Utama Puasa Ramadhan Lengkap Panduan Mudik Semasa Kehamilan, dari Kereta ke Kapal
Lengkap Panduan Mudik Semasa Kehamilan, dari Kereta ke Kapal

Lengkap Panduan Mudik Semasa Kehamilan, dari Kereta ke Kapal

Anonim

Perjalanan jauh semasa kehamilan adalah kebimbangan ramai wanita, termasuk pulang ke Lebaran. Satu saat istimewa Idul Fitri dengan pulang ke kampung halaman saya ditunggu-tunggu pada akhir bulan Ramadan. Mudik semasa kehamilan boleh dilakukan dengan selamat, selagi anda membuat persiapan yang betul.

Adakah selamat untuk pulang ke rumah semasa mengandung?

Sesetengah wanita mungkin memilih untuk tidak pergi jauh ketika pulang ke rumah pada 12 minggu pertama kehamilan, aka trimester pertama akibat mual dan merasa sangat letih atau sering mengalami sakit pagi pada kehamilan awal. Risiko keguguran juga lebih tinggi dalam tiga bulan pertama.

Sementara itu, pulang ke rumah pada trimester kehamilan ketiga mungkin sangat melelahkan dan tidak selesa. Oleh itu, berasa lebih selamat pulang ke rumah untuk Lebaran pada trimester kehamilan kedua, iaitu antara bulan keempat dan keenam.

Bermakna pulang semasa kehamilan hanya perlu dilakukan dalam trimester kehamilan kedua? Tidak semestinya, jika kehamilan anda sihat dan tidak ada komplikasi, anda merasa kuat, dan ahli obstetrik anda membenarkan, anda boleh pulang ke rumah pada mana-mana usia kehamilan. Walau bagaimanapun, ia dilakukan selagi anda telah menyiapkan diri dengan baik.

Tips untuk pulang ke rumah semasa hamil untuk terus sihat semasa perjalanan

Dengan langkah berjaga-jaga dan insurans perjalanan, kebanyakan wanita selamat pulang ke rumah walaupun mereka hamil.

Di mana sahaja anda pergi, ketahui apa kemudahan kesihatan berada di destinasi anda jika anda memerlukan rawatan perubatan segera. Adalah sentiasa idea yang baik untuk membawa rekod perubatan bersalin dengan anda supaya anda dapat memberikan maklumat yang relevan kepada doktor anda jika diperlukan.

Pastikan insurans perjalanan anda melindungi anda untuk semua kemungkinan, seperti rawatan perubatan yang berkaitan dengan kehamilan semasa buruh, kelahiran pramatang atau keadaan lain yang berkaitan dengan kehamilan anda.

Sama ada anda menaiki kereta, bas, kereta api, atau pesawat, ada beberapa petua umum untuk pulang ke rumah semasa kehamilan yang memerlukan perhatian.

 • Pakai tali pinggang tempat duduk anda dengan salib di antara payudara anda dan tali pinggang merentas pelvis anda di bawah perut anda, bukan di perut anda.
 • Minum cukup dan teruskan makan untuk kesihatan bayi anda, walaupun anda tidak mempunyai selera makan di jalan raya.
 • Jika anda memilih pulang ke rumah dengan bas, pastikan ada tandas di dalam bas.
 • Bas cenderung mempunyai ruang yang kurang dan tandas yang lebih kecil, jadi anda perlu duduk apabila bas bergerak lebih selamat. Sekiranya anda perlu menggunakan tandas, pastikan untuk memegang tempat duduk untuk mengekalkan keseimbangan.
 • Hentikan sebentar untuk berehat dan meregangkan kaki anda untuk mengekalkan peredaran darah apabila anda mengembara ke darat dengan kereta.

Pergi pulang semasa hamil dengan kereta api

Jika anda ingin pulang ke rumah dengan kereta api, cuba simpan kerusi dekat tandas. Terutamanya jika anda sering mengalami loya dan muntah semasa kehamilan. Lagipun, wanita hamil biasanya lebih cenderung untuk membuang air kencing.

Jika perjalanan menaiki kereta api cukup panjang, sediakan pelbagai makanan sihat untuk jalan raya atau fajar dan iftar.

Anda juga boleh melakukan pelbagai cahaya sepanjang perjalanan. Sebagai contoh, memutar bahu atau badan dan kaki regangan. Kaki kaki agak mudah dilakukan, angkat kaki anda dan bengkokkan ke arah perut anda kemudian luruskan ke hadapan (regangan) kemudian turun lagi. Ulangi kedua-dua belah kaki selama beberapa kali.

Pergi pulang semasa hamil dengan kapal terbang

Mendapatkan pesawat semasa mengandung tidak berbahaya untuk anda atau bayi anda, tetapi membincangkan sebarang masalah kesihatan atau komplikasi kehamilan dengan bidan atau doktor anda sebelum anda pergi.

Kemungkinan mengalami buruh secara semulajadi adalah lebih tinggi selepas 37 minggu atau sekitar 32 minggu jika anda hamil dengan kembar. Juga, mungkin beberapa syarikat penerbangan tidak akan membiarkan anda terbang ke arah akhir kehamilan.

Selepas minggu kehamilan 28, syarikat penerbangan biasanya meminta surat dari obstetrik anda untuk mengesahkan tarikh lahir anda dan anda tidak berisiko untuk komplikasi.

Mengembara jarak jauh atau lebih daripada lima jam mempunyai risiko kecil pembekuan darah (trombosis urat mendalam, atau DVT). Untuk mengelakkan ini, anda harus minum banyak air dan bergerak dengan kerap, setiap 30 minit atau lebih. Anda boleh membeli sepasang stoking khas di farmasi untuk mencegah DVT.

Menginap semasa mengandung dengan kereta dan bas

Keletihan dan pening sering berlaku semasa kehamilan jadi penting jika anda pulang ke rumah dengan kereta untuk minum secara teratur, makan makanan semulajadi yang menyediakan tenaga (seperti buah dan kacang) dan berhenti kerap untuk berehat. Pastikan udara beredar di dalam kereta.

Kemalangan jalan raya adalah salah satu sebab utama kecederaan pada wanita hamil. Elakkan memandu semasa lawatan pulang.

Pergi ke rumah semasa kehamilan dengan bot

Beberapa kapal boleh enggan membawa wanita yang hamil, terutama pada trimester ketiga. Pastikan dasar feri anda akan dalam perjalanan sebelum anda memesannya.

Juga Baca:

 • 8 Tip-tip selamat untuk pergi pulang apabila berpuasa
 • Bolehkah Anda Berpuasa Ketika Anda Melahirkan?
 • Peraturan untuk Puasa Selamat Semasa Kehamilan Trimester Pertama

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 31 Mei 2019 | Terakhir Edited: 31 Mei 2019

Sumber

Perjalanan kehamilan https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/travel-pregnant/ diakses 21 Mei 2018.

Adakah selamat untuk terbang semasa mengandung? https://www.nhs.uk/chq/Pages/927.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=133 diakses 21 Mei 2018.

Kehamilan dan Perjalanan http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/traveling-during-pregnancy/ diakses 21 Mei 2018.