Utama maklumat kesihatan Adakah benar bahawa seks boleh membuat luka cepat sembuh?
Adakah benar bahawa seks boleh membuat luka cepat sembuh?

Adakah benar bahawa seks boleh membuat luka cepat sembuh?

Anonim

Terdapat pelbagai manfaat membuat cinta yang terbukti secara perubatan. Dari semua manfaat ini, seks juga dipuji untuk membuat luka sembuh dengan cepat. Benar?

Adakah benar bahawa seks membuat luka sembuh lebih cepat?

Pengetahuan umum bahawa seks memegang banyak manfaat kesihatan yang baik untuk tubuh. Mungkin terdapat khabar angin yang mengatakan seks membuat luka sembuh lebih cepat. Walau bagaimanapun, fakta itu tidak berlaku.

Untuk menyembuhkan dengan sempurna, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi proses penyembuhan luka. Faktor ini akan menentukan bagaimana lambat laun luka dapat sembuh seperti biasa.

Seks memang dianggap sebagai salah satu faktor yang mempengaruhi penyembuhan luka, tetapi bukan semata-mata kerana kegiatannya. Kelajuan proses penyembuhan luka dipengaruhi oleh tahap hormon seks. Pada wanita, hormon estrogen, sementara pada lelaki termasuk hormon androgen. Alasannya ialah, apabila pengembaraan seks semakin meningkat, pengeluaran automatik hormon seks pada lelaki dan wanita juga lebih tinggi.

Kedua-dua hormon seks mempunyai kesan yang signifikan ke atas proses penyembuhan luka, yang dapat mengawal selia pelbagai gen yang dikaitkan dengan regenerasi. Bukan itu sahaja, hormon seks lelaki dan wanita juga memainkan peranan dalam menyokong pengeluaran matriks dan gen yang berkaitan dengan keadaan luka di dalam badan.

Proses penyembuhan luka bergantung kepada jantina

Kedua-dua lelaki dan wanita, seks mempunyai potensi yang baik untuk membuat luka sembuh dengan cepat. Ia hanya mempercepat proses penyembuhan tidak sama dalam setiap jantina.

Berbanding lelaki, luka yang dialami oleh wanita cenderung sembuh dalam masa yang lebih perlahan. Kajian yang diterbitkan dalam FASEB Journal, mendedahkan bahawa ini disebabkan oleh kadar estrogen hormon yang tinggi pada wanita.

Penyelidik dari University of California di Amerika Syarikat, menjalankan eksperimen pada haiwan eksperimen dengan membahagikan mereka mengikut dua kumpulan seks. Selepas proses penyembuhan luka berjaya dianalisis, didapati hormon estrogen berfungsi lebih perlahan dalam mempengaruhi perkembangan lipid liputan pelindung.

Serangkaian lipid yang baru dilayan sebagai pelindung dalam pelbagai penyakit. Termasuk untuk mempercepat proses penyembuhan luka dan keradangan dalam badan. Singkatnya, tahap estrogen hormon seks yang tinggi di kalangan wanita ini menjadikan proses penyembuhan luka kurang cepat pada lelaki.

Tidak seperti lelaki, wanita mempunyai tahap hormon estrogen yang tinggi dan akan terus meningkat dengan keinginan seksual yang semakin meningkat. Walaupun lelaki, cenderung mempunyai kadar hormon seks estrogen yang jauh lebih rendah.

Itulah sebabnya wanita biasanya mengalami lebih banyak penyakit keradangan kronik seperti lupus dan rheumatoid arthritis daripada lelaki, kata Gerald Weissmann, MD, sebagai editor ketua di FASEB Journal.

Faktor lain yang membuat luka lebih cepat sembuh, selain seks

Selain dari faktor hormon seks dan aktiviti seksual sendiri, beberapa perkara yang boleh membuat luka lebih cepat menyembuhkan iaitu:

 • Elakkan merokok.
 • Meningkatkan pengambilan vitamin C, vitamin A, zink, dan tembaga dalam diet harian anda yang akan membantu mempercepat proses penyembuhan. Contohnya dari sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Pastikan luka ditutup.
 • Mengurus keadaan kesihatan anda dengan baik, contohnya diabetes.
 • Cuba lakukan senaman secara teratur. Kaedah ini dapat membantu meningkatkan aliran darah, dan mempercepat penyembuhan luka.
$config[ads_text5] not found

Juga Baca:

 • Bergantung pada keperibadian, setiap orang mempunyai imaginasi seksual yang berbeza
 • Hidupkan Rokok, Kehendak Seksual Dihentikan. Mengapa itu?
 • Kenapa, Jadi Cirit-Birit Selepas Seks? Rupa-rupanya, inilah sebabnya!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 April, 2019 | Terakhir Edited: 21 April, 2019

Sumber

Jangkitan Luka. https://emedicine.medscape.com/article/188988-overview#a7 Diakses pada 18 April 2019.

Estrogen Bertanggungjawab untuk Penyembuhan Luka Bulu di Wanita, Cari Cari. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120402094341.htm Diakses pada 18 April 2019.

$config[ads_text6] not found

Luka bagaimana untuk menjaga mereka. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wounds-how-to-care-for-them Diakses pada 18 April 2019.

https://www.medscape.com/answers/188988-82332/what-factors-affect-wound-healing