Utama Maklumat kesihatan 6 Sebab Rambut Kelabu, Walaupun Umur Masih Muda
6 Sebab Rambut Kelabu, Walaupun Umur Masih Muda

6 Sebab Rambut Kelabu, Walaupun Umur Masih Muda

Anonim

Rambut kelabu adalah sama dengan rambut di kepala. Ini biasanya berlaku kerana proses penuaan semulajadi. Seperti yang anda usia, pengeluaran melanin, yang berfungsi untuk memberi warna kepada rambut anda, akan berkurangan sehingga rambut kelabu tumbuh. Tetapi adakah anda tahu bahawa rambut kemaluan juga boleh menjadi kelabu? Menariknya, ia adalah orang-orang di usia muda mereka yang mengalami rambut kelabu paling kerap. Jika bukan untuk proses penuaan, mengapa rambut kelabu muncul di kawasan intim?

Image

Pelbagai penyebab rambut kemaluan kelabu

1. Kekurangan vitamin B12

Rambut kemerahan kelabu pada usia muda boleh menjadi tanda anemia yang merosakkan, disebabkan oleh kekurangan vitamin B12.

Rambut mendapat warna semula jadi dari pigmen yang dipanggil melanin. Pigmen melanin ini dihasilkan oleh sel melanosit dalam folikel rambut untuk memberi warna kepada rambut yang akan tumbuh.

Kekurangan vitamin B-12 menyebabkan tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Secara tidak langsung, ini akan memberi kesan kepada pengeluaran melanin. Aliran darah oksigen yang segar diperlukan oleh folikel rambut untuk merangsang pertumbuhan rambut yang sihat.

2. Merokok

Rokok boleh menyebabkan penuaan pramatang. Penyelidikan dari Hospital Universiti Jordan pada tahun 2013 di India Dermatology Journal Online mendedahkan bahawa merokok boleh menghalang pengeluaran melanin. Akibatnya, rupa rambut kelabu pada rambut kemaluan pada orang muda.

Perokok juga berisiko dua hingga empat kali lebih cepat mengalami rambut kemaluan rambut kelabu pada usia muda berbanding mereka yang tidak merokok.

3. Vitiligo

Rambut kemaluan putih boleh menjadi tanda vitiligo. Keadaan autoimun ini menyebabkan kulit seseorang menjadi tidak seimbang kerana kehilangan pigmen, dan juga rambut kelabu - termasuk rambut kemaluan.

Vitiligo adalah keadaan seumur hidup, tetapi biasanya gejala pertama vitiligo muncul sebagai orang dewasa. Ia berumur sekitar 20 atau 30 tahun.

4. Jangkitan kulat putih

Jangkitan Pidera Putih disebabkan oleh spesies jamur Trichosporon asahii yang menyerang rambut. Pertumbuhan kulat ini menghasilkan warna putih atau krim di batang rambut kemaluan. Kulat ini juga boleh diiringi alis, bulu mata, dan kepala.

5. kutu awam

Kutu awam adalah serangga kecil yang dapat merayap dari rambut genital seseorang ke rambut genital lain semasa hubungan seksual.

Seseorang juga boleh mendapatkan kutu genital dari pakaian, tuala dan helai. Apabila kutu berada di dalam tubuh seseorang, serangga ini akan hidup dengan menghisap darah dari badan yang mereka tinggalkan.

Kutu kepala sebenarnya tidak menyebabkan rambut bulu kelabu. Walau bagaimanapun, telur yang duduk di batang rambut boleh menyebabkan rambut kelihatan putih.

6. Pendedahan kepada bahan kimia

Ketika kita menjadi lebih tua, folikel rambut akan menjadi lebih terdedah kepada kerosakan akibat pendedahan kepada radikal bebas dari bahan kimia - salah satunya adalah hidrogen peroksida. Folikel rambut yang rosak tidak mempunyai sel melanocyte untuk menghasilkan pigmen pewarnaan rambut. Akibatnya, rambut kemaluan dengan cepat boleh menjadi kelabu.

7. Genetik

Keadaan menukar pigmen rambut boleh dipengaruhi oleh gen. Sekiranya terdapat ibu bapa atau datuk nenek yang mempunyai ciri genetik yang berkulit kelabu, keturunan mereka akan mempunyai ciri-ciri tubuh yang sama seperti ibu bapa mereka.

8. Tekanan

Tekanan adalah salah satu punca rambut kemaluan yang masih dibahaskan oleh pakar. Sesetengah pakar percaya bahawa rambut kelabu pada usia awal boleh berlaku disebabkan oleh tekanan yang teruk yang menyebabkan gangguan kecemasan, jadi bekalan vitamin B dalam badan dikurangkan.

Maka apakah rawatan yang betul?

Rawatan rambut kemaluan kelabu akan disesuaikan dengan sebab. Oleh itu, mula-mula berunding dengan keadaan anda dengan doktor anda dan beritahu mana-mana gejala lain yang mungkin disertai.

Sekiranya penyebabnya adalah kekurangan vitamin B12, doktor anda biasanya akan menetapkan suplemen atau suntikan vitamin B-12, dan meminta agar anda meningkatkan penggunaan makanan kaya vitamin B12 (keju, produk tenusu, daging ayam, daging lembu) untuk menyokong rawatan yang diberikan. Warna rambut awam boleh kembali kepada hitam jika pengambilan vitamin B-12 dipenuhi.

Jika disebabkan oleh vitiligo, rawatan akan mengikuti pelan rawatan utama vitiligo itu sendiri. Contohnya dengan ubat luar atau lisan, terapi laser, atau pembedahan. Rambut kemerahan kelabu yang disebabkan oleh jangkitan yis atau kutu pubik akan diberi ubat mengikut syarat-syarat.

Juga Baca:

 • 5 Mitos Salah Mengenai Rambut Awam
 • Ciri-ciri Anda Mempunyai Kutu Awik
 • Bercukur Rambut Awik Semasa Kehamilan, Mei atau Tidak?
 • Jangkitan HPV bukan sahaja mensasarkan alat kelamin, tetapi juga mulut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 24 November, 2017 | Terakhir diedit: 24 November, 2017

Sumber

Lawler, Moira. 2016. Apa Arti jika Pub Anda Akan Kelabu?. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.womenshealthmag.com/health/gray-pubic-hair (Diakses 11/22/2017)

Mag rambut. Tanpa tahun. Rambut Grey Pub Artik, Gambar, Punca, Cara Menghilangkan Rambut Awik Grey dalam Wanita dan Lelaki. [online] Boleh didapati di: https://www.hairmag.org/hair-color/gray-pubic-hair/ (Diakses 11/22/2017)

Higuera, Valencia. 2017. Mengapakah rambut saya bertukar putih? [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/white-pubic-hair#overview1 (Diakses pada 11/22/2017)

Medline Plus. Tanpa tahun. LIce Awam. [dalam talian] Boleh didapati di: https://medlineplus.gov/ency/article/000841.htm (Diakses pada 11/23/2017)

Zayed, Ayman., Shahait, AD., Ayoub, MN., Yousef, A. 2013. Rambut Perokok: DOES Merokok Punca Rambut Berwarna Pramatang?. Jurnal Dalam Talian Dermatologi India 4 (2): 90-90T https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673399/