Utama maklumat kesihatan 4 Alasan Mengapa Kita Perlu Mula Menggunakan Jadual Berdiri
4 Alasan Mengapa Kita Perlu Mula Menggunakan Jadual Berdiri

4 Alasan Mengapa Kita Perlu Mula Menggunakan Jadual Berdiri

Anonim

Penggunaan jadual berdiri telah menjadi lebih popular pada tahun-tahun kebelakangan ini kerana pelbagai teori yang menyatakan bahawa duduk terlalu lama adalah berbahaya untuk kesihatan. Ini kerana seseorang yang bekerja di persekitaran pejabat cenderung kurang aktif dalam bergerak dan kebanyakannya meningkatkan masa aktiviti tidak aktif. Walaupun anda sudah bersenam, kurang aktif boleh membahayakan kesihatan anda.

Meja berdiri atau meja berdiri pada dasarnya adalah meja dengan permukaan rata yang lebih tinggi atau boleh disusun untuk membolehkan penggunaannya dalam kedudukan berdiri. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna kita perlu terus berdiri. Mengubah kedudukan duduk dan berdiri akan mengurangkan masa duduk supaya kita cenderung menjadi lebih aktif dalam bergerak. Berikut adalah beberapa manfaat menggunakan meja semasa berdiri.

1. Dengan berdiri, badan akan membakar lebih banyak kalori

Terlalu sedikit kalori membuat kita cenderung menyimpan lebih banyak kalori yang diperlukan. Menyimpan dan membakar kalori adalah berkaitan dengan aktiviti yang kita lakukan, jika kita kurang aktif maka kita cenderung untuk menyimpan lebih banyak kalori. Sekiranya ini berlaku dalam masa yang lama, ia akan menyebabkan obesiti.

Secara aktif bergerak bukan sahaja dengan bersenam, hanya berdiri di tempat kerja anda sudah cenderung lebih aktif. Satu kajian mendapati berdiri semasa bekerja membakar kira-kira 170 kalori. Pengumpulan kalori yang dibakar selama satu minggu akan jauh lebih tinggi daripada jika anda hanya duduk sambil bekerja.

2. Peningkatan yang lebih banyak akan mengurangkan risiko morbiditi dan kematian prematur daripada penyakit kardiovaskular

Ini berkait rapat dengan tingkah laku sedentari yang telah terbukti sebagai penyebab pelbagai penyakit kardiovaskular. Kajian sistematik terhadap pelbagai kajian prospektif menunjukkan tabiat tingkah laku yang tidak aktif seperti duduk lama selama bertahun-tahun akan mempengaruhi risiko penyakit kardiovaskular seseorang. Individu yang duduk terlalu lama meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular sebanyak 1.47 kali lebih tinggi, dan peningkatan kematian akibat penyakit jantung pada individu yang duduk terlalu lama sebanyak 90%.

Manfaat berdiri akan meningkatkan metabolisme oksigen yang baik untuk kesihatan saluran darah jantung. Ini terbukti dengan kajian yang menunjukkan peningkatan ketara dalam metabolik oksigen berbanding dengan ketika duduk. Ini juga sebab mengapa bekerja semasa berdiri akan membakar lebih banyak kalori.

3. Berdiri di tempat kerja mengurangkan risiko sakit belakang

Kesakitan belakang adalah aduan yang biasanya dialami oleh seseorang yang terlalu lama. Kedudukan duduk menjejaskan bentuk tulang belakang semasa bekerja, kerana sering kita duduk dengan kedudukan tulang belakang yang tidak lurus. Kesannya ialah tekanan pada satu bahagian segmen yang menyebabkan kesakitan selepas duduk berpanjangan.

Manfaat meja berdiri dan sakit belakang telah diuji dalam projek penyelidikan yang dipanggil take-a-stand. Keputusan menunjukkan, penggunaan jadual berdiri dikurangkan waktu duduk selama 66 minit sehari, dan hasilnya mengurangkan kadar kesakitan yang dialami oleh subjek kajian sebanyak 54% dalam tempoh 4 minggu penggunaan.

4. Bekerja dengan meja berdiri membantu mengawal gula darah

Selepas makan tengahari di pejabat kami biasanya pergi terus bekerja dan duduk di meja, tetapi adakah anda tahu bahawa secara amnya kadar gula darah meningkat selepas kami makan? Tahap gula darah akan lebih tinggi apabila terdapat terlalu banyak aktiviti selepas makan tengahari. Satu kajian di pejabat menunjukkan individu yang bekerja berdiri selepas makan tengah hari mengalami kenaikan paras gula darah 43% lebih rendah berbanding dengan pekerja yang segera duduk kembali. Ini menunjukkan, aktiviti selepas makan tengah hari akan mengawal jumlah paras gula darah untuk mengelakkan kekurangan insulin yang menyebabkan diabetes.

Sebab utama untuk mengelakkan duduk terlalu lama adalah kesannya terhadap risiko penyakit jantung dan diabetes dan ini telah disokong oleh pelbagai kajian. Tetapi satu kajian baru-baru ini juga menemui tahap protein di dalam badan yang merupakan peramal kanser yang lebih tinggi ( protein reaktif C ) pada orang yang duduk terlalu lama. Walaupun belum ada mekanisme yang jelas, namun ini menunjukkan bahawa tingkah laku tidak aktif berpotensi menyebabkan kanser.

$config[ads_text5] not found

Kebiasaan duduk terlalu lama adalah corak tingkah laku yang terbentuk daripada keadaan alam sekitar seperti semasa bekerja, menonton TV atau bermain video-permainan, dan ini biasanya akan sangat sukar untuk berubah. Manfaat terbesar memilih meja berdiri adalah untuk membuat kita terbiasa tidak berperilaku dengan cara yang tidak aktif dan cenderung aktif. Walaupun penggunaan meja berdiri mungkin sukar bagi sesetengah orang yang tidak biasa atau mempunyai kerja yang mengalirkan minda supaya lebih selesa dalam keadaan duduk, dengan mengubah kedudukan duduk dan berdiri setiap 30 minit akan berguna untuk mengurangkan masa yang terlalu panjang.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

Chen, A., 2016. Berdiri Untuk Berfungsi Jika Anda Suka, Tetapi Jangan Percaya Mengenai Manfaat . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/03/17/470713717/stand-to-work-if-you-like-but-dont-brag-about- manfaatnya [Diakses pada Jun 2016].

Hanya berdiri org, 2016. Sains duduk dan berdiri . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.juststand.org/tabid/636/default.aspx [Diakses pada Jun 2016].

Leech, J., 2016. 7 Manfaat Berbasis Sains Meja Berdiri . [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://authoritynutrition.com/7-benefits-of-a-standing-desk/ [Diakses pada Jun 2016].

Mohney, G., 2016. Manfaat Kesihatan Meja Tetap Tidak Terbukti, Kajian Perubatan . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://abcnews.go.com/Health/health-benefit-standing-desks-proven-medical-review-shows/story?id=37702143 [Diakses pada 2016 Jun].

Stormberg, J., 2014. Lima Faedah Kesihatan Meja Berdiri . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/five-health-benefits-standing-desks-180950259/?no-ist [Diakses pada bulan Jun 2016].