Utama maklumat kesihatan Adakah anda baik dalam sukan? Cuba Semak Panjang Jari Anda!
Adakah anda baik dalam sukan? Cuba Semak Panjang Jari Anda!

Adakah anda baik dalam sukan? Cuba Semak Panjang Jari Anda!

Anonim

Siapa yang fikir, panjang jari anda nampaknya boleh meramalkan betapa hebat kebolehan anda berada dalam bidang sukan. Ini telah terbukti dalam penyelidikan saintifik, anda tahu. Menurut penyelidikan, jika panjang jari dan jari indeks anda sama, anda akan lebih baik di sukan. Sebaliknya, jika jari-jari cincin dan indeks anda tidak panjang sama dengan perbezaan yang cukup besar, anda mungkin tidak baik untuk bersenam.

Bagaimanakah panjang jari seseorang mempengaruhi keupayaannya untuk bersenam? Lihat penjelasan di bawah, mari.

Kenapa panjang jari sentiasa berubah-ubah?

Panjang setiap jari ditentukan pada fasa awal perkembangan janin atau pada trimester kehamilan kedua. Ini dikawal oleh keseimbangan antara hormon testosteron dan estrogen.

Jari cincin yang tumbuh mempunyai sejumlah besar reseptor testosteron. Oleh itu, lebih banyak testosteron yang dihasilkan oleh janin, jari cincin akan bertambah lagi.

Apakah maksudnya jika indeks seseorang dan jari cincin adalah ketinggian yang sama?

Secara umum, orang dengan jari indeks dan jari cincin sama ada mempunyai kemahiran senaman yang lebih baik.

Perbandingan panjang indeks dan jari cincin dipanggil perbezaan panjang jari. Sebagai contoh, jari telunjuk anda adalah 7 sentimeter (cm) panjang dan jari cincin anda adalah 7.5 cm. Kemudian perbezaan di antara cincin dan indeks jari anda ialah 0.5 atau setengah cm.

Pada tahun 2001, terdapat satu kajian yang menunjukkan bahawa pemain bola sepak profesional mempunyai indeks yang lebih kecil dan jari-jari cincin berbeza daripada mereka yang bukan atlet sukan. Iaitu, kedua-dua jari hampir ketinggian yang sama atau ketinggian yang sama.

Walaupun terdapat variasi dalam pelbagai sukan, kajian lain juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai perbezaan jarak jari yang lebih kecil cenderung lebih baik pada bola keranjang, lari, bergelut, berselancar , berenang, tenis, dan bola tampar.

Hubungan antara panjang jari dan keupayaan sukan tidak hanya diperhatikan pada atlet lelaki, tetapi juga pada atlet wanita.

Apakah hubungan antara jari dengan kemahiran sukan seseorang?

Panjang jari anda dianggap sebagai ukuran untuk menganggarkan sejauh mana tahap testosteron hormon yang anda peroleh ketika sedang berkembang di rahim. Testosteron hormon itu sendiri sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan beberapa organ tubuh seperti otak, jantung, otot, dan tulang. Pertumbuhan organ-organ ini dengan sempurna dapat menjadikan keupayaan atletik seseorang menjadi maksimal.

Di samping itu, banyak kajian telah membuktikan bahawa orang yang mempunyai indeks yang lebih kecil dan perbezaan jari cenderung mempunyai visual, spasial (pemetaan ruang atau tata letak), dan kebolehan kognitif.

Kebolehan ini sangat penting dalam sukan, di mana atlet mesti dapat membaca permainan, menetapkan strategi, dan membuat keputusan dalam masa yang singkat.

Juga Baca:

 • 8 Jenis Sukan Otak Yang Boleh Membuat Anda Menjadi Lebih Pintar
 • Tips untuk Memulakan Kehidupan Aktif Jika Anda Tidak Pernah Dilaksanakan Sebelum
 • Latihan Terlalu Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 4 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 4 Oktober 2017

Sumber

Panjang Jari Boleh Meramalkan Keupayaan Athletic https://www.livescience.com/60336-finger-length-may-predict-athletic-ability.html Diakses 09/20/2017

Jinger Big: nisbah kedua hingga keempat adalah peramal keupayaan sukan wanita https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577466/ Diakses pada 09/20/2017

Persatuan antara Athleticism, Testosteron prenatal, dan Panjang Jari https://www.researchgate.net/profile/Charles_Swanik/publication/45821601_The_Association_between_Athleticism_Prenatal_Testosterone_and_Finger_Length/links/53e291dd0cbcontacts-theChoice-HomeCheckout .pdf Diakses pada 09/20/2017