Utama Puasa Ramadhan Adakah Puasa Mempengaruhi Kesuburan Bagi Mereka yang Berusaha Mempunyai Kanak-Kanak?
Adakah Puasa Mempengaruhi Kesuburan Bagi Mereka yang Berusaha Mempunyai Kanak-Kanak?

Adakah Puasa Mempengaruhi Kesuburan Bagi Mereka yang Berusaha Mempunyai Kanak-Kanak?

Anonim

Sekiranya anda dan pasangan anda sedang hamil, mesti ada kebimbangan bahawa puasa akan menjejaskan kesuburan. Kebimbangan ini agak munasabah kerana kemungkinan mengurangkan pemakanan makanan di dalam badan kerana berpuasa. Jadi, adakah benar bahawa puasa mempengaruhi kesuburan?

Adakah puasa mempengaruhi kesuburan wanita?

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Harvard University dengan kerjasama Massachusetts General Hospital (MGH), didapati bahawa pengambilan pengambilan kalori pada tikus betina dewasa dapat mencegah keabnormalan kehamilan.

Dalam kajian ini, saintis memantau dua kumpulan tikus betina dewasa yang berusia tiga bulan hingga satu tahun. Umur ini adalah usia di mana kualiti telur dan kesuburan tikus berkurang secara drastik. Satu kumpulan diberi makanan sebanyak mungkin semasa dewasa, manakala kumpulan lain adalah terhad kepada pengambilan makanan selama tujuh bulan dan hanya diberikan banyak makan sebelum kajian berakhir.

Hasilnya, sekumpulan tikus yang dibenarkan makan dengan bebas telah menurunkan bilangan telur yang dihasilkan semasa ovulasi. Sementara itu, telur dari sekumpulan tikus yang dibatasi dalam pengambilan makanan mereka lebih menyerupai telur dalam tikus betina dewasa yang sehat umur reproduktif.

Penyelidikan pada haiwan lain, seperti monyet betina juga menghasilkan kesimpulan yang sama. Dengan ini, penyelidik juga menjangkakan perkara yang sama boleh berlaku kepada manusia, terutama wanita dewasa, yang berkaitan dengan kesuburan.

Oleh itu, kemungkinan berpuasa tidak akan menjejaskan kesuburan wanita menjadi lebih buruk. Satu kajian menyatakan bahawa puasa mempunyai banyak faedah, termasuk memperluas kesuburan wanita dan bahkan meningkatkan jumlah telur yang dihasilkan.

Ini semua kerana pengambilan kalori dikurangkan dalam badan anda semasa puasa yang mengurangkan kadar gula darah dan kemudian menjejaskan hormon pembiakan. Oleh itu, memberikan kelancaran kitaran haid dan pengeluaran telur.

Bagaimana dengan kualiti sperma?

Puasa juga tidak akan memberi kesan buruk kepada kualiti sperma. Puasa sebenarnya boleh meningkatkan fungsi organ-organ pembiakan. Tahap asid dan asas dalam badan boleh menjadi lebih seimbang apabila berpuasa sehingga fungsi pelbagai organ dalam tubuh meningkat.

Dengan pemberhentian pengambilan makanan dalam masa yang lama, pelbagai jenis bakteria, virus, kuman, ke sel berbahaya seperti sel-sel kanser tidak dapat bertahan. Di samping itu, puasa juga memberi peluang untuk saluran pencernaan dapat beristirahat, supaya pelbagai racun, kotoran, pulpa yang dapat merosakkan kesihatan juga boleh dikeluarkan.

Inilah yang membuat kualiti sperma semakin meningkat, kerana pelbagai racun, kotoran, dan pulpa berkurangan semasa bulan puasa. Untuk mengekalkan kualiti sperma dan kesihatan badan, lebih baik untuk mengambil makanan pemakanan yang seimbang masih dilakukan dengan meningkatkan pengambilan air setelah berpuasa dan subuh.

Juga Baca:

  • Kaedah Minum Hak Di Sahur dan Iftar
  • Adakah anda mahu berpuasa walaupun anda menyusu? Pertimbangkan Panduan Ini Pertama
  • Kaedah untuk Menjalankan Puasa Selamat bagi Wanita Hamil

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

$config[ads_text5] not found

Sumber

Kesan Ramadan cepat pada kesuburan lelaki. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3090956. Diakses pada 05/30/2017. Puasa boleh memanjangkan kesuburan wanita. https://www.newscientist.com/article/dn17701-fasting-could-extend-female-fertility/. Diakses pada 05/30/2017.