Utama Anemia Kesan Kekurangan Besi dan Anemia pada Kehamilan
Kesan Kekurangan Besi dan Anemia pada Kehamilan

Kesan Kekurangan Besi dan Anemia pada Kehamilan

Anonim

Kekurangan zat besi boleh menyebabkan keadaan-keadaan yang berkisar dari anemia akibat kekurangan zat besi, kepada anemia akibat kekurangan zat besi. Di bawah keadaan kekurangan zat besi, jumlah zat besi yang disimpan (diukur oleh kepekatan ferritin serum) berkurangan tetapi jumlah besi yang mengalir dan besi berfungsi tidak boleh terjejas. Orang yang mempunyai kekurangan zat besi tidak mempunyai rizab besi yang cukup untuk digunakan jika badan memerlukan besi tambahan.

Image

Dalam keadaan erythropoiesis disebabkan kekurangan zat besi, besi yang disimpan habis dan besi mengalir (diukur oleh tepu transferrin) dikurangkan; jumlah besi yang diserap tidak mencukupi untuk menggantikan jumlah besi yang hilang atau untuk memberikan jumlah besi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan fungsi badan. Pada peringkat ini, kekurangan zat besi membatasi pengeluaran sel darah merah dan menyebabkan peningkatan kepekatan protoporphyrin erythrocyte.

Dalam keadaan anemia akibat kekurangan zat besi, yang merupakan keadaan kekurangan zat besi yang paling teruk, terdapat kekurangan zat besi, aliran besi dan zat fungsional, dengan itu mengurangkan Hb dan ferritin serum yang rendah, kepekatan besi aliran rendah dan peningkatan kepekatan erythrocyte protoporphyrin.

Kesan negatif pada ibu semasa kehamilan

Kematian yang berkaitan dengan pembiakan

Wanita hamil yang mempunyai anemia menghadapi risiko kematian semasa tempoh pranatal. Hampir 500, 000 kematian ibu disebabkan oleh melahirkan anak atau awal pasca-partum berlaku setiap tahun, kebanyakannya di negara-negara membangun. Anemia adalah punca utama atau hanya dalam 20-40% daripada kematian ini. Di banyak kawasan, anemia adalah faktor dalam hampir semua kematian wanita hamil dan menimbulkan peningkatan 5 kali ganda risiko keseluruhan kematian ibu yang berkaitan dengan kehamilan dan melahirkan anak. Risiko kematian meningkat secara mendadak dalam anemia yang teruk.

Kes-kes kematian ibu, yang kebanyakannya berkaitan dengan kehamilan dan melahirkan anak, berbeza dengan orang-orang di dunia perindustrian di mana kematian ibu hampir 100 kali lebih kecil dan anemia teruk sangat jarang berlaku. Adalah penting untuk menyedari bahawa anemia yang teruk dikaitkan dengan keadaan sosioekonomi dan keadaan kesihatan yang sangat minima di negara-negara dan kawasan tertentu di negara-negara membangun. Sebagai jangkitan malaria, jangkitan lain, dan beberapa kekurangan nutrisi, termasuk folat dan vitamin A, adalah endemik dalam populasi ini. Kekurangan zat besi banyak menyumbang kepada majoriti kes anemia semasa kehamilan.

Risiko komplikasi semasa kelahiran, termasuk kematian janin, adalah lebih tinggi di kalangan penduduk miskin yang juga menunjukkan perkembangan badan yang perlahan. Kekurangan zat makanan umum dan kekurangan zat besi dan folat semasa kanak-kanak dan remaja mengganggu pertumbuhan fizikal. Kedua-dua makanan tambahan besi dan folat boleh menghasilkan pertumbuhan yang lebih baik pada kanak-kanak dan remaja perempuan yang hamil.

Prestasi semasa mengandung dan melahirkan anak

Wanita hamil yang mempunyai anemia akibat kekurangan zat besi mempunyai tempoh kehamilan yang lebih pendek daripada bukan anemia, atau wanita hamil yang mempunyai anemia tetapi bukan kerana kekurangan zat besi. Kajian prospektif menunjukkan bahawa semua wanita hamil dengan anemia mempunyai risiko buruh preterm yang lebih tinggi berhubung dengan wanita bukan anemia.

Kelompok anemia kekurangan zat besi mempunyai dua kali risiko daripada mereka yang mempunyai anemia pada umumnya. Keputusan ini diperolehi selepas mengawal usia ibu, pariti, etnik, berat sebelum kelahiran atau pra-kelahiran, pendarahan, usia kehamilan dari keadaan darah awal, bilangan rokok yang dihisap sehari, dan indeks jisim badan pra-kehamilan. Berat kehamilan yang tidak mencukupi (untuk usia kehamilan tertentu) adalah risiko yang lebih tinggi bagi semua kes anemia, terutamanya di kalangan mereka yang kekurangan zat besi. Ganjaran berat badan yang tidak mencukupi juga dikaitkan dengan tenaga kerja pramatang.

Dalam sesetengah populasi tropika, suplemen folat juga menyebabkan peningkatan status hematologi, peningkatan berat badan kelahiran, dan mengurangkan kejadian kelahiran preterm.

Keputusan ini mengesahkan dan menjelaskan kajian retrospektif yang lain atau memberikan bukti tidak langsung bahawa pemakanan yang lebih baik, termasuk prevalensi rendahnya anemia, dikaitkan dengan berat lahir yang lebih baik dan kadar kelahiran preterm yang lebih rendah, dan anemia dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran pramatang. Anemia yang lebih teruk, semakin besar risiko berat lahir rendah.

Melahirkan menuntut daya tahan dan usaha fizikal yang berat dan wanita yang sihat secara fizikal (hampir mustahil dalam menghadapi anemia yang teruk) mempunyai keadaan yang lebih baik dan mempunyai komplikasi yang lebih sedikit semasa kelahiran berbanding wanita yang kurang sesuai. Dalam anemia teruk, kegagalan jantung semasa buruh adalah punca utama kematian.

Prestasi laktasi

Tidak ada bukti bahawa ibu-ibu dengan kekurangan zat besi atau anemia kurang kompeten daripada ibu-ibu yang normal dalam proses penyusuan susu, dan komposisi susu, baik dari segi makro dan nutrisi mikro pada dasarnya tidak berubah.

Bagaimanapun, walaupun dalam keadaan yang terbaik, zat besi dalam susu ibu telah terbukti tidak mencukupi untuk mengekalkan pemakanan besi yang mencukupi pada bayi selama 4 hingga 6 bulan.

Status imun imun

Dua kajian di India menunjukkan bahawa anemia dan kekurangan zat besi yang teruk dalam wanita hamil mencetuskan sel pengantara imun yang boleh dimulihkan dengan rawatan besi. Pemboleh ubah kawalan penting yang kurang dalam kajian ini adalah dokumentasi pemakanan folat.

Kesan negatif pada bayi

Kesihatan dan pembangunan

Dua kajian perindustrian besar yang melibatkan lebih daripada 100, 000 kehamilan jelas menunjukkan bahawa hasil kehamilan yang buruk sering berlaku di kalangan ibu yang mempunyai anemia. Kedua-dua kajian mendapati terdapat kadar kematian janin dan keabnormalan yang lebih tinggi, buruh preterm, dan bayi baru lahir dengan berat lahir rendah dalam ibu dengan anemia. Risiko ini jelas, walaupun di kalangan ibu yang mempunyai anemia hanya pada separuh pertama kehamilan. Terdapat korelasi yang signifikan antara keterukan anemia, kelahiran pramatang dan berat lahir rendah yang sangat jelas.

Kesan anemia dalam hasil kehamilan yang tidak diingini telah ditentukan oleh kajian yang menunjukkan hasil positif yang diperolehi dalam berat lahir dan kematian perinatal dengan rawatan anemia yang berjaya dengan asid dan asid folik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Akibat Kekurangan Besi dan Anemia dalam Kehamilan pada Kesihatan Ibu, Fetus dan Bayi.

http://www.unsystem.org/SCN/archives/scnnews11/ch07.htm. Diakses pada 08/08/2015.