Utama Maklumat kesihatan Selain meningkatkan postur, 6 manfaat duduk tegak untuk kesihatan
Selain meningkatkan postur, 6 manfaat duduk tegak untuk kesihatan

Selain meningkatkan postur, 6 manfaat duduk tegak untuk kesihatan

Anonim

Ingin lebih yakin? Motivasi tinggi? Atau melawan stres? Penyelesaian yang berkesan duduk tegak.

Image

Duduk tegak dapat melawan stres

Kejayaan baru dari The University of Auckland yang menyatakan bahawa duduk dengan sikap tegak dapat melawan tekanan. Para penyelidik meminta para peserta melengkapkan beberapa soal selidik yang dapat mempengaruhi mood, harga diri dan minat mereka. Semasa kajian, para peserta secara rawak ditugaskan untuk duduk dengan dua postur yang berbeza. Satu kumpulan diperintahkan untuk duduk dalam kedudukan tegak, sementara yang lain diperintahkan untuk duduk dalam kedudukan yang bengkok.

Akibatnya, peserta dalam kumpulan tegak dilaporkan mempunyai harga diri yang lebih baik dan merasa lebih bersemangat, bersemangat, dan berdaya tahan. Sementara peserta dalam kelompok bongkok dilaporkan berasa lebih takut, sensitif, gelisah, tenang, pasif, lambat, dan mudah mengantuk.

Para penyelidik berkata jika di sebalik penemuan mereka mungkin terdapat hubungan dengan "kognisi yang diwujudkan" yang merupakan kemampuan untuk berfikir yang dilahirkan dari aktiviti sensori-motor yang merupakan hasil interaksi manusia dengan alam sekitar. Ini berlaku kerana peningkatan rangsangan fisiologi, seperti peningkatan tekanan darah yang membolehkan secara aktif bertindak balas terhadap stres.

Sebaliknya peserta dalam kelompok bungkuk mempunyai rangsangan yang rendah, yang menjadikan para peserta terdedah kepada stres. Ini dicirikan oleh tingkah laku pasif dan ketidakberdayaan respons.

Membuat anda bernafas lebih baik

Kebanyakan orang apabila di hadapan monitor bersandar ke hadapan atau membongkok. Walaupun tidak dapat disedari, ini menyebabkan sistem pernafasan anda tidak berfungsi dengan baik. Kerana kedudukannya akan menghalang laluan oksigen ke sistem saraf dan organ yang mempunyai kesan terhadap prestasi mereka.

Sekiranya anda mahu temu duga kerja, cuba kaedah ini. Duduk terus dan kemudian lakukan teknik pernafasan perut untuk membantu anda melegakan otot tekak anda dan memberi bunyi yang lebih berat. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai watak suara mendalam mempunyai peluang lebih cepat untuk menjadi pemimpin.

Mempunyai lebih banyak tenaga dan rasa optimis

Dr. Erik Peper, seorang profesor kesihatan holistik dari San Francisco State University, telah menjalankan penyelidikan mengenai bagaimana postur dapat menjejaskan mood, memberi lebih tenaga, dan bahkan melawan kemurungan. Ia mengukur tahap keyakinan, tenaga, dan mood di kalangan pelajar yang diminta untuk berjalan bersenjata atau melompat.

Adalah diketahui bahawa mereka yang melompat mempunyai tenaga yang tinggi dan kurang tertekan daripada mereka yang membungkuk. Perkara yang sama berlaku untuk kedudukan duduk, seperti penyelidikan yang dijalankan oleh kajian University of Auckland.

Menjadi lebih pekat

Adakah anda tahu jika otak manusia memerlukan 100 bilion neuron untuk terus bekerja? Ini menyebabkan otak memerlukan kira-kira 20% pengambilan oksigen untuk kekal dalam keadaan teratas. Semakin banyak oksigen yang kita dapatkan dengan duduk tegak, lebih banyak kita akan menumpukan perhatian dan mempunyai fokus yang lebih baik.

Keyakinan diri meningkat

Jika anda memasuki bilik baru, sikap anda mencerminkan keperibadian anda. Sekiranya anda berdiri tegak, anda akan berasa yakin dan merasa yakin. Semasa duduk dalam mesyuarat, kedudukan duduk juga memberikan mesej. Duduk di sebelah lurus memberikan isyarat ketegasan, yang dikenali sebagai pose kuasa. Tidak ada salahnya mengingati bahawa bahasa tubuh kita seperti berdiri atau duduk adalah gambaran diri kita kepada orang lain tentang pemikiran, sikap dan emosi kita.

Elakkan sakit belakang

Juga Baca:

 • Yang Betul: Kerja Walaupun Tetap atau Duduk?
 • Secara beransur-ansur Duduk Apabila Hamil, Apa Yang Mempengaruhi Fetus?
 • 8 Masalah Kesihatan Kerana Bunchback yang Sering Digunakan
 • Muntah Mengiritasi atau Duduk, Yang Sihat?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

http://www.huffingtonpost.com/edith-ismene-nicolaougriffin/sit-up-straight-the-menta_b_7338440.html diakses pada 16 Mac 2017

http://www.lifehack.org/363832/sit-straight-study-finds-unexpected-benefits-good-posture diakses 16 Mac 2017

http://www.livescience.com/54289-how-posture-affects-health.html diakses 16 Mac 2017

https://blog.bufferapp.com/improve-posture-good-posture-science-happiness diakses 16 Mac 2017