Utama maklumat kesihatan 4 Jenis Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma
4 Jenis Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

4 Jenis Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

Anonim

Adakah anda tahu bahawa apa yang anda makan boleh menjejaskan kualiti sperma anda? Sesetengah makanan boleh menjejaskan kualiti sperma anda, ada yang menjadikannya lebih buruk dan ada yang menjadikannya lebih berkualiti. Sama seperti wanita, lelaki juga digalakkan untuk makan makanan yang sihat dan berkhasiat untuk menghasilkan kualiti sperma yang baik.

Sekiranya anda mengalami masalah kesuburan, mungkin salah satu faktor yang mempengaruhinya ialah pengambilan makanan anda. Kebiasaan makan yang tidak sihat dan tidak sihat dapat mengurangkan kualiti dan kuantiti sperma. Penyelidikan oleh Schmid, et al. pada tahun 2012 menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai pengambilan makanan dan makanan tambahan dari mikronutrien tertentu, seperti vitamin E, vitamin C, vitamin A, folat, dan zink, boleh menghasilkan sperma dengan kerosakan DNA yang kurang, terutamanya pada lelaki yang lebih tua.

Penyelidikan yang membabitkan 80 lelaki berusia 20-80 membuktikan bahawa pengambilan makanan yang mengandungi mikronutrien tertentu boleh meningkatkan kualiti sperma lelaki. Jadi, tidak ada masalah bagi lelaki yang sudah tua jika anda ingin mempunyai anak semasa masih mempunyai kualiti sperma yang baik.

Makanan yang meningkatkan kualiti sperma

Satu faktor yang boleh menjejaskan kualiti sperma ialah pengambilan makanan. Vitamin dan mineral dalam makanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan kualiti sperma supaya ia membantu sperma bergerak dan menyuburkan. Sesetengah makanan mengandungi vitamin dan mineral yang perlu meningkatkan kualiti spermanya, iaitu:

1. Zink dan selenium

Zink dan selenium boleh meningkatkan kualiti sperma. Tahap zink dan selenium yang rendah dalam badan dikaitkan dengan kualiti sperma yang rendah dan mengurangkan keupayaan sperma untuk bergerak (motilitas rendah).

Boleh didapati dari: Daging sapi, ayam, telur, produk susu, udang, dan tiram. Walaupun sumber makanan selenium adalah roti, ikan, daging sapi, telur, dan bawang putih. Bawang putih selain mengandung selenium, juga mengandungi larutan yang dapat meningkatkan aliran darah ke organ seksual dan melindungi sperma dari kerosakan.

2. Antioksidan

Makanan yang mengandungi antioksidan adalah makanan yang mengandungi vitamin C, vitamin E, dan vitamin A (dalam bentuk beta-karoten). Antioksidan boleh meningkatkan kualiti sperma dengan mengurangkan jumlah radikal bebas dalam tubuh yang boleh menyebabkan kerosakan pada membran sel. Antioksidan terdapat dalam banyak sayuran dan buah-buahan.

Boleh diperolehi dari:

 • Pisang, mengandungi vitamin A dan vitamin C, juga mengandungi enzim bromelain yang boleh membantu meningkatkan libido lelaki dan mengawal hormon seks.
 • Brokoli, wortel, dan bayam mengandung vitamin A. Kekurangan vitamin A dapat membuat sperma lelaki bergerak dengan perlahan.
 • Asparagus mengandungi vitamin C yang boleh melindungi sperma daripada kerosakan dan meningkatkan motilitas (pergerakan) dan jumlah sperma.
 • Coklat gelap (coklat gelap) juga mengandungi antioksidan tinggi yang boleh melawan radikal bebas dalam badan. Juga mengandungi asid amino yang boleh meningkatkan jumlah sperma dua kali ganda.

3. Folat

Folat atau vitamin B9 adalah penting untuk kualiti sperma, walaupun terdapat sedikit bukti yang menghubungkan asupan folat dengan peningkatan jumlah sperma.

Boleh didapati dari: Sayuran berdaun hijau, seperti brokoli, bayam, asparagus, dan sayur-sayuran lobak. Folat juga boleh didapati dalam jeruk dan kentang, serta dalam bijirin yang diperkaya dengan asid folik.

4. Asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 dapat membantu meningkatkan jumlah sperma dan membantu meningkatkan aliran darah ke alat kelamin. Seperti yang dilaporkan oleh menshealth.com , lelaki yang mengambil banyak makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 mempunyai kualiti sperma yang lebih baik daripada mereka yang tidak mengamalkan asid lemak omega-3 berdasarkan penyelidikan Semula Manusia. Satu lagi kajian, yang diterbitkan oleh Biologi Reproduksi, menunjukkan bahawa lelaki yang makan 75 gram walnut sehari mempunyai kualiti sperma yang lebih baik selepas 3 bulan. Bentuk sperma lebih baik, menjadikan sperma lebih mudah bergerak. Penyelidik mengesyaki bahawa kandungan asid alpha-linoleic (ALA), satu jenis asid lemak omega-3, dalam walnut yang meningkatkan kualiti sperma ini.

$config[ads_text5] not found

Boleh didapati dari: Kenari, ketam, ikan salmon, ayam, dan ikan berlemak.

Selain menambah makanan di atas, anda yang mempunyai tabiat minum minuman beralkohol dan merokok harus dikurangkan untuk meningkatkan kualiti sperma anda. Sementara itu, tidak ada masalah untuk terus meminum minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi dan teh, selagi mereka masih dalam batas yang munasabah.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

 1. 2013. Diet Kesuburan untuk Lelaki. Diakses dari http://www.babycentre.co.uk/a4188/fertility-diet-for-men
 2. 8 Makanan Hebat untuk Meningkatkan Kira-kira Spermanya dan Meningkatkan Peluang Menuju Anda. Diakses dari http://www.motherandbaby.co.uk/lifestyle-and-celebs/food/healthy-eating-tips-and-advice/8-fabulous-foods-to-boost-his-sperm-count-and- peningkatan-peluang-anda-hamil
 3. Haller, Madeline. 2012. Diet Sperma-Sperma. Diakses dari http://www.menshealth.com/health/the-stronger-sperm-diet
 4. Schmid, Thomas E., et al. 2012. Pengambilan mikronutrien dikaitkan dengan peningkatan kualiti DNA sperma pada lelaki yang lebih tua. Jurnal Kesuburan dan Kemandulan, Vol. 98 (5): 1130-1137.