak menyebabkan sukar bagi kebanyakan orang untuk mendapatkan diagnosis awal. Jika dibiarkan tidak terkawal, jangkitan kulit ini boleh menyebabkan kebutaan kepada ketidakupayaan. Maka adakah mungkin untuk kusta pulih sepenuhnya, walaupun anda terlambat untuk rawatan?

Image

Gambaran keseluruhan kusta

Kusta atau juga dikenali sebagai penyakit kusta atau Morbus Hansen adalah jangkitan bakteria yang menyerang kulit, sistem saraf, membran mukus hidung, dan mata. Bakteria yang menyebabkan kusta ialah Mycobacterium leprae yang mengambil masa 6 bulan hingga 40 tahun untuk berkembang dalam badan.

Ciri-ciri penyakit kusta boleh muncul selepas bakteria menjangkiti tubuh seseorang yang mempunyai kusta selama dua hingga sepuluh tahun. Biasanya, kusta dicirikan oleh rupa bintik putih dan kemerah-merahan pada kulit, yang disertai oleh rasa mati rasa di kawasan kulit yang dijangkiti. Permukaan kulit juga terasa kering.

Kusta adalah penyakit tertua di dunia kerana rujukan dari penyakit itu telah ditulis sejak 600 SM. Tamadun tertua di China, Mesir dan India menganggap bahawa kusta adalah penyakit berjangkit yang tidak dapat disembuhkan. Malah, kusta sebenarnya boleh sembuh sepenuhnya jika anda mendapat rawatan yang betul.

Bagaimana merawat kusta?

Kusta boleh disembuhkan sepenuhnya dengan mentadbir kombinasi antibiotik (MDT / Multi Drugs Therapy ) sebagai langkah rawatan selama enam bulan hingga dua tahun. Gabungan ubat yang biasa digunakan dalam terapi MDT terdiri daripada dapsone, rifampicin, clofazamine, lamprene, ofloxacin, dan / atau minocycline. Doktor akan menentukan jumlah, jenis, dan dos ubat mengikut jenis kusta yang dimiliki.

Prinsip MDT dipercayai dapat mempersingkat masa rawatan, memecah rantai penyebaran kusta, dan mencegah kecacatan sebelum rawatan. Kerana variasi antibiotik ini berfungsi untuk menghalang pertumbuhan bakteria dan membunuh bakteria yang menyebabkan kusta. Di samping itu, ubat-ubatan ini adalah anti-radang.

Menggunakan antibiotik serentak pada satu masa juga dimaksudkan agar bakteria tidak kebal terhadap ubat yang diberikan supaya kusta akan segera sembuh.

Terima kasih kepada MDT, jumlah kes kusta di dunia dalam 20 tahun yang lalu telah jatuh dengan ketara sebanyak 90 peratus. Hampir 16 juta pesakit kusta telah pulih sepenuhnya selepas menjalani rawatan dengan antibiotik yang ditetapkan oleh doktor.

Image

Hanya dengan ubat boleh kusta sepenuhnya disembuhkan?

Ya Walau bagaimanapun, terdapat dua perkara yang perlu anda perhatikan supaya keadaan anda dapat bertambah baik seperti dahulu, iaitu:

1. Jangan terlambat untuk rawatan

Kadar penyembuhan rawatan untuk kusta dipengaruhi oleh tahap kusta yang dialami. Lebih baik jika anda mendapati gejala yang timbul dari penyakit kusta, berjumpa dengan doktor dengan serta-merta.

Risiko komplikasi kusta boleh berlaku bergantung pada seberapa cepat penyakit itu didiagnosis dan dirawat dengan berkesan. Sesetengah komplikasi yang mungkin berlaku jika penyakit kusta dirawat lewat adalah:

 • Kerosakan saraf tetap
 • Otot yang lemah
 • Kecacatan progresif. Sebagai contoh kehilangan kening, kecacatan pada jari kaki, tangan dan hidung
 • Amputasi
 • Kegagalan buah pinggang

2. Ambil ubat secara teratur

Orang-orang yang telah didiagnosis dengan kusta biasanya diberi gabungan antibiotik sebagai langkah rawatan selama enam bulan hingga dua tahun.

Dadah yang tidak disiplin menjadikan bakteria yang menyebabkan kusta menjadi lebih kuat dan kebal terhadap rawatan semasa dan seterusnya. Akibatnya, gejala-gejala anda boleh menjadi lebih buruk kerana bakteria terus membiak di dalam badan.

Selalunya melupakan atau menghentikan pengambilan ubat juga risiko penghantaran kusta kepada orang lain. Bukan sahaja ia membuat keadaan menjadi lebih teruk, bakteria yang lebih kuat dengan mudah boleh bergerak dan menjangkiti badan orang lain. Ada kemungkinan orang yang paling dekat dengan anda akan mendapat penyakit ini kemudian jika anda tidak mengambil penyakit kusta secara teratur.

Juga Baca:

 • 6 Jenis Pemakanan yang Diperlukan oleh Orang yang Kusta
 • Sudah Rutin Mengambil Kusta, Bagaimana kulitnya menjadi ruam dan mengelupas?
 • Bagaimanakah Kerosakan Kusta Kulit Manusia?
 • Selalunya disyaki Tinea versicolor, bintik-bintik putih pada kulit boleh menjadi tanda penyakit kusta

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Kusta Dapat Diubati Tanpa Upaya, Rawatan Utama adalah Lengkap. http://www.depkes.go.id/article/view/15012000003/pakit-kusta-bisa-c cured-tanpa-cacat-kuncinya-berobat-tuntas.html. Diakses pada 15 November 2017.

Kusta (Penyakit Hansen). https://www.emedicinehealth.com/leprosy/article_em.htm. Diakses pada 15 November 2017.

Kusta . http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs101/en/. Diakses pada 15 November 2017.

Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta. Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. Dikemaskini pada 13 November 2017.