Utama Maklumat kesihatan Kanak-kanak Rahsia Menggunakan Dadah, Ini Apa Yang Harus Dilakukan Orangtua
Kanak-kanak Rahsia Menggunakan Dadah, Ini Apa Yang Harus Dilakukan Orangtua

Kanak-kanak Rahsia Menggunakan Dadah, Ini Apa Yang Harus Dilakukan Orangtua

Anonim

Bilangan remaja yang menyimpang daripada persatuan itu menjadikan anda sebagai ibu bapa mesti berjaga-jaga dan berhati-hati. Terutamanya jika kanak-kanak memasuki masa remaja yang cenderung tidak stabil dan sebahagian daripadanya. Ini mungkin disebabkan oleh rasa ingin tahu kanak-kanak menggunakan dadah. Kini, supaya anda dapat mencegah masalah ini menjadi masalah yang lebih besar, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti ciri-ciri kanak-kanak yang menggunakan ubat berikut.

Image

Ciri-ciri kanak-kanak yang menggunakan dadah

Langkah yang baik, tahu dan perhatikan tanda-tanda kanak-kanak yang menggunakan dadah. Terdapat banyak ibu bapa yang tidak tahu mengenainya, jadi mereka tidak boleh membantu anak-anak mereka berhenti menyalahgunakan narkotik.

Dengan mengetahui ini dari awal, anda mempunyai peluang untuk memberi persefahaman dan membantu dia berhenti menggunakan dadah. Beberapa ciri dan tanda-tanda yang boleh anda amati jika anda mengesyaki kanak-kanak menggunakan dadah, iaitu:

 • Panik dan kebimbangan
 • Mual dan muntah
 • Halusinasi atau ketawa tanpa sebab yang jelas
 • Meningkatkan tekanan darah
 • Mata merah
 • Melupakan

Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini bersifat sementara dan kadang-kadang muncul hanya beberapa jam. Bagi orang tua yang tinggal secara berasingan daripada kanak-kanak, agak sukar untuk melihat gejala ini. Sebagai tambahan kepada gejala-gejala ini, perubahan tingkah laku juga merupakan tanda ciri kanak-kanak yang menggunakan dadah.

Di samping memerhati ciri, gejala, dan perubahan tingkah laku kanak-kanak, satu lagi perkara yang boleh anda lakukan adalah mencari lokasi tersembunyi yang boleh dikunjungi oleh kanak-kanak semasa menggunakan dadah.

Menghadapi kanak-kanak yang menggunakan dadah

Bincang dengan pasangan anda

Apabila anda menemui kanak-kanak menggunakan dadah, anda pasti akan terkejut dan pelbagai perasaan emosi lain muncul. Walau bagaimanapun, menunjukkan kemarahan kepada anak anda menjadikannya lebih tidak selesa dan menolak sebarang komunikasi dengan anda.

Menghadapi kanak-kanak yang menggunakan dadah memerlukan 'strategi' supaya keadaan tidak menjadi lebih buruk. Bincang dengan pasangan anda, apakah langkah-langkah yang akan diambil. Anda boleh berkongsi peranan dengan pasangan anda untuk memberikan pemahaman kepada kanak-kanak. Elakkan menyalahkan sesiapa, termasuk pasangan dan anak-anak.

Bincang dengan kanak-kanak

Selepas anda mengesahkan bahawa anak itu benar-benar menggunakan dadah, anda harus segera bercakap dengannya. Elakkan berhadapan dengan kanak-kanak, jika tidak, anda harus berbincang dengannya dengan teliti.

Salah satu perkara yang anda juga boleh cuba untuk memudahkan anda membincangkan dengan anak-anak adalah untuk mengetahui bagaimana hubungannya adalah yang pertama. Anda boleh mula dengan mendapat kawan terdekat anda untuk bercakap. Dengan cara itu, anda akan mengetahui bagaimana anak itu dapat bersama teman-temannya, aktiviti hari-Nya, dan lain-lain.

Dengan mengetahui apa yang difikirkan kanak-kanak tentang kawan-kawannya yang menggunakan dadah dan menghadapi masalah, anda dapat melihat bagaimana keadaan kanak-kanak itu menanggapi keadaan.

Berdasarkan Perkongsian Persatuan Anak-Anak Narkoba, beberapa perkara ini perlu dipertimbangkan ketika membincangkan dengan kanak-kanak yang menggunakan dadah:

 • Galakkan kanak-kanak untuk bercakap apabila dia tidak berada di bawah pengaruh dadah atau alkohol sehingga emosinya lebih terkawal dan lebih tenang.
 • Memahami tingkah laku yang menunjukkan kemarahan dan ketidakcukupan tidak akan berjaya membuat kanak-kanak terbuka dan bersedia mendengar. Jelaskan bahawa anda peduli dan ingin membantu
 • Anda boleh meminta bantuan ahli psikologi atau pakar psikiatri untuk membincangkannya. Ini dapat membantu anda menangani pelbagai situasi yang timbul, termasuk apabila anak-anak menafikan dan menjalankan amok.
 • Menawarkan penyelesaian kepada kanak-kanak yang berkaitan dengan pergantungan mereka terhadap dadah seperti maklumat tentang program pemulihan yang mereka boleh ikuti

Apabila bercakap dengan kanak-kanak, cuba jangan menghukum dan menyalahkan sesiapa untuk keadaan ini. Anda boleh mendapatkan beberapa contoh soalan seperti berikut:

 1. Bagaimanakah bapa / ibu dapat membantu anda hari ini?
 2. Apa yang boleh menjadi sebab anda mula menggunakan ubat ini? Bagaimana perasaan awak?
 3. Apa yang boleh membuat anda dan membantu anda berhenti menggunakan ubat?
 4. Apa yang anda fikir jika kita pergi ke tapak pemulihan?

Proses pemulihan untuk kanak-kanak

Kanak-kanak yang ketagih ubat perlu mendapatkan rawatan daripada pakar. Anda boleh menjemput dan menemani dia untuk melihat pakar psikiatri. Semasa proses pemulihan, melibatkan kanak-kanak dalam membuat keputusan supaya dia berasa dihargai. Setiap kali anda melawat pusat pemulihan atau doktor, tanya anak anda jika dia berasa selesa dan lebih baik.

Minggu-minggu pertama adalah masa sukar untuk dilalui kerana tubuh seorang kanak-kanak yang biasa menggunakan dadah akan menggalakkan kanak-kanak menggunakan dadah ini atau dikenali sebagai penarikan alias sakau.

Gejala fizikal dan psikologi dalam keadaan ini boleh menjadi sangat mengganggu dan menjadikan kanak-kanak tidak selesa. Anda boleh membincangkan dan merujuk keadaan ini dengan doktor anda.

Semasa proses pemulihan ini, kanak-kanak mungkin menerima ubat untuk mengawal kebimbangan, kemurungan, gangguan tidur, loya, muntah-muntah, dan gejala lain. Mengawasi penggunaan ubat ini dan mesti mematuhi arahan doktor psikiatri.

Juga Baca:

 • Cara Simpan Kanak-kanak dari Bahaya Rokok dan Dadah
 • 4 Faktor Psikologi Yang Membuat Seseorang Menjadi Pengguna Dadah
 • Dadah dan Remaja: Mengelakkan Pengaruh Badak Orang Lain

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 10, 2019 | Edited Terakhir: 10 April 2019

Sumber

https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201410/7-tips-mothers-adult-addicts. Diakses pada 8 Januari 2019

https://americanaddictioncenters.org/marijuana-rehab/child-using. Diakses pada 8 Januari 2019

https://americanaddictioncenters.org/rehab-guide/sending-a-child. Diakses pada 8 Januari 2019