Utama Anemia Rheumatoid Arthritis dan Anemia: Apakah Hubungannya?
Rheumatoid Arthritis dan Anemia: Apakah Hubungannya?

Rheumatoid Arthritis dan Anemia: Apakah Hubungannya?

Anonim

Apakah rheumatoid arthritis?

Image

Rheumatoid arthritis (RA) adalah penyakit autoimun yang menjejaskan sendi. Di RA, kesilapan sistem kekebalan berlaku dalam tisu badan untuk menyerang bahan-bahan asing. Ini menyebabkan sistem imun menyerang pad pelindung tisu dan cecair di antara sendi. Hasilnya adalah bengkak, kekakuan, dan rasa sakit pada sendi.

Sistem imun juga boleh menyerang tisu-tisu lembut badan, seperti tulang rawan, dan organ seperti jantung, mata dan saluran darah. Akhirnya, RA boleh menyebabkan kerosakan kekal, kecacatan, dan anemia.

Apa itu anemia?

Anemia bermakna "kekurangan darah" dalam bahasa Latin. Keadaan ini berlaku kerana bilangan sel darah merah yang dihasilkan dalam sumsum tulang berkurangan. Sel darah merah membawa oksigen ke seluruh tubuh, jadi dengan sejumlah kecil sel-sel ini, tubuh menjadi kurang oksigen.

Anemia juga boleh menyebabkan sumsum tulang tidak membuat hemoglobin yang mencukupi. Hemoglobin adalah protein kaya besi yang membolehkan sel darah merah membawa oksigen melalui darah.

Anemia jarang mengancam nyawa, namun, jenis anemia tertentu boleh membawa maut jika tidak dirawat.

Apakah jenis anemia?

Terdapat beberapa jenis anemia, dan setiap jenis mempunyai sebab yang berbeza. Sebagai contoh, anemia pernicious disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 dalam badan. Anemia kekurangan zat besi disebabkan oleh kekurangan zat besi, yang memerlukan sumsum tulang untuk membuat hemoglobin.

Lain-lain jenis anemia termasuk anemia sel sabit, anemia kekurangan vitamin, anemia yang dikaitkan dengan penyakit sum-sum tulang, dan anemia aplastik. Sesetengah jenis anemia boleh disembuhkan dengan mudah, sementara yang lain tidak boleh. Ada yang mungkin mengancam nyawa.

Apakah hubungan antara artritis reumatoid dan anemia?

Satu jenis anemia berlaku dengan penyakit radang kronik, seperti RA. RA boleh dikaitkan dengan jenis anemia yang lain, termasuk anemia aplastik dan anemia kekurangan zat besi.

Apabila RA aktif, tindak balas autoimun menyebabkan keradangan pada sendi dan tisu lain. Keradangan menurunkan pengeluaran sel darah merah dengan menyebabkan pelepasan protein tertentu yang mempengaruhi bagaimana tubuh menggunakan besi.

Keradangan juga boleh menjejaskan cara badan menghasilkan erythropoietin, hormon yang mengawal pengeluaran sel darah merah.

Bolehkah ubat RA menyebabkan anemia?

Pendek kata, ya. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti acetaminophen, naproxen, dan ibuprofen boleh menyebabkan ulser pendarahan membentuk dalam perut atau saluran pencernaan. Ini menyebabkan kehilangan darah yang menyebabkan anemia. Ini boleh dirawat dengan infusi darah untuk menyembuhkan ulser.

NSAID, terutamanya acetaminophen juga boleh merosakkan hati, di mana zat besi dari makanan yang anda makan disimpan dan dibebaskan untuk kegunaan kemudian. Ubat antirheumatik yang mengubahsuai penyakit (DMARDs) termasuk faktor biologi juga boleh menyebabkan kerosakan hati dan anemia.

Sekiranya anda menggunakan ubat RA, doktor anda akan memerlukan ujian darah yang kerap.

Bagaimana untuk mendiagnosis anemia?

Doktor anda akan membincangkan gejala anemia dengan anda. Gejala-gejala yang mungkin termasuk:

 • kelemahan
 • sesak nafas
 • keletihan
 • sakit kepala
 • kulit pucat
 • tangan atau kaki yang sejuk
 • sakit dada (seolah-olah jantung anda terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah oksigen melalui badan anda)

Anemia berkaitan RA berlaku agak ringan supaya anda tidak merasakan apa-apa gejala. Dalam kes ini, ujian darah dapat mengenal pasti kehadirannya. Ujian darah juga mengesahkan diagnosis anemia apabila gejala tidak muncul.

Ujian apa yang digunakan untuk mendiagnosis anemia?

Doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk membuat diagnosis anemia. Doktor akan mendengar hati dan paru-paru dan boleh menekan perut anda untuk merasakan saiz dan bentuk hati dan limpa.

Doktor juga menggunakan ujian darah untuk membuat diagnosis. Ujian ini merangkumi:

 • ujian tahap hemoglobin
 • kiraan sel darah merah
 • kiraan reticulocyte (mengukur berapa banyak sel darah merah tidak matang)
 • serum ferritin (mengukur jumlah rizab protein besi)
 • serum besi (mengukur berapa besi dalam darah anda)

Bagaimana untuk merawat anemia?

Sebaik sahaja doktor mengetahui punca anemia, mereka boleh mula merawatnya. Dalam sesetengah kes, pesakit tidak memerlukan apa-apa rawatan. Salah satu cara untuk merawat anemia berkaitan dengan RA adalah untuk merawat RA secara langsung dengan mengurangkan keradangan di dalam badan anda.

Pesakit dengan tahap besi rendah boleh mendapat manfaat daripada makanan tambahan besi. Walau bagaimanapun, terlalu banyak besi boleh menyebabkan masalah perubatan yang serius.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Theurl, I., Aigner, E., Theurl, M., Nairz, M., Seifert, M., Schroll, A.,

.

& Weiss, G. (2009). Peraturan homeostasis besi dalam anemia penyakit kronik dan anemia kekurangan zat besi: implikasi diagnostik dan terapeutik. Darah, 113 (21), 5277-5286.

Roy, C. N. (2010). Anemia keradangan. Buku Program Pendidikan ASH, 2010 (1), 276-280.

Swaak, A. (2006). Anemia penyakit kronik pada pesakit dengan arthritis rheumatoid: aspek kelaziman, hasil, diagnosis, dan kesan rawatan terhadap aktiviti penyakit. Jurnal Rheumatologi, 33 (8), 1467.

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/